Samir Nurković (©AFP)
Samir Nurković (©AFP)

Intervju: Samir Nurković, jedini srpski fudbaler u polufinalu afričke Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.06.21. | 08:08

Nekadašnji đak Partizanove škole golom je odveo Kajzer Čifse do same završnice elitnog takmičenja, gde će rival da im bude Vidad Kazablanka. Za naš portal je preneo utiske o dosadašnjem delu sezone

Potez karijere je napravio srpskl fudbaler Samir Nurković kada je na leto 2019. godine prešao iz slovačkog drugoligaša Komarna u Kajzer Čifse. U Južnoj Africi se probio do najvišeg nivoa fudbala, igraće u polufinalu Lige šampiona i gotovo izvesno će da sebi obezbedi veliki transfer.

O svemu tome Nurković je pričao za Mozzart Sport. Prva tema bila su loši rezultati Čifsa u domaćem šampionatu. Međunarodna scena nije obezbeđena.

Izabrane vesti

"Sezona nije bila kao što smo očekivali, završili smo tek na osmom mestu. To nije ni približno onome čemu smo se nadali, ali dobro, to je sada prošlost. Ako bog da, sledeća sezona će da bude mnogo bolja", rekao je Nurković na početku razgovora za naš portal.

21.00: (1,55) Senegal (3,70) Zelenortska Ostrva (7,25)

Ovaj 28-godišnji centarfor je prošle sezone postigao 13 golova, a ove mnogo manje. U prvenstvu samo tri, u Ligi šampiona dva.

"Propustio sam na početku mnogo ligaških utakmica zbog povrede koja me je mučila još od prošle sezone. Uspeo sam da se vratim pred početak Lige šampiona, koja je meni bila pripritet ove sezone. Kao što već znate, tamo smo beležili dobre rezultate i igraćemo u polufinalu protiv Vidad Kazablanke".

Uprkos tome, utisak o afričkom fudbalu je fenomenalan.

"U julu će da bude tačno dve godine od kako sam došao u Južnu Afriku. Ovde ima mnogo talentovanih igrača. Moje mišljenje je da je najveća razlika u školama fudbala. Da oni imaju škole i akademije kao mi u Evropi, imali bi mnogo više igrača koji bi igrali na najvišem nivou".

Navijači 12-ostrukog šampiona Južne Afrike sjajno su ga prihvatili. Jedan bend mu je čak i posvetio pesmu. Prosto da ni ne poželi da ide iz Johanesburga.

"Iskreno, iz Evrope mi najviše nedostaje porodica. Prva sezona u Kajzeru je bila fenomenalna, igrati Soveto derbi pred 90.000 navijača i slaviti gol pred prepunim tribinama... Tada sam ispunio svoj san, osećaj je apsolutno neverovatan".

Zbog Nurkovića su južnoafrički mediji počeli da povezuju sa Kajzer Čifsima nekoliko igrača iz Evrope. Među njima Aleksandra Čavrića i Partizanovog ofanzivca Filipa Holendera. Čini se da je Nurković otvorio Evropljanima vrata Afričkog fudbala.

"Nisam čuo niti čitao ništa o tome, ali ako je tako, onda sam presrećan što mogu da pomognem drugim igračima", rekao je Nurković i objasnio da njega nisu zvali ni Čavrić, ni Holender, ali da je spreman da svakoga posavetuje ukoliko bude potrebe.

Kajzer nije želeo da proda zimus Nurkovića, iako je bilo ponuda. Prethodnih dana srpski fudbaler se dovodio u vezu sa Piramidsima iz Egipta.

"Zaista, posle te debitantske sezone je dosta klubova bilo zainteresovano za mene, ali je Kajzer Čifs odbio sve ponude. Šta će da bude u narednom prelaznom roku prepustiću svojim menadžerima i klubu da rešavaju. Moram da budem profesionalac, ispoštovaću ugovor koji imam sa Kajzerom do kraja".

U četvrtfinalu Lige šampiona Nurković je bio strelac u prvom meču. Tada je njegov tim savladao Simbu sa 4:0 i delovalo je da će revanš da bude stvar formalnosti. To ipak nije bio slučaj, u revanšu je domaćin pobedio sa 3:0, Čivsi su "visili".

"Dvomeč sa Simbom je bio zanimljiv svima nama. Prvi meč smo odigrali super, pobedili smo ubedljivo, ali u revanšu je mnogo bolja bila ekipa iz Tanzanije. Na kraju smo mi dali jedan gol više, što je bilo dovoljno da se plasiramo u polufinale".

Tamo će rival da bude Radža Kazablanka. Marokanci su veliki favoriti, tri puta su osvajali elitno takmičenje (1989, 1997. i 1999. godine), a još jednom su izgubili u finalu (2002. godine).

"Što se manje budemo bavili drugim ekipama i razmišljali o njihovoj igri, to će da bude bolje za nas. Moramo da se fokusiramo samo na sebe, na to da se pokažemo u najboljem svetlu i da se nadamo najboljem".

Nurković je jedini Evropljanin u Kajzeru i jedan od samo šestorice stranaca u timu. Jedan od njih je kenijski reprezentativac Tedi Akumu, defanzivni vezista kojeg naš fudbaler "vidi" na Starom kontinentu.

"Tedi Akumu je dobar fudbaler, a pre svega dobra osoba. Naravno da bi uspeo u Evropi ako bi dobio šansu. U fudbalu je sve moguće uz naporan rad i uveren sam da bi Tedi imao šta da ponudi i na Starom kontinentu".

Za širu javnost Nurković je bio nepoznat pre dolaska u Afriku. On je u Srbiji igrao samo za mlađe kategorije Partizana, a u inostranstvu je od 2010. godine. Ipak, crno-bele boje i dalje su mu u srcu.

"Partizan će uvek da mi bude u srcu. Da nije bilo Partizanove škole ne bih danas bio ovde gde jesam. Od malih nogu sam navijač Partizana..."

Da li možemo da očekujemo Nurkovića u Srbiji ili nekoj drugoj evropskoj ligi? Nije želeo da otkriva mnogo toga.

"Sve zavisi od ponude, ali od toga koji klub iz Evrope pozove", zaključio je Nurković razgovor za Mozzart Sport.

(Piše: Strahinja MILIĆEVIĆ)


tagovi

Kajzer ČifsSamir Nurković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara