Žerson Rodrigez slavi gol protiv Republike Irske (©Reuters)
Žerson Rodrigez slavi gol protiv Republike Irske (©Reuters)

Irci spremaju revanš za iznenađenje kvalifikacija

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.11.21. | 13:23

Luksemburg brani treće mesto u Grupi A

Portugalija i Srbija opravdale su uloge favorita u Grupi A kvalifikacija za Mundijal u Kataru naredne godine. Međusobni okršaj u Lisabonu odlučiće o prvom mestu, dok će se za utešnu, ali bezvrednu, treću poziciju večeras od 20.45 boriti Luksemburg i Republika Irska.

Ostrvljani su razočarali u ovom ciklusu. Očekivalo se da bi mogli da pomrse račune Portugalcima i Srbima, ali zbog očajnog starta nije im sigurno ni treće mesto. Luksemburžani rastu iz godine u godinu. Napustio je najniže rangiranu diviziju Lige nacija i svakako se ne stide svog učinka u ovom kvalifikacionom ciklusu. Sakupili su solidnih devet bodova u sedam mečeva, pošto su dva puta savladali Azerbejdžan (3:1, 2:1) i ostvarili senzacionalnu pobedu nad Ircima (1:0).

Izabrane vesti

20.45: (3,90) Luksemburg (3,15) Republika Irska (2,20)

Da malena zemlja Beneluksa više nije autsajder govori baš taj rezultat iz prvog meča u Dablinu, u kojem je slavila pogotkom napadača Žersona Rodrigeza, koji igra za francuski Troa.

Irci su se kasno trgli, uzeli su bitna dva boda Srbiji (1:1 u Dablinu), iako im taj meč ništa nije značio. Imaće izabranici selektora Stivena Kenija motiv da se revanširaju rivalu za poraz u prvom delu kvalifikacija za Mundijal. Jedan od aduta Luksemburga je rođeni Beograđanin Danel Sinani, koji je posle dobrih igara u Didelanžu potpisao za Norič, ali igrao je samo za mladi tim engleskog premijerligaša. Prošlu sezonu proveo je u belgijskom Beverenu, a sada je u Čempionšipu, u dresu Hadersfilda. Irci najviše očekuju od Kaluma Robinsona, napadača Vest Bromvič Albiona koji je prošlog meseca dao tri gola Kataru u prijateljskom meču.

Osim tog poraza u Dablinu krajem marta ove godine Irci su četiri puta dobili Luksemburg, po dva puta u kvalifikacijama za evropska i svetska prvenstva. Na tih pet utakmica zeleno-beli su primili samo dva gola od narednog rivala.

Selektor Republike Irske Stiven Keni nada se da će bar delimično spasiti neuspele kvalifikacije.

"U svakom slučaju, znali smo da će biti izuzetno teško završiti na tabeli pre Portugalije ili Srbije, ali nismo računali na Luksemburg i ovaj protivnik nas je iznenadio. U ovom trenutku definitivno imamo šta da mu vratimo i želimo da ga pobedimo", rekao je Keni.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Republike Irskereprezentacija Republike Irskereprezentacija Luksemburga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara