Nikola Petrić (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)
Nikola Petrić (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

INTERVJU - Nikola Petrić: U Srbiji superligaški fudbaleri više nisu socijalni slučajevi

Vreme čitanja: 5min | pon. 05.09.22. | 09:03

"Sada stvarno možeš da zaradiš i platu pet, šest, sedam hiljada evra, što je za naše uslove veliki novac", ističe golman Napretka u razgovoru za Mozzart Sport

Nezvanično drugi najbolji golman domaćeg fudbala prošle sezone Nikola Petrić stigao je ovog leta u Napredak. Mogao je da bira po odlasku iz novosadskog Proletera, imao je finansijski bolje ponude, ali kada ga je pozvao Dušan Đorđević, trener čiji rad izuzetno ceni, brzo je doneo odluku i zaputio se u Kruševac.

Nije ga pokolebao ni poziv sa Kipra. Olimpijakos iz Nikozije imao je spreman šestocifren iznos za godišnju platu, ali - reč je reč.

Izabrane vesti

I, eto ga 31-godišnji Čačanin na golu Napretka, tima koji sve do osmog kola nije znao za pobedu, ali je sa šest bodova u protekle dve utakmice značajno popravio utisak i pobegao sa dna tabele. "Nije krenulo idealno. Svi smo očekivali da ćemo startovati sa pozitivnim bodom u Novom Sadu, imali smo veliku šansu, ali smo promašili penal i sve je posle toga krenulo nizbrdo. Pojačanja su se malo kasnije priključila, pa šef nije imao mogućnost da uigrava tim kako je želeo", ističe Petrić u intervjuu za Mozzart Sport.

Hteli su visokog čuvara mreže još neki superligaši, ali ih je sve odbio.

"Jeste, imao sam ponudu Radničkog iz Niša, a pre toga su me zvali Mladost GAT i Novi Pazar. Vagao sam, vagao, ali kada me je pozvao šef (Dušan Đorđević) nisam dalje razmišljao. Došao sam ovde, a dok smo bili na pripremama u Sloveniji desila se i ponuda Olimpijakosa iz Nikozije. Zvao me je direktno predsednik kluba i saopštio uslove, ali sam odbio jer sam već bio dao reč treneru i rukovodstvu Napretka. Odlučio sam da ostanem ovde i pomognem im da ponovo uđu u plej-of i bore se za Evropu. Nadam se da ćemo uspeti u tome, iako trenutna situacija ne izgleda dobro", priželjkuje iskusni golman.

Statistički gledano, Nikola Petrić je prošle sezone imao najbolje brojke posle neprikosnovenog Milana Borjana.

"Mere se odbrane po utakmici, odbrane penala, odbrane u situacijama jedan na jedan, pa koliko si uhvatio živih lopti, koliko si imao preciznih ispucavanja, sve se meri i po tome sam bio prvi iza Milana Borjana".

Može novi golman Napretka da se pohvali i podatkom da je prošle sezone odbranio čak sedam penala.

"Tačno je, tri u kupu i četiri u prvenstvu. Odbranio sam Holenderu i Rikardu iz Partizana, sreća moja što je tada izašao Natho, on ne maši...", malo u šali, mao u zbilji prokomentarisao je Petrić.

Kaže se za penale da su lutrija, ali iako ima dosta onih koji se ne slažu s tim, Petrić nije među njima.

"Ima mnogo do sreće, 80 odsto sigurno. Ima i do golmana, koliko će da čeka, ali ako izvođač pogodi dobro, teško je odbraniti. Ako samo malo omaši, ja sam u prednosti, ali mislim da je najviše do sreće".

SRBIJA DUGO ČEKALA, A SADA IMA TROJICU

Nikola Petrić (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)Nikola Petrić (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

Dugo je Srbija čekala adekvatnu zamenu za Vladimira Stojkovića na golu nacionalnog tima. Sada reprezentacija ima trojicu golmana od kojih je teško izabrati kome ukazati poverenje. Zaslužuju to i Marko Dmitrović i Predrag Rajković i Vanja Milinković Savić.

"Videli smo nedavno da je mali Luka Lijeskić iz Brodarca potpisao za Gent. To je jako ozbiljna priča. Golman Radničkog iz Kragujevca Ognjen Lukić je potpisao za Rems... Imamo tri-četiri dobra golmana u Evropi. Mislim da se u domaćem prvenstvu bolje radi nego inače, malo se akcenat bacio na to jer 10-15 godina nismo izbacili ozbiljnog golmana", ocenjuje Napretkov čuvar mreže.

Igra nogom postala je sastavni deo golmanskog posla. Nisu više bitni samo refleks i dobra koncentracija, u današnjem fudbalu potrebno je i da golman ima precizan pas i dobru kontrolu lopte.

"Svi znaju danas da brane, a ko ima bolju nogu, on je u prednosti na tržištu. Vidimo danas i u domaćem prvenstvu da klinci od dvadesetak godina ili čak i mlađi dobro brane i imaju po četiri-pet dobrih izdanja u kontinuitetu. Normalno je da kod mladog golmana ima i oscilacija, dok iskusni golman nema mnogo prava na grešku. Mora 35 utakmica u sezoni da bude na visokom nivou inače će biti zamenjen. Ja volim da igram nogom, ali to zavisi od trenera. Đole to ne voli, jer misli da tereni u našoj ligi nisu adekvatni i onda ne možeš da uigraš takav sistem".

Izuzetno ceni Petrić trenersko znanje Dušana Đorđevića.

"On ima pet sistema u glavi, može da igra i sa tri štopera i sa dva, uz golmana. Stvarno čovek neverovatno poznaje fudbal i njegovi rezultati su to pokazali. U Čukaričkom je imao 18 utakmica bez primljenog gola od 35. U Surdulici 11 od 18 utakmica...".

Ipak, iako sa trenerom koji je veoma posvećen defanzivi, Napredak je dosad u sedam mečeva primio 11, a dao tek pet golova.

"Ofanzivno nam je dugo falio gol, a defanzivno ih teško primamo. Protiv Čukaričkog smo primili jedan gol na Brdu, protiv Vojvodine isto u Novom Sadu. Protiv Javora se desilo to što se desilo, kaže čovek (Dušan Đorđević, op. aut.) ni sam ne zna kako, prvi put je primio četiri gola na domaćem terenu. Jednostavno nismo bili na nivou na kom je želeo i na kom treba da budemo. Nadam se da ćemo uskoro biti, počelo je da gori pod nogama", upozorava Petrić.

KRUŠEVLJANI VOLE NAPREDAK I RAZUMEJU FUDBAL

Nikola Petrić (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)Nikola Petrić (©Rastko Šurdić/Mozzart Sport)

Iznenađen je novi golman Napretka uslovima koji su ga dočekali u gradu pod Bagdalom. Kako unutar kluba, tako i među novim komšijama.

"Kada sam dolazio u Napredak nisam uopšte imao predstavu da je toliko veliki klub, da ga ljudi u Kruševcu toliko vole. Svaku utakmicu imamo po dve-tri hiljade gledalaca. Kada sam pre igrao ovde uvek je bilo teško gostovanje, ali dok nisam došao u klub, nisam imao predstavu kako je iznutra. Kruševljani jako dobro poznaju i vole fudbal i umeju da osete da li ekipi ide ili ne, pa je podrže ako treba".

Osvrnuo se iskusni golman i na uslove igranja u Mozzart Bet Superligi. Smatra da je standard lige porastao i da nisu Crvena zvezda i Partizan više jedini koji imaju novac. Imaju ga sigurno najviše, ali i drugi su počeli da ulažu u igrački kadar ozbiljnije nego pre.

"Tako je, mislim da se podiglo puta tri u odnosu na neki raniji period. Neki klubovi su podigli iznose zarada i sada kao fudbaler u Superligi nisi više socijalni slučaj. Sada stvarno možeš da zaradiš i platu pet, šest, sedam hiljada evra, što je za naše uslove veliki novac. Vidimo da su se svi klubovi pojačali. Mladost GAT je ušla iz nižeg ranga, ali daje odlične uslove. Svi su povećali finansijske ponude", otkriva Nikola Petrić za Mozzart Sport.

Sva ta ulagnja ipak su i dalje na dosta nižem nivou u odnosu na zapadnoevropske ili neke druge lige, a to znači da mladi fudbaleri većinom i dalje razmišljaju o što bržem odlasku iz Srbije.

"Kod mladih je ostalo isto. Bitna im je karijera, dobiće neki određeni novac da mogu da žive lepo dok igraju u našoj ligi, ali povećanje primanja uvek se odnosi na iskusnije igrače i lidere tima. Mladim igračima je bitno da imaju minutažu i adaptaciju na seniorski fudbal. Nije to samo kod nas, tako je svuda u svetu", naveo Petrić.



tagovi

Nikola PetrićMozzart Bet SuperligaNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara