Fudbaleri Al Hilala (Reuters)
Fudbaleri Al Hilala (Reuters)

Istorija: Sergej i Mitar od večeras u Ginisovoj knjizi rekorda!

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.03.24. | 21:58

Ali Hilal je postao ekipa sa najviše pobeda zaredom u istoriji fudbala

Možda će fudbalski istoričari i statističari iskopati i neki drugi podatak ali od večeras Ginisova knjiga svetskih rekorda piše da su tamo Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić.

Srpski reprezentativci su sa svojim Al Hilalom ispisali istoriju fudbala u četvrtfinalu Lige šampiona Azije pošto su savladali Al Itihad (2:0) i plasirali su u polufinale.

Izabrane vesti

Računajući sva zvanična takmičenja, Al Hilalu je ovo bila 28. uzastopna pobeda! Do sada je svetski rekord držao TNS iz Velsa koji je u tamošnjem šampionatu vezao 27 pobeda. Iza su ostali Ajaks (nizovi od 26 i 25 pobeda), još jedan niz TNS-a (25), brazilska Koritiba (24), Bajern (23), Real Madrid (22)... Strašna serija Al Hilala je počela još 25. septembra u saudijskom Kupu kralja. Od tada su pobedili u još dva kupa meča, 16 utakmica saudijskog šampionata i devet utakmica Lige šampiona Azije. uprvenstvu ima 22 boda prednosti 11 kola pre kraja, u nacionalnom Kupu je stigao do poludfinala, a u najjačem kontinentalnom takmičenju do iste faze.

Da stvari budu slađe, Al Hilal je večerašnji rekord oborio protiv najvećeg rivala Al Itihada. Slavio je 2:0 usred Džede i natrljao so na ranu najvećeg razočarenja sezone u saudijskom fudbalu. Al Itihad je (još) zvanični šampion države, letos je doveo zvezde poput Benzeme, Kantea ili Fabinja ali je debelo podbacio. Nije pomogla ni smena trenera i dolazak čuvenog Marsela Galjarda. U ligi su tek četvrti, pa je Liga šampiona bila šansa za spas sezone. Sada je i ona otišla u nepovrat...

Bilo je to jasno još posle prvog četvrtfinalnog meča u Rijadu. Al Hilal je jednostavno prejak za ljutog rivala. Ovo mu je bila četvrta pobeda u isto toliko međusobnih duela ove sezone. Prvi meč četvrtfinala su dobili 2:0, a večeras istim rezultatom slavili i u revanšu. Naši reprezentativci Mitrović i Milinković Savić su bez dileme lideri rekordnog Al Hilala koji sa klupe predvodi Žorž Žezus. Srpski centarfor je postigao 31 gol na 32 meča u svim takmičenjima ove sezone dok je SMS zabeležio 10 golova i 10 asistencija na 29 utakmica. Iako se večeras nisu upisali u strelce, opet su bili među najboljima.

Upravo je Sergej promešao odbranu domaćih i asistirao za klupsku legendu Jasira Al Šahranija u 61. minutu. Saudijski defanzivac je celu karijeru proveo u Al Hilalu i u jubilarnom 400. nastupu postigao gol koji je otvorio vrata istorije. Tačku je u nadoknadi vremena na asistenciju Mitrovića stavio brazilski ofanzivac Malkom koji u odsustvu povređenog Nejmara zajedno sa srpskim tandemom čini udarnu snagu Al Hilala. U celom podvigu ne treba zanemariti ni doprinos najveće domaće zvezde Salema Al Davsarija, portugalskog veziste Rubena Neveša, senegalskog štopera Kalidua Kulibalija i marokanskog golmana Jasina Bonua. Letošnji skupi transferi i faraonski ugovori igračia Al Hilala donose želje rezultate.


U polufimnalu ih čeka još teži posao pošto im je rival Al Ain, najbolji klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je u četvrtfinalu eliminisao Al Nasr za koji igraju Kristijano Ronaldo, Marcelo Brozović, Emerik Laport, Otavio...


tagovi

Al HilalSvetski rekordAzijska liga šampionaSergej Milinković SavićAleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara