Džejms Kolins (©Reuters)
Džejms Kolins (©Reuters)

Irska u grupi – detelina sa četiri lista za Srbiju

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.03.21. | 13:16

Oba puta naša reprezentacija otišla na veliko takmičenje

Jedan od simbola Republike Irske, kao zemlje, ali i njihovih sportista koji je sa ponosom nose jeste detelina sa tri lista. Kako predanje kaže, Sveti Patrik je koristio da objasni novim vernicima simbol Oca, sina i Svetog duha (kao tri lista). Veruju Irci da im taj simbol donosi sreću.

Ali kada je fudbalska reprezentacija naše zemlje u pitanju, Republika Irska u grupi je vesnik sreće i uspeha. Kada se nađu zajedno u kvalifikacijama, ispadne kao da su Orlovi našli detelinu sa četiri lista, koja po verovanju na Balkanu donosi sreću.

Izabrane vesti

Nije to neka duga istorija, ali budi veru u uspeh pred start mundijalskih kvalifikacija u sredu, kada će Srbija na Marakani dočekati upravo Republiku Irsku.

Naime, jednom Jugoslavija, pred sam svoj kraj i jednom Srbija bile su zajedno sa Republikom Irskom u kvalifikacijama i oba puta su direktno obezbedile prolaz na veliko takmičenje. Kako se kod nas veruje da je treća – sreća, eto prilike da na putu ka Kataru ostvarimo i taj het-trik u društvu Kelta.

(1,67) Srbija (3,50) Irska (5,90)

Prvi put su „mala“ Jugoslavija i Republika Irska bile zajedno u grupi za Evropsko prvenstvo 2000. godine. Tada je današnji selektor Dragan Stojković komandovao ekipom na terenu. U tim kvalifikacijama Plavi su dobili prvi susret sa Zelenima u Beogradu, bilo je 1:0, a pobedonosni gol postigao je Predrag Mijatović u 64. minutu. I tada je to bio našem timu prvi meč u grupi, dok Ircima nije, oni su prethodno kod kuće savladali Hrvatsku.

Drugi susret, koji je odigran u Dablinu, Irska je dobila protiv Jugoslavije sa 2:1. Ipak, kada se podvukla crta, Plavi su bili najbolji u grupi. Prvo mesto im je doneo legendarni remi sa Hrvatskom na Maksimiru (2:2), kao i istovremeni remi Makedonije sa Irskom u Skoplju (1:1).

U narednih 17 godina Republika Irska i sada već Srbija igrale su samo tri prijateljske utakmice: bilo je 1:1 u Dablinu 2008, pa 0:0 u Beogradu 2012. godine i onda 2:1 za Orlove u gostima 2014.

A, novi susret u kvalifikacijama desio se u ovim poslednjim uspešnim po Orlove – za Mundijal u Rusiji. I verovali ili ne, ponovo je Srbija sa Irskom u Beogradu probijala led, igrala meč prvog kola. I ponovo je bilo napeto, neizvesno, a završilo se – nerešeno.

Meč je završen rezultatom 2:2, a strelci za Srbiju bili su Filip Kostić i Dušan Tadić. Ali, preokret u trci je doneo trijumf Orlova u Dablinu tri kola pre kraja. Bilo je 1:0, gol je postigao Aleksandar Kolarov.

I pored poraza od Austrije u narednoj rundi u Beču, Srbiji je za direktan plasman na SP u Rusiji bila dovoljna pobeda nad Gruzijom na Marakani, koju je doneo Aleksandar Prijović (1:0).

Treći put će, dakle, naša reprezentacija i Republika Irska biti zajedno u kvalifikacionoj grupi i treći put će prvi meč u grupi Srbija (jednom Jugoslavija) igrati protiv Irske na Marakani. Svi bi digli ruke da i epilog na kraju ciklusa bude kao u prethodna dva slučaja.



tagovi

Fudbalska reprezentacija Republike Irskereprezentacija Republike Irskefudbalska reprezentacija SrbijeFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara