Fransisko Fidriševski, najbolji strelac Aukasa i Primere (©AFP)
Fransisko Fidriševski, najbolji strelac Aukasa i Primere (©AFP)

Istorija se piše u Kitu: Aukas overava prvo mesto

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.10.22. | 23:05

Lideru ekvadorske Klausure je dovoljan i bod protiv Gvalasea (ponedeljak, 01.00) u poslednjem kolu

Venecuelanski fudbalski trener Sesar Farijas stvarno je čudotvorac. Pisali smo još u avgustu da ekvadorski prvoligaš Aukas nikada za 77 godina nije izgledao tako dobro, a u noći između nedelje i ponedeljka (01.00 časova po srednjoevropskom vremenu) to postaje i zvanično. Aukas ima priliku da overi prvo mesto u Klausuri, ukoliko pred svojim navijačima ostane neporažen u duelu sa Gvalaseom.

Aukas uoči poslednjeg kola ima tri boda više od drugoplasirane Universidad Katolike, tako da bi zaista bila senzacija da ne završi prvi. Ne mora čak ni da osvoji neki bod protiv 13-plasiranog tima u ligi, dovoljno mu je da u slučaju poraza Katolika ne savlada u isto vreme Delfin dovoljno ubedljivo. U slučaju istog broja bodova odlučuje gol-razlika, a ona je trenutno +5 u korist Aukasa.

Izabrane vesti

Orijentalesima prvo mesto ipak ne bi donelo prvi trofej u klupskoj istoriji. Sistem takmičenja ekvadorske Primere je takav da osvajač Klausure igra za titulu protiv najbolje ekipe Primere. To je Barselona iz Gvajakila, koja je imala po bod više od Katolike i LDU Kita, a četiri od petoplasiranog Aukasa.

Farijasovi izabranici će i bez trofeja da ispišu istoriju. Uspeli bi da obezbede plasman u grupnu fazu Kopa Libertadoresa za sledeću sezonu, po prvi put. Nju su već osigurali Barselona i Independijente del Valje, koji je osvojio Kopa Sudamerikanu. Katolika će, ako ne osvoji Klausuru, morati da se zadovolji kvalifikacijama za elitno takmičenje.

01.00: (1,25) Aukas (5,20) Gvalaseo (11,0)

Još je možda rano da razmišlja tako daleko, ali Farijas se sa Aukasom bori za drugi trofej u karijeri. Prethodno je u sezoni 2016/2017 sa Strongestom osvojio titulu u Boliviji, što ga je potom preporučilo za selektorsku ulogu u toj zemlji.

Prvi čovek Aukasa Deni Volker je temelj za uvosezonski uspeh igradio 2017. godine, kada se Aukas poslednji put vratio iz druge lige u Primeru. Pronašao je bogatog sponzora, Banko del Pasifiko, drugu najuspešniju banku u Ekvadoru. Stadion „Gonzalo Pozo Ripalda“ je poneo sponzorsko ime. Od tada je krenuo progresivni uspon.

Osvojio je Aukas 2018. godine dva sedma mesta (u Aperturi i Klausuri), 2019. se plasirao u plej-of, gde je dogurao do polufinala, 2020. je bio 6. u Aperturi, a 2021. se vratio na osmo mesto u Klausuri.

Tribine su rasprodate, sve je spremno za slavlje u Kitu. Aukas je još uvek bez ijednog poraza, ima osam pobeda i šest remija, tako da je zasluženo da bude u ovom položaju. Jedini je tim koji je u Klausuri primio jednocifren broj golova, devet, a realno je da se to ne promeni noćas. Gvalaseo je najneefikasniji tim u ligi sa 10 pogodaka. Seriju od četiri meča bez pobede i dva susreta bez datog gola doskorašnji drugoligaš je prekinuo u prošlom kolu kada je savladao Delfin sa 2:1. Aukas ga je savladao u Aperturi kao gost sa 4:1.

Tada je zablistao argentinski napadač Fransisko Fidriševski het-trikom. On je sada najbolji strelac lige uoči poslednjeg kola. Postigao je 14 golova, po jedan više od Katolikinog Ismaela Dijaza i Tomasa Moline iz LDU Kita. Nema sumnje da bi centarfor poljskog porekla menjao zlatnu kopačku Primere za trofej u tom takmičenju, jer bi mu to bio prvi u karijeri. Ovaj 29-godišnjak nije uspeo da osvoji nijedno takmičenje dok je igrao za Njuels, Lugo, Antofagastu i Portovijeho.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

EKVADOR 1 (KLAUSURA) – 15. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

Emelek – Tekniko 3:1 (1:0)

/Mehia 40, Kiroga 54, Vitl 78 – Rodrigez 90+1pen/

Makara – LDU Kito 0:5 (0:2)

/Gonzalez 2, Alvarado 44, Zambrano 54, Molina 58pen, Anangono 83/

Deportivo Kuenka – Mušuk Runa 3:1 (2:1)

/Branda 31, Melo 41, Kolito 65pen – Ajovi 22/

Nedelja

Kumbaja – Barselona Gvajakil 1:1 (0:0)

/Mina 68ag – Penilja 51pen/

Independijente del Valje – Nueve de Oktubre U TOKU

Ponedeljak

01.00: (1,25) Aukas (5,20) Gvalaseo (11,0)

01.00: (3,30) Delfin (3,20) Universidad Katolika (2,15)

01.00: (3,70) Gvajakil Siti (3,25) Orense (1,98)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1Aukas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara