Jurij Vernidub (Reuters)
Jurij Vernidub (Reuters)

Intervju Šerifovog čudotvorca: Ne bih radio u Rusiji, život bih dao za svoju zemlju

Vreme čitanja: 5min | pon. 04.10.21. | 17:23

Ukrajinac kaže da će morati da zaštiti igrače od menadžerskih trikova i obećanja

Kada se pomisli na fudbal sa prostora bivšeg Sovjetskog Saveza, uglavnom se pomisli na ruske i ukrajinske klubove i igrače. I posle raspada nekadašnje države, klubovi iz Rusije i Ukrajine su ostali glavni predstavnici fudbalskog Istoka. Uz poneki „incident“ poput beloruskog BATE Borisova.

Ukrajinski rivali Dinamo i Šahtjor, moskovski CSKA, Spartak, Lokomotiva, te Zenit, Rubin i Krasnodar su prethodne tri decenije beležili najbolje rezultate u evropskim tkamičenjima od klubova sa istoka.

Izabrane vesti

A onda se niotkud pojavio maleni moldavski Šerif i počeo da niže čuda. Sam plasman u Ligu šampiona preko Crvene zvezde i zagrebačkog Dinama je predstavljao ogromno iznenađenje, a onda su usledile senzacionalne pobede nad Šahtjorom i Real Madridom. Šerif danas ima više osvojenih bodova u Ligi šampiona nego ruski i ukrajinski klubovi zajedno.

Tvorac čuda sa Šerifom je ukrajinski starteg Jurij Vernidub kojem sada najviše zavide u Rusiji i Ukrajini gde ulažu mnogo više nego moldavski klub, ali nemaju rezultate. Vernidub je u intervjuu za ruski Sport Ekspres izneo neka zanimljiva razmišljanja i stavove.

Kako se osećate sada nekoliko posle istorijske pobede u Madridu?

„Prelepo! Ali moramo to što pre da zaboravimo jer život ide dalje. Što pre zaboravimo Real, to bolje po nas“.

Da li su vam čestitali predsednici Moldavije i Ukrajine?

„Ne. Samo rodbina“.

Šta vam je Ančeloti rekao posle meča

„Ništa. Rukovali smo se i to je to. Razumem šta mu je bilo u glavi... Delovao mi je kao kulturan čovek i trener sa velikim T. Imali smo sreće i pobedili. Hvala momcima i Bogu na tome. Neki bi rekli da smo uradili nemoguće...“

Jedan od junaka pobede je bio Jasurbek Jakšibojev koji je dao prvi gol. Kako je taj momak iz Uzbekistana završio u Šerifu? Da li ste ga vi lično doveli?

„Pratim ga već duže vreme, još dok je igrao u Belorusiji. Tamo je redovno davao golove. Bio sam ubeđen da će nam biti od pomoći. Trenutno je kod nas na pozajmici i ne znam šta će biti dalje. Najvažnije je da ga sad imamo. On je mlad momak koji mnogo obećava“.

Sebastijen Til je u Rusiji igrao za Tambov, a sad je dao evrogol u pobedi nad Realom u Madridu. Zašto vam je taj momak zimus zapao za oko?

„Bilo je očigledno da ima sjajnu „levicu“. Drago nam je što je to i pokazao. Na početku mu je bilo teško da se uklopi, ali on je jako vredan momak. Postepeno je ulazio u formu i sada je u top izdanju. Napravio je dobar izbor odlukom da dođe kod nas. Nekada u životu negde nešto izgubite ali kasnije vam se vrati duplo“.

Može li se reći da su ruski klubovi propustili dobrog igrača koji im je bio ispred nosa?

„Pretpostavljam da bi se to moglo reći... Znamo svi da je iz fudbalske porodice, dvojica braće mu igraju u ukrajinskoj Vorskli i dobro su se pokazali“.

Koji su Šerifovi ciljevi u Ligi šampiona?

„Još je rano da pričamo o njima. Imamo još četiri kola. Najvažnije je da nam ove pobede ne pomute razum. Treba ostati čvrsto sa obe noge na zemlji i raditi još napornije da bi se napravilo još nešto. Cilj je uvek isti – ostvariti maksimalan rezultat u svakoj utakmici. Najvažnije je da momci to razumeju“.

Posle pobede nad Šahtjorom ste rekli da zahtevate napredak od Šerifovih igrača.

„Da, jer je jako teško zaštiti igrače od raznih mišljenja sa strane. Najvažnije je da igrači ne padnu na razne trikove agenata i menadžera. Oni im svašta nešto obećavaju ali na kraju to ne mogu da ispune. Nadam se da će momci postupiti ispravno. Fudbaleri treba da misle samo o fudbalu“.

Da li ste spremni za rad u Rusiji?

„Već sam ranije rekao - ne! Ako se neki odnosi poprave, onda „da“. Ali trenutno ne bih menjao svoju poziciju“.

Šta treba da se promeni da biste radili u Rusiji?

„Pre svega da počnemo da živimo kao što smo živeli ranije. Volim svoju zemlju i dao bih život za nju“.

Ruski fudbal je u padu. Koji su razlozi za to?

„Po mom mišljenju je to ograničen broj stranaca. On stvara pritisak na trenere i treba ga ukinuti. Pogledajte Englesku... Koliko Engleza je igralo za Čelsi u poslednjem meču Lige šampiona? To vam je ceo odgovor. Nemamo šta dalje da pričamo... Pre ili kasnije će to pravilo biti ukinuto“.

Radi se na ukidanju tog pravila. Šta još ne valja?

Plate igrača je pojela inflacija. Iako nije moje da pričam o tome pored klupskih čelnika“.

Da li vam smeta što u timu imate jako malo Moldavaca?

„Ne! Kada se pojavi neki domaći igrač koji zaslužuje da igra, verujte mi da će igrati“.

Da li to znači da ne biste pobedili Real u Madridu da su igrali neki moldavski igrači?

„Nije to baš tako... Uzmite Ukrajinu za primer. Imate Pjatova, Stepanenka i Matvijenka. Igraju u Ligi šampiona i nosioci su igre u reprezentaciji. Sa limitom stranaca ili bez njega, oni bi svakako igrali. Tako je i kod nas... Ako u Moldaviji bude igrača na tom nivou, onda će igrati“.

U Šerifu imate nekoliko moldavskih igrača. Da li njihov kvalitet raste zbog treninga sa strancima?

„Apsolutno“!

Ako poredite ruski i ukrajinski fudbal sada, ko je jači?

„Ukrajina! Imamo mnogo dobrih mladih igrača. U Rusiji ih je malo. Lige ne želim da poredim...“

Zašto? Ukrajina bi uskoro mogla da prestigne Rusija po UEFA koeficijentu.

„Koja je poenta kad ruski klubovi imaju mnogo veće budžete? U Ukrajini nema bogatih klubova. Naravno da navijam da Ukrajina preskoči Rusiju. Baš bih to voleo“.

Ima li nekih ruskih igrača koje biste voleli da dovedete u Šerif?

Nema, jer ne tražimo nikoga. Druga je stvar što nam iz Rusije nude igrače“.


tagovi

Juri VernidubŠerif

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara