Mirko Topić na „Karađorđu“ (© Star sport)
Mirko Topić na „Karađorđu“ (© Star sport)

INTERVJU - Mirko Topić: Rođen sam za velike stvari, vidim sebe u Premijer ligi

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.10.21. | 08:27

Mladi vezista Vojvodine uveren da će napraviti ozbiljnu karijeru, posebno nakon što su mu povrede osakatile poslednjih godinu i po dana. I usput ga naučile koliko je još posla pred njim

Deca beogradskih večitih rivala u prvom planu. Uvek je tako bilo u Srbiji. Decu Vojvodine van Novog Sada uglavnom upamte tek kada se proslave u inostranstvu. Sve do tada sva pažnja javnosti slije se ka talentima prestoničkih klubova. Pa se onda neko i iznenadi kad čuje Nenada Lalatovića kako prošlog leta pred okršaj sa Standardom belgijskim novinarima otkrije da je Vojvodina odbila 4.000.000 evra Mančester Sitija za Mirka Topića.

Talentovanom zadnjem veznom Vojvodine se doduše sezone nije otkrila kako je želeo, povrede su ga usporile, ali on sam u intervjuu za Mozzart Sport kaže su ga svi ti problemi samo očvrsnuli i da nije odustao od sna zvanog: Premijer liga.

Izabrane vesti

"Psihički nisam imao neki problem, pošto mi je glava na mestu ili bar ja mislim da jeste. Verujem u ono što radim. Spasilo me je to što sam mislio da sam rođen za velike stvari i da je to sve neki test života, Boga, nije ni bitno. Morao sam sve to da istrpim. Ubeđen sam i dalje da ću napraviti nešto veliko u karijeri", samouvereno će Mirko Topić na početku razgovora za naš portal.

Povrede su sada prošlost i Topić je, prvi put otkako se u sezoni 2019/20 ustalio u seniorskom timu, vezao 14 utakmica. Zato sa mnogo više optimizma gleda u budućnost. A nije bilo lako sve izdržati. Prvo pubična kost, pa zglob, pa ruptura mišića, pa posle ranog povratka obnovljena povreda...

"Sve je krenulo kao u filmu. Počeo sam da igram sa 18 godina, odmah ponude, priče, medijska pažnja. Postaješ polako popularan, možda čak i malo poletiš u glavi, iako zbog mladosti toga nisi ni svestan. Ja tek sada vidim, iako mi je tek 20, da sam mnogo zreliji nego pre dve godine. Život ti onda kaže da nije baš sve tako kako izgleda".

A izgledalo je mnogo dobro. Te Lalatovićeve tvrdnje o interesovanju Sitija nisu dobile potvrdu, ali Upravni odbor Vojvodine svojevremeno je zauzeo stav da Topića neće pustiti za manje od 4.000.000 evra. Crvena zvezda recimo nije ni mogla da ozbiljno uđe u trku sa Mirkov potpis.

BRZO SE ZABORAVI KAKO JE DOK ČEKAŠ DA UĐEŠ U PRVI TIM

Situacija se u međuvremenu promenila i teško da bi Voša sada mogla da se nada toliko unosnoj ponudi, ali početak je zaista obećavao. Još od oktobra 2019. godine kada je Topić prvi put zauzeo mesto u startnih 11 protiv Čukaričkog i impresionirao. Zanimljivo, nije tada ni trebalo da bude u Beogradu.

"U životu kad zaslužiš otvaraju ti se sva vrata, a i zatvaraju se u suprotnom. Ja sam doživeo jedno i drugo. Tad sam se tek vratio iz U19 reprezentacije, tu su već krenula blaga neka interesovanja, odigrao sam stvarno dobro, ali u klubu nisam bio ni u 18. Ekipa je već otišla za Beograd u karantin, ja sam ostao u Novom Sadu. I u autobusu se neki saigrač valjda posvađa sa Lalatovićem, on ga vrati kući, meni naknadno kažu da dođem kao 18. igrač. To veče dolazim, sutra ujutru Đurišić dobije temperaturu. Onda je bilo ko će da počne, Aranđel Stojković na zadnjem veznom ili ja. I eto, ja sam dobio šansu i dobro je iskoristio"

Vrlo brzo je shvatio da je tek na početku.

"Nisam ja poleteo u ponašanju, možda jesam, a da nisam primećivao. Ali u glavi, možda se malo opustiš u smislu da budeš malo ležerniji. Možda ti čak i nedostaje neke gladi. Znam da sad pričam kao da imam 30 godina, ne 20, ali sećam se kad sam došao u prvi tim. Bio sam 20. igrač, imao sam neverovatnu želju da se dokažem na svakom treningu. Ideš da vidiš da li si na spisku za karantin sa nekim uzbuđenjem. A posle kad kreneš da igraš malo, pa malo menadžeri, mediji, ponude... Brzo zaboraviš da to pravo treba da se zasluži, misliš da si Bogom dan. A u stvari moraš da guliš još dosta da bi napravio nešto".

Topić je tek počeo da zida karijeru, ali ambicija mu ne nedostaje, pa na pitanje gde vidi sebe za tri godine kao iz topa odgovara...

"Nezahvalno je reći, ali vidim sebe u Premijer ligi, bio bih zadovoljan sa tim, a-ha-ha. To mi je stvarno cilj, i dalje verujem u to da ću jednog dana da igram Premijer ligi. Ne znam da li će se ostvariti, ali to mi je cilj. Ne mora ni Mančester, bio bih zadovoljan i da bude neki Kristal Palas, kao Luka Milivojević, ne bih se bunio, a-ha-ha. Uvek sam voleo Premijer ligu. To je savršenstvo fudbalsko, od fizike do taktike i tehnike. Zaista neki nivo nerealan. Sigurno sam daleko od toga sada, ali težim ka tome".

U SRBIJI ODSKAČEŠ ČIM SI MALO SPREMNIJI, LASK JE BILO PONIŽIVANJE

I nema ničeg lošeg u tome da mlad igrač sebe motiviše ambicioznim ciljevima. Ali već ovog leta u revanšu sa LASK-om, kad je Vojvodina izgubila sa 1:6, Topić je mogao da vidi koliko je daleko ta Evropa.

"Ono u Klagenfurtu je bilo ponižavajuće. Ali otprilike vidiš gde si u odnosu na neki evropski nivo. To je ipak jača liga, bolji igrači. Samo ti daju motiv da mukotropno radiš, da dođeš do tog nivoa".

Gde je razlika? Topić ne krije...

"Ima razlike u svemu. Od tehničko-taktičkih stvari do neke fizike. Kod nas kad si malo spremniji u ovoj ligi ti odskačeš, jer drugi ni u tom segmentu ne mogu da te isprate. A ovamo su bukvalno svi na tom nekom vrhunskom nivou. Njima se podrazumeva da budu fizički besprekorni. Plus na to imaš tehniku, taktiku... Verovatno i rade više od nas. Da li u mlađim selekcijama, da li u prvom timu, ne znam, ali vidiš da se tačno zna ko šta radi u svakom trenutku. Mislim, ipak je to nemačka škola fudbala, nema veze što su Austrijanci. Kao roboti su. Uvek znaju šta rade. I dosta su ispred nas".

A gde je trenutno Vojvodina? Sa Slavoljubom Đorđevićem na klupi i dosta podmlađenim sastavom u odnosu na onaj koji je vodio Lalatović?

"Ovo je totalno druga fudbalska filozofija. Mladi više dobijaju šanse, mada ja ne mogu da kažem, ja sam i kod Lalatovića igrao. Nismo krenuli kako smo očekivali, a i javnost nas je, čim su otišli Lalatović i neki glavni igrači, otpisala još pre početka sezone. Računali su da ćemo biti jedva u plej-ofu. Ali mi imamo neke svoje ciljeve, a to je plasman u prva četiri i izlazak u Evropu. Plus da doguramo što dalje u Kupu, a pod time podrazumevam makar polufinale pa šta nam Bog da. I mislim da smo na pravom putu. Čvrsto verujem u to", zadržava Topić optimizam.

SUPERLIGA SRBIJE – 12. KOLO

Petak

Radnički 1923 - Kolubara 0:2 (0:0)

/Đuranović 49, Mladenović 90+1/

Subota

TSC – Čukarički 1:2 (0:1)

/Ratkov 47 – Čolović 37, Kajević 66p/

Radnik – Proleter 0:1 (0:0)

/Tomović 78/

Spartak – Voždovac 0:4 (0:2)

/A. Stanisavljević 31, Vujnović 36, 72, F. Stanisavljević 78/

Nedelja

16.00: (12,0) Napredak (5,80) Partizan (1,25)

18.00: (2,10) Mladost (3,35) Novi Pazar (3,60)

20.00: (1,10) Crvena zvezda (11,0) Metalac (19,0)

20.00: (2,00) Vojvodina (3,45) Radnički Niš (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FK VojvodinaMirko Topićintervjuintervju nedeljom

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara