Ipak su klasa! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.11.19. | 22:33

Hrvati gubili, ali okrenuli rezultat protiv Slovačke i plasirali se na još jedno veliko takmičenje – 3:1

Dugo su visili. Baš dugo. A onda su potvrdili ono što, manje-više, svi znamo. Hrvatska je suviše ozbiljan tim, napumpan samopouzdanjem i kvalitetom sa prethodnih takmičenja, da bi dozvolio da se saplete na poslednjoj stepenici. Slovaci su odigrali muški, barem u prvom poluvremenu, toliko muški da su se starijim ljubiteljima fudbala u komšiluku priviđale scene iz Maksimira 1999. godine kada ih je sa Prvenstva Evrope izbacila tadašnja Jugoslavija. Slutilo je u jednom trenutku da će Hrvatsku zahvatiti fudbalski potop svetski razmera, ali kada im je “glava bila u torbi”, učenici Zlatka Dalića su okrenuli rezultat i plasirali se na smotru najboljih evropskih selekcija. Na kraju je bilo 3:1 protiv Slovačke posle preokreta. Za prvo mesto u grupi u bolju poziciju pri žrebu.

Slovake je samo trijumf ostavljao u igri. Nadali su se da mogu da iskoriste velike kadrovske probleme domaće selekcije, koja je bila lišena pomoći Lovrena, Vide, Rakitića i Kramarića. Igrali su Slovaci i na kartu velikog pritiska i neuralgične atmosfere na Rujevici. Cela Hrvatska je gledala ka Rijeci i očekivala siguran prolaz. Aktuelne  vicešampiona sveta je taj pritisak, oličen u prisustvu Kolinde Grabar Kitarović, lomio u prvom poluvremenu. Ali ih nije slomio.

Izabrane vesti

Videlo se to prilikom šansi Bruna Petkovića, Ivana Perišića i Luke Modrića da su Hrvati pod pritiskom. Odlično je branio slovački golman Dubravka. Ređali su se napadi domaćina, ali prva akcija Slovačke je bila ubitačna. Odlično je po levoj strani prošao vezista Selte Lobotka, još bolje poslužio Roberta Božanika, pa je 19 – godišnji napadač Žiline lako prevario Livakovića. Za totalni šok u Rijeci.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić u tom trenutku nije odavao utisak čoveka koji zna šta radi. Nepomično je gledao u jednu tačku trenutke tokom kojih Bruno Petković nije uspevao brojne centaršuteve da spakuje u mrežu.

Slovaci su trpeli veliki pritisak, Dubravka je odlično branio, ali su gosti počeli da se raspadaju u 52. minutu. Neoprezan je bio Hamšik na sredini terena, lako je izgubio loptu nekadašnji superstar Napolija. Odlično je Nikola Vlašić povukao loptu i udarcem sa 16 metara pogodio ugao. Veliko olakšanje. Već u tim trenucima Hrvati su imali željeni rezultat. Međutim, osetili su da su to njihovi trenuci. Slovacima remi nije odgovarao, počeli su da prave neoprostive defanzivne greške, i povratka više nije bilo.

Samo četiri minuta posle izjednačenja odlično je iz kornera centrirao Luka Modrić, a centarfor Dinama Bruno Petković se iskupio za promašaje i glavom zakucao loptu u mrežu. Hrvatska je u tim trenucima podsećala na ekipusa Mundijala. Bekovi su išli visoko, Modrić je bio pravi komadant, neuhvatljiv je bio po levoj strani Borna Barišić. Odbranu Slovačke dodatno je maltretirao rezervista Josip Brekalo... Treći gol bio je delo Ivana Perišića. Za kraj svake neizvesnosti.

Hrvatska je otišla na Prvenstvo Evrope. Slovačkoj je ostala tanka nada. Realno je da pobede Azerbejdžan, ali da se nadaju da će u poslednjem kolu Vels i Mađarska remizirati.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 9. KOLO

Subota

GRUPA C
Nemačka - Belorusija 4:0 (1:0)
/Ginter 41, Gorecka 49, Kros 55, 83/

Severna Irska - Holandija 0:0

GRUPA E

Azerbejdžan - Vels 0:2 (0:2)
/Mur 10, Vilson 34/

Hrvatska - Slovačka 3:1 (0:1)
/Vlašić 56, Petković 60, Perišić 75 - Boženik 32/

GRUPA G

Slovenija - Letonija 1:0 (0:0)
/Tarasovs 53. autogol/

Austrija - Severna Makedonija 2:1 (1:0)
/Alaba 7, Lajner 48 - Stojanovski 90+3/

Izrael - Poljska 1:2 (0:1)
/Dabur 88 - Krihovjak 4, Pjontek 64/

GRUPA I

Kipar - Škotska 1:2 (0:1)
/Efrem 47 - Kristi 12, Megin 53/

Rusija - Belgija 1:4 (0:3)
/Džikija 79 - T. Azar 19, E. Azar 33, 40, Lukaku 72/

San Marino - Kazahstan 1:3 (0:3)
/Bernardi 77 - Zajnutdinov 6, Sujumbajev 23, Šetkin 27/

*** kvote su podložne promenama

(Foto Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara