Istorija, tradicija, ludilo, strast, uzavrela latinoamerička krv - ko osvaja prvenstvo svetskih šampiona?

Vreme čitanja: 21min | pet. 27.01.23. | 21:13

Počinje nacionalno argentinsko takmičenje

Istorija, tradicija, ludilo, strast, uzavrela latinoamerička krv i vanvremenski šmek. Najbolji argentinski fudbal vraća se na terene širom zemlje Gaučosa sa maksimalnom motivacijom pošto je njihov nacionalni tim postao Svetski prvak posle 36 godina. Mnoga nova lica, ali i neke od povratnika, gledaćemo ove sezone u Primeri, počevši od nove avanture Martina Demikelisa na klupi Milionera posle oproštaja Marsela Galjarda.

Hoće li Boka uspeti da odbrani krunu ili će River i Rasing, kao preostali šampioni u poslednjih pet godina, uspeti da povrate titulu ovog puta? Hoće li San Lorenco ili Independijente prekinuti duge nizove bez titula, ili će trofej konačno otići u unutrašnjost zemlje prvi put od krunisanja Njuelsa 2013. godine?

Izabrane vesti

Prvenstvo Primera Divizije 2023. takođe poznato i kao Profesionalna liga, biće 94. profesionalna sezona i 138. turnir elitnog ranga argentinskog fudbala. Ovo je treće prvenstvo u organizaciji Profesionalne lige, kao unutrašnjeg organa Argentinskog fudbalskog saveza (AFA). Šampionat počinje noćas (23.15), utakmicom između Rosario Sentrala i Argentinos Juniorsa, a završiće se 5. avgusta. Šampion ima zagarantovano mesto u narednom izdanju Kopa Libertadores, kao i u borbama za nacionalne trofeje u Superkupu Argentine 2023 i Trofej šampiona 2023, koji suprostavlja osvajača lige i Liga kupa.

Novi učesnici biće dva tima promovisana iz drugog ranga iliti Nasional B lige za 2022. godinu, to je šampion Belgrano, koji se vraća posle poslednjeg učešća u sezoni 2018/2019, i Instituto još jedan klub iz Kordobe, pobednik finalnog turnira za drugu promociju, koji je ponovo deo elitnog društva posle 17 godina i sezone 2005/2006.

Ligaški turnir, ovoga puta biće održan u prvoj polovini godine, za razliku od onoga što se dešavalo 2021. i 2022. kada je igrački kalendar otvaran Liga kupom, koji će sada biti održan u drugoj polovini godine. Dana 31. oktobra 2022. godine, posle sastanka Izvršnog komiteta AFA, predstavnici klubova Lige Profesional (LPF) jednoglasno su definisali propozicije i format takmičenja za turnire 2023. godine. Kao i prethodne godine, 28 timova učestvovaće na turniru, svi protiv svih kroz jednokružan sistem nadmetanja.

23.15: (3,05) Rosario (2,95) Argentinos Juniors (2,55)

Uprkos sličnostima u odnosu na 2022. godinu, dogodiće se i neke radikalne promene. Ovoga puta ispadaće tri tima, za razliku od proteklih izdanja kada su najjači rang napuštala dva najslabije plasirana kluba. Dakle, dve kluba ispadaće na osnovu proseka koeficijenata učinka, dok bi treći tim koji napušta najjači rang, bio onaj najslabije rangiran na opštoj tabeli u jednoj fudbalskoj godini, što obuhvata bodove iz lige i Liga kupa. Svi klubovi su se složili za primenu sistem od tri ispadanja, sa ciljem da smanjenje bude postepeno i da u sezoni 2029. imamo 22 tima u Prvoj ligi. U tom smislu, za narednu sezonu 2024. biće dva ispadanja po opštoj tabeli i jedno po proseku, navodi se u saopštenju LPF-a.

Redosled turnira promenjen je da bi se timovima koji dođu do eliminacionih faza Kopa Libertadores i Sudamerikane olakšalo da se takmiče sa što manje obaveza u nacionalnim nadmetanjima. Najeminentnije klupsko takmičenje na kontinentu ove sezone igraće Boka, Rasing, River, Argentinos Juniors, Urakan i Patronato kao šampion Kupa Argentine iako je ispao u Nasional B ligu, dok će obeveze u Kopa Sudamerikani imati Himnazija, Estudijantes, Defensa i Hustisija, Tigre, Njuels Old Bojs i San Lorenco.

Posle Profesionalne lige, igraće se Liga kup. Na oba turnira timovi će sakupljati bodove za godišnju tabelu na kojoj će prva tri iduće godine ići u Libertadores, a od četvrtog do devetog, u Sudamerikanu. Poslednji u tom plasmanu će ispasti zajedno sa dve ekipe sa najgorim prosekom. U tabeli ispod ove sezone, bodovi ostvareni u sezonama 2021. i 2022. sabiraju se i dele sa brojem odigranih utakmica, čime se dobija koeficijent učinka.

Za ljubitelje fudbala u zemlji Gaučosa, ovo nije samo običan početak još jedne sezone. Redovno prebrojavanje i podela na unutariste i federaliste, kao u doba građanskog rata, vrši se pred svaki početak fudbalske godine, u svim rangovima, ne samo u najjačem. I ovoga puta, stanovnici iz prestonice, bilo to iz njenog užeg ili šireg područja, brojniji su u odnosu na provincijske klubove, sa donosom 17 prema 11.

Sa druge strane, uvek tu neko nekoga „čeka“. To se uglavnom odnosi na klasična rivalstva i nerešene račune, koji umeju da se razvuku i na nekoliko desetina godina. Stavljajući se u položaj prosečnog argentinskog obožavaoca fudbala i njegov pogled na čitavu ovu situaciju, postoji tu nekoliko analiza koje se pojavljuju na prvu. Što se tiče Instituta i Belgrana, u slučaju njihove promocije, grad Kordoba će u ovom izdanju najjačeg nacionalnog takmičenja imati čak tri tima, pored Taljeresa, što se nije dogodilo više od 38 godina, još sa početka osamdesetih godina prošlog veka. Ujedno, to znači i povratak jednog od većih rivalstava na najjaču scenu, pod nazivom Clásico Cordobés.

Različiti faktori uzeti su u obzir kako bi se formirao kalendar za 2023 godinu. Svi klasici raspoređeni su između 3. i 25. kola, što znači da nema istorijskih rivalstava u prva dva ili poslednja dva kola. River i Boka će se sastati u 15. kolu, tačno na polovini prvenstva i to na zahtev mnogih televizijskih kuća. U prvom delu sezone od derbija nas očekuju Clásico Rosarino između Njuelsa i Rosarijo Sentrala, Clásico Porteño između Urakana i San Lorenca i Clásico Santafesino između Kolona i Uniona. Drugi deo prvenstva biće znatno aktivniji što se tiče klasika, tu su već pomenuti Clásico Cordobés, Clásico de la Zona Norte (Platense-Tigre), Clásico del Sur (Lanus-Banfild), Clásico de Avellaneda (Rasing-Independiente) i Clásico Platense (Himnasija-Estudijantes).

BOKA JUNIORS

Iako je klub sa Bombonjere na startu prošlogodišnjeg prvenstva imao katastrofalan učinak, smenom trenera Sebastijana Batalje i angažovanjem još jedne klupske legend Uga Ibare, Boka je ponovo stupila na pobednički kolosek, u jednom trenutku vezavši 13 utakmica bez poraza uz 10 ostvarenih pobeda. Bio je to preloman momenat za Đenovljane u prisvajanju 35 titule prvaka države. Početkom 2022. godine, Boka je po drugi put postal prvak Liga kupa, što znači da ove sezone ima ulogu dvostrukog branioca titule. Tim iz La Boke mogao je i do trećeg trofeja u sezoni, ali su u finalu Kupa Argentine doživeli iznenađujući neuspeh, porazom od već prežaljenog Patronata koji je i pre okončanja prvenstva, imao rezervisanu kartu za Nasional B ligu.

Početak nove sezone, protkan je starim željama, a kao imperativ ističe se Kopa Libertadores, gde Boka već 16 godina, od poslednjeg njegovog osvajanja 2007. pokušava da se domogne tog sedmog trofeja u nameri da se izjednči sa Independijenteom kao najtrofejnijim klubom u ovom takmičenju. Pored već poznatih lica u klubu: Darija Benedeta, Oskara Romera, Markosa Roha, Serhija Romera, Oskara Sebaljosa i drugih, pripreme za ovako veliki pohod ne mogu da prođu bez novih angažovanja. Na čuvenu Bombonjeru od početka prelaznog perioda stigli su kao pozajmljeni igrači Martin Pajero iz Mildzbroa i Renco Đampaoli iz Rozenborga, dok su se Nikolas Valentini i Ezekjel Fernandes vratili sa pozajmica iz Sarmijenta, odnosno Tigrea. Jedini zvaničan transfer, odrađen je u slučaju Bruna Valdesa koji je došao iz Klub Amerike kao slobodan igrač.

RIVER PLEJT

Martin Demikelis (©Reuters)Martin Demikelis (©Reuters)

Posle devet sezona provedenih za kormilom Milionera i 14 osvojenih trofeja, Marselo Galjardo napustio je klub sa Monumentala kao najtrofejniji stručnjak u istoriji River Plejta. Za njegovog naslednika, čelnici kluba iz Nunjeza postavili su još jednu klupsku legendu, Martina Demikelisa. Pričalo se da će Demikelis ovog proleća napustiti Bajern kako bi preuzeo klupu Arminije iz Bilefelda, ali to se nije desilo. Sa mesta trenera drugog tima Bajerna, nekadašnji fudbaler preuzima prvi tim Rivera koji je u dramatičnom poslednjem kolu argentinskog šampionata krajem oktorbra ostao bez titule.

Pored toga, River je poradio i na povratku pojedinih igrača u svoje redove. Sad već iskusni zadnji vezni, Matijas Kraneviter se vratio na Monumental, da bi potpisao ugovor kojim se obavezao da dres argentinskog giganta nosi do kraja 2025. Kraneviter je pre osam godina napustio River, igrao za Atletiko Madrid, Sevilju, Zenit, da bi mu prethodna stanica u karijeri bila Monterej. Trener Viktor Manuel Vučetić je želeo da ostane u Meksiku, ali je presudila Matijasova želja da se opet oproba u Riveru. To zadovoljstvo će njegov novi klub koštati oko 1.700.000 evra. Kraneviter je proveo pet godina u mlađim kategorijama Rivera, igrao je i četiri sezone za prvi tim na 93 utakmice, učestvovao je u osvajanju Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikana, kao i titule 2014. godine, poslednje pre dolaska Marsela Galjarda. Šest meseci kasnije otisnuo se u Evropu, a sad je došlo vreme da se vrati kući.

Pored toga, u redove Milionera pre nekoliko dana došao je i Enco Ernan Dijaz. Stameni defanzivac je prešao iz Taljeresa uz obeštećenje od 2.500.000 evra. Veliko pojačanje ove sezone za River biće i angažovanje Ektora Davida Martineza iz Defense i Hustisije. Paragvajski defanzivac se takovratio na Monumental, ali ovoga puta uz nadoknadu od 1.000.000 evra. Za pojačanje ofanzivnog sektora, Milioneri su angažovali Naća Fernandesa iz Atletiko Mineira, a ovaj transfer koštao ih je blizu 2.000.000 evra. Ofanzivni vezista proveo je u klubu iz Belo Orizontea gotovo dve godine, gde je bio sastavni deo tima koji je posle pola veka uspeo da osvojio Brasileirao. Pre odlaska u zemlju kafe, igrao je za Temperlej I Himnasiju iz La Plate.

Tim su napustili dvojica Kolumbijaca Huan Kintero i Teofilo Gutijerez, koji su pojačali klubove u svojoj zemlji, Junior iz Barankilje, odnosno Pereiru. Pored njih, Hoakin Paničeli prešao je u Alaves kao slobodan igrač, a desni bek Aleks Vigo u Crvenu zvezdu na pozajmicu sa opcijom otkupa.

RASING

Jedan od glavnih kandidata i pretendenata na titulu i ove sezone biće Rasing. Klub iz Aveljanede je prošle sezone završio kao najbolje plasirani na zbirnoj tabeli Lige i Liga kupa, ali mu to nije dalo nekog posebnog povoda za slavlje, znajući da je oba puta bio nadomak trofeja koji mu je izmakao u poslednjim koracima. Ipak, zahvaljujući tom plasmanu ostvario je direktno učešće u Kopa Libertadoresu, a da bi se uspešno borio na dva fronta, tim Akademaca morao je da posegne za pojačanjima.

Dodatni novčani stimulans klub sa El Silindra dobio je posle odlaska Karlosa Alkaraza u Sautempton uz obeštećenje od 13.700.000 evra. Pored njega, Rasing je zaradio i na prodaji Enca Kopetija u MLS tim iz Šarlota, čiji je odlazak koštao 6.000.000 evra. Fond za dovođenje novih igrača naglo je porastao, te su čelnici Rasinga ekspresno reagovali i angažovali mladog Huana Ignasija Nordana (20), koga su morali da plate Unionu iz Santa Fea čak 5.700.000 evra, što spada među veće iznose kada je reč o transferima unutar Argentine. Pored toga, u plavi deo Aveljanede stigao je i Oskar Opozo. Čileanac na poziciji desnog beka, došao je kao slobodan igrač iz tamošnjeg šampiona Kolo Kola.

INDEPENDIJENTE

Još jedna sezona za zaborav je iza Independijentea. Najtrofejniji klub po broju osvojenih titula prvaka južnoameričkog kontinenta, sada već više od dve decenije čeka na trofej šampiona države. Prošle sezone Crveni đavoli završili su tek kao 14. na tabeli, dok su u zbirnom učinku bili još lošiji za jednu poziciju. Ovako loš plasman, izuzeo ih je ove sezone od međunarodne scene, što je situacija koju bi možada i mogli da preokrenu u svoju korist, orijentišući se isključivo na nacionalno takmičenje. Što se tiče njihovog angažovanja u ovom prelaznom roku, uspeli su da u svoje redove dovedu urugvajsku mladu nadu Matea Barsiju (20) iz Rentistasa za sumu od 700.000 evra. Još jedno pojačanje Independijente uz novčanu nadoknadu je i Matijas Himenes Rohas, koji je došao iz redova San Martina iz San Huana, inače drugoligaša uz nadoknadu od 750.000 evra.

SAN LORENCO

Još jedan od velikana argentinske fudbalske scene, čini se da je posle nekoliko turbulentnih i kriznih sezona konačno uspeo da stane na čvrsto tlo. Gavranovi iz Almagra su prošle sezone uspeli da se domognu visoke šeste pozicije i time obezbede izlazak na međunarodnu scenu kroz Kopa Sudamerikanu. Zvaničan plasman za 2022. godinu, dosta je lošiji, što je posledica katastrofalnog učinka u Liga kupu, te su na zbirnoj tabeli završili tek na 11. mestu. Odlaskom Fernanda Berona i angažovanjem nekadašnjeg igrača iz osamdesetih godina prošlog veka i legende kluba Rubena Darija Insue, San Lorenco se konačno uzdigao iz pepela. Rezultati nisu bili bog zna kakvi, ali ih je “Fudbalska Poeta” kako glasi popularni nadimak ovog stručnjaka, ponovo odveo u gornji deo tabele, izvukavši ih tako u upadanja u onaj famozni obračun koeficijenata.

Od pojačanja, klub sa Pedro Bidegaina od zvučnijih imena angažovao je Adama Bareira koji je uz odštetu od 1.700.000 evra došao iz Montereja. Kao pozajmljeni igrači među Gavranove su stigli Gonzalo Moroni iz Boke Juniors, Huan Ignasio Mendes iz Taljeresa i Aleks Ibačače iz čileanskog Evertona iz Vinje del Mar. Klub iz Almagra je već ranije, u septembru napustio Nikolas Fernandes koji je prešao u španski Elče za sumu od 4.000.000 evra.

01.30: (3,20) Defensa i Hustisija (2,95) Urakan (2,50)

URAKAN

Jedan od onih timova koji se nalazi u večitoj debati oko spornog šestog velikana argentinskog fudbala, prošlu sezonu završio je na visokom 4. mestu, sa povremenim izbijanjem do samog vrha tabele. Ipak, tim iz Parke Patrisiosa nije imao dovoljno snage u finišu da se upusti u borbu za titulu, koja je poslednji put u ovaj deo Ajresa došla još davne 1973. godine. Ipak, Kemerosi su ponovo izborili učešće u Kopa Libertadoresu, što iziskuje obavezna pojačanja za ovu sezonu, znajući da ih je napustio Franko Kristaldo najbolji strelac ekipe iz prethodnog izdanja sa 14 postignutih golova, koji će ove sezone praviti društvo Luisu Suarezu u ofanzivnoj liniji Gremija. Od ovog transfera, Urakan je profitirao tek nešto više od 4.000.000 evra. Glavni strateg Dijego Dabove, nema čime da se pohvali, jer pored Matijasa Kokaroa, Fernanda Godoja, Giljerma Sotoa i Lukasa Kastroa koji čine okosnicu ekipe, nije dobio zadovoljavajuća pojačanja.

ATLETIKO TUKUMAN

Ozbiljan tim formirao je Lukas Pusineri prethodne sezone kada su do samog kraja pretili izbijanju na prvu poziciju i odnošenju titule van Buenos Ajresa, koja bi se prvi put našla u rukama nekog kluba indirektno povezanok sa AFA. Tukuman je na kraju završio kao peti, poklekavši u poslednja četiri susreta kada su i prepustili vođstvo Boki Juniors, kaja ga nije ispustila do kraja prvenstva. Ipak, ove sezone su u startu slabiji za vezni dvojac koji su činili Agusto Loti i Ramiro Karera koji su pojačali redove meksičkog Kruz Azula, uz nadoknadu od 1.300.000, odnosno 1.500.000 evra. U međuvremenu posle tragedije na treningu ostali su bez Andreasa Balanta, kolumbijskog internacionalca, koji je preminuo 29. novembra od posledica srčanog udara. Pored toga, standardni golman, Karlos Lampe vratio se kao slobodan igrač u rodnu Boliviju, gde će od ove sezone čuvati mrežu Bolivara. Tukuman je od bitnijih pojačanja uspeo da angažuje samo Hoakina Pereiru iz Rosario Sentrala uz isplatu od 1.000.000 evra.

Mateo Retegi (©AFP)Mateo Retegi (©AFP)

TIGRE

Malo je reći da je prethodna sezona bila inzvanredna za povratnički tim iz severnog Ajresa. Tigres se posle tri godine tavorenja u Nasional B ligi vratio na najjaču scenu argentinkog fudbala u punom sjaju. Podsećanja radi, Tigrovi su 2019. godine ispali iz elite zbog lošeg koeficijenta učinka, iako su te sezone u finalu Kupa savladali Boku Juniors sa 2:0. Ista sudbina prošle sezone zadesila je i Patronato. Tek toliko da vam bude jasno zašto svi u Argentini “cvikaju” od tog famoznog koeficijenta. Bilo kako bilo, Tigre je protekle sezone završio na 7. mesu, dok je u Liga kupu stigao do finala, gde je naišao na tešku osvetu Boke Juniors. Na zbirnoj tabeli završili su za lestvicu niže, što im je omogućilo da se ove sezone nađu na međunarodnoj sceni u Kopa Sudamerikani. Pravo je čudo kako je Tigre uspeo da sačuva dvadesettrogodišnjeg napadača Matea Retegija koji je minule kampanje poneo titulu najboljeg strelca lige sa 19 postignutih golova. Od pojačanja na stadion Hose Delađovani, stigli su Martin Garaj iz Estudijantesa (BA) za sumu od 460.000 i Sebastijan Medina iz Giljermo Brauna za 170.000 evra, dok su Tomas Badaloni iz Godoj Kruza i Santijago Rohas iz paragvajskog Nasionala došli kao pozajmljeni igrači.

ARGENTINOS JUNIORS

Više nego solidna sezona ostala je iza matičnog kluba legendarnog Dijega Armanda Maradone. Argentinos Juniorsi su prethodne sezone završili na 8. mestu u Ligi, dok su u zbirnom plasmanu zauzeli visoku 4. poziciju. Oni su još jedan koji će učestvovati u ovogodišnjem izdanju Kopa Libertadores koji su osvojili davne 1985. godine. I ove sezone za kormilom kluba iz La Pternala stajaće legendarni Gabrijel Milito. Mislilo se da će odlasci Fausta Vera u Korintijans i Matijasa Galarza u Genk umnogome oslabiti Juniorse, ali se to ipak nije dogodilo. Milito je uspeo da utanači ekipu, do te mere da se izostanci do ključnih igrača, gotovo nisu primetili. Među popularne Bubamare u dosadašnjem prelaznom roku sleteli su: Andreas Roa iz Independijentea i Matijas Vera iz Hjuston Dinama, i to kao slobodni igrači, Rodrigo Kabral iz Urakana i  Fakundo Fereira, nekadašnji ofanzivac Espanjola, Šahtjora, Njukasla, Benfike i drugih timova iz Evrope, posle samo godinu dana provedenih u meksičkom fudbalu, nastupajući za Tihuanu vratio u argentinski fudbal, i to kao pozajmljeni igrači.

HIMNASIJA LA PLATA

Tim iz La Plate je prošle sezone imao veoma dobar učinak, iako su na samom početku ostale bez najboljeg igrača Luisa Migela Rodrigeza. Vukovi su zauzeli 9. poziciji u ligi, dok su u generalnom plasmanu završili na visokom šmestu, koje im je omogućilo da ove sezone učestvuju u Kopa Sudamerikani. Nastupi na međunarodnoj sceni umeju da povuku i neželjene efekte, naročitu kada je u pitanju prvenstvo i mali fond igrača. Glavni strateg Himnasije, Sebastijan Romero susreo se sa ovim problem krajem prošle sezone, a na početku nove, ne zatiče se ništa bolja situacija, gde Vukovi imaju ubedljivo najmanje prijavljenih igrača u čitavoj ligi. Kao dodatak na to, nadovezuje se do sada slabo odrađn prelazni rok bez ijednog bitnijeg pojačanja, a povrh svega, ostali su bez možda i najboljeg pojedinca, paragvajskog veziste Ramona Sose koji je prešao u redove Taljeresa uz obeštećenje od 2.300.000 evra. Pored toga i Brajan Aleman je napustio tim siz La Plate, prešavši u Banfild za sumu od 750.000 evra.

NJUELS OLD BOJS

Prošlo je tačno 10 godina od kako je neki klub uspeo da izmesti titulu iz prestonice, a to je 2013. godine za rukom upravo pošlo Njuelsu. Ipak, teško da će tim kojim od septembra rukovodi Gustavo Tognareli i ove sezone biti među konkurentima za titulu. Letnja prodaja Nikolasa Kastroa u Genk za 3.200.000 nije doprinela da Leprozni zavuku ruku malo diblje u vreću sa novcem, te je pred početak ove sezone kao jedino plaćeno pojačanje doveden Kolumbijac Viljer Dita iz Juniora za sumu od 665.000 evra. Pored njega kao slobodni igrači došli su Lautaro Morales iz Lanusa i Eduardo Reskalde iz paragvajskog šampiona Olimpije.

DEFENSA I HUSTISIJA

Drugim odlaskom Sebastijana Bekasesea, Defensa je angažovanjem Hulija Vesarija uspela da popravi učinak u poslednjoj sezoni, i završi na 12. mestu u šampionatu, što ju je dosta koštalo u generalnom plasmanu gde je pala na 7. poziciju, ali je i kao takva uspela kao poslednji tim na opštoj tabeli da izbori učešće u Kopa Sudamerikani. Pred Vesarijem je veliki posao, ponovna bitka na dva fronta i zahtevi navijača koju su se navikli da bobro kotirane pozicije i dobre rezultate na međunarodnoj sceni. Mudar rad čelnika kluba, uspeo je da početkom godine u svoje redove vrati nekadašnje igrače Kevina Gutijereza i Aleksisa Sotoa, obojicu iz komšijskog Rasinga uz ukupno obeštećenje od blizu 1.000.000 evra. Klub su napustili Andonis Frijas koji je prešao u meksički Leon za 3.700.000 evra i David Martinez koga je angažovao River uz nadoknadu od 1.000.000 evra.

TALJERES KORDOBA

Pored toga što je dobio društvo iz rodnog grada, čime će ponovo oživeti jedan od legendarnik Klasika, Taljeres je ponovo jedan od onih timova koji mogu da pomrse konce velikanima iz Ajresa. Veliki problem tima iz Kordobe u prethodnim godinama bila je nekonstantnost rezultata. Dosta puta se desilo da dobro otvore sezonu, a onada naglo padnu, pa do kraja prvenstva bezuspešno pokušavaju da se priključe vrhu. Ove sezone postoji nekoliko razloga zašto bi to moglo da se promeni. U tim koji predvodi Havijer Gandolfi došao je iz Himnasije paragvajski vezista Ramon Sosa, dok je Mančester Siti pustio Nauela Bustosa na šestomesečnu pozajmicu. Iz Pačuke je stigao Matijas Katlan, dok je Favio Alvarez došao iz Pumasa, ni u jednom od ova dva slučaja nisu poznati uslovi transfera, dok je David Salazar je iz Argentinos Juniorsa prešao u obeštećenje od 920.000 evra.

BANFILD

Još jedan tim sa juga Ajresa, koji posle premijernog izdanja Liga kupa kada je igrao finale sa Bokom, u kome je bio poražena strana, ne može već neko vreme da konsoliduje ekipu. Havijer Sanguineti je preuzeo ekipu početkom oktobra 2022 godine, posle otpuštanja Kristijana Velea. Razočaravajuće 24. mesto u ligi i 18. pozicija u generalnom plasmanu, najlošiji su Banfildov učinak u poslednjih deset sezona. Pored toga, Toladrosi sada moraju da paze i na koeficijent učinka, gde i na toj tabeli stoje na poprilično klimavom 20. mestu. U klub su kao slobodni igrači došli Erik Remdi iz MLS tima San Hosea i Sebastijan Sosa Sančes iz Velez Sarsfilda, dok je Brajan Aleman plaćen Himnasiji 750.000 evra, kao i Alehandro Misiel koji je stigao iz Taljeresa za 570.000.

KOLON

Posle senzacije u drugom izdanju Liga kupa odigranom 2021. godine, Kolonova igra naglo je izgubila kvalitet, a za to su možda krivi i pojedini veći klubovi koji su brže bolje pojurili da razgrabe igrački kadar Sabalerosa. Katastrofalna sezona je iza njih, tek 25. mesto u ligi kao i u generalnom plasmanu. Samo zahvaljujući tom osvojenom Liga kupu Kolon ne mora da razmislja o ugroženosti koeficijenta, bar ne još uvu sezonu, ali ako se ponovi sunovrat iz protekle, biće u ozbiljnom problem. Sabolerosi nisu bitnije menjali tim, dok je okosnica ekipe ostala ista sa Horheo Benitezom u napadu, Rafaelom Delgadom u odbrani i čuvarem mreže Matijasom Ibanjezom.

LANUS

Kao i u slučaju najvećeg rivala Banfilda, tako ni Lanus ne može da se pohvali učinkom iz prethodne sezone u kojoj su zauzeli poražavajuće predzadnje i 27. mesto. Toliko loša sezona se i u generalnom plasmanu nalaze na istoj poziciji i sada već ozbiljno strepe od koeficijenta učinka i mogućeg upuštanja u borbu za opstanak. Ipak, ima i gore plasiranih klubova, ali promaja nižeg ranga može da se oseti kroz labavo zatvorena vrata. U redove Granatea, iz Estudijantesa stigao je Leandro Dijaz uz obeštećenje od 1.900.000 evra, dok su Kristijan Lema iz Njuelsa i Huan Manuel Sančez Minjo iz Kolona došli kao slobodni igrači.

ESTUDIJANTES

Nepriznati velikan argentinskog fudbala, sa još jednom sezoniom za zaborav iza sebe. Delovalo je na početku godina da Rikardo Zjelinski drži konce u rukama, ali ih je pogubio u finišu Liga kupa i na samom startu lige. Na njegovo mesto došao je Abel Eduardo Balbo, koji nije mnogo toga mogao da učini, završivši sa studentima uz La Plate tek na 18. mestu. U tim su stigli Zaid Romero iz ekvadorskog LDU Kita za 1.500.000 evra, Matijas Godoj iz Argentinos Juniorsa uz odštetu od 703.000 evra, dok je Santjago Askansibar došao kao pozajmljen igrač iz berlinske Herte, u isto tako zamenu za Agustina Rohela.

VELEZ

Gledano po titluama, koji je do sada prikupio 10, najbliži je velikoj petorci argentinskog fudbala. Međutim, ako se pogleda učinak iz minule sezone, mnogo je bliži ispadanju u niži rang nego borbi za trofej. Velez, nekadašnja svetska fudbasla sila, zaista proživljava teške trenutke istorije. Iza sebe ima kompanju u kojoj je završio tek kao 26. Tim na tabneli, ne preti mu ispadanja, ali klubu takvog renomea nije mesto u donjem domu. Smena Hulija Vaskarija krajem maja prošle godine i angažovanje urugvajskog stručnjaka Aleksandra Medine nije donela željena očekivanja. Možda će finansijska injekcija od 11.000.000 evra koju su dobili prodajom Maksima Paronea u Mančester Siti promeniti stanje u klubu. Za sada jedino zvučnije pojačanje na Hose Amalfitani stiglo je iz susednog San Lorenca, u vidu Huana Ignasija Mendesa, koji je opet, stigao kao slobodan igrač.

ROSARIO SENTRAL

Jedan od onih klubova koji je uspeo da izmesti titulu iz prestonice Gaučosa, ali je poslednji put to učinio sada već daleke 1987. godine. Prethodne sezone prvenstvo je okončao na 20. poziciji, dok je u generalnom plasmanu zaizeo 23. mesto. Možda ove godine dođe od određenih promena. Tim je dobro profitirao od prodaje Fakunda Buananotea u Brajton, koji ga je u svoje redove doveo za odštetu od 6.000.000 evra, a lepu sumu su uzeli i od prodaje Hoakina Pereire, koga je otkupio Atletiko Tukuman za 940.000 evra. Sa druge strane uspeli su da vrate Lautara Blanka iz Elčea, ali samo na šestomesečnu pozajmicu, ali i da za sumu od 750.000 dovedu paragvajskog vezistu Alana Rodrigeza iz Sero Portenja.

BELGRANO

Jedan od od dva najpopularnija kluba iz Kordobe, drugog po veličini grada u Argentini, posle gotovo tri i po godine, ponovo je član elitnog ranga takmičenja. Belgrano se kao sovajač prošlogodišnje Nasional B lige vratio u najjači rang takmičenja i tom prilikom oživeo jedan od najtradicionalnijih klasika u zemlji. Gusarska četa predvođena glavnokomandujućim Giljermom Fareom, potrudila se da u svoje redove dovede proverene igrače, te su tako timu pristupili: Matijas Garsija iz meksičkog Huareza, Franko Jara iz MLS tima Dalas i Erik Godoj koji je došao bez zvaničnog nastupa za neki tim, sa posednjom registracijom u Vankuveru, i svi oni su došli kao slobodni igrači. Sa duge strane, tim je napustio Leonardo Sekeira koji je krenuo put Evrope, u španski Real Ovijedo uz nadoknadu od 500.000 evra.

INSTITUTO KORDOBA

Još jedan tim iz Kordobe i još jedan novajlija u najjačem rangu, ili bolje rečeno povratnik, a ako do sada niste čuli za njih, to vam je onaj klub odakle je 2011. godine Palermo uspeo da dovede Paola Dibalu. Poslednji nastup Instituta u elitnom rangu datira iz 2006. godine, dakle posle nešto više od 16 godina ponovo će imati priliku da zaigra na velikoj sceni argentinskog fudbala. Albirohosi su imali težak put do promocije, gde su morali da prođu kroz dodatne baraže i na kraju finale sa Estudijantesom (BA) koje se završilo zek posle penal serije u kome su Institutosi imali više uspeha. Trenera nisu menjali, i dalje je tu Lukas Bavaglio, dok su od pojačanja uspeli da dovedu Manuela Rofoa iz Tigrea, Nikolasa Linaresa iz Banfilda i Aksela Rodrigeza iz Patronata, sve kao slobodne igrače. Tim je napustio Tadeo Aljende koji je prešao u Taljeres uz odštetu od 300.000 evra.

ARSENAL SARANDI

Definitivno klub kome najviše gori pod nogama. Dve katrastofalne sezone su iza njih, a u poslednjoj kampanji uspeli su da zauzmu 23. mesto. Dve pobede u poslednja tri meča, podigla sui m koeficijenti i spasila ih ispadanja, ali u novu sezonu ulaze sa ubedljivo najgorim koeficijentom učinka od 1,012 i prvi su kandidati za ispadanje. Protekle dve sezone treneri su se nizali kaon a traci, a trenutni glavni odgovorni sa glavom u torbi je Karlos Ruiz, nekadašnji stub odbrane iz slavne generacije Arsenala koja je 2007 godine osvojila Kopa Sudamerikanu. Ipak, pojačanja ne nedoszaju, u Sarandi je na pozajmicu iz River Plejta stigao Felipe Penja Biafore,dok su Gustavo Kantop iz Sentral Kordobe i Maksimilijano Senturion iz Defensores de Belgrana stigli kao slobodni igrači.

PLATENSE

Posle solidne povratničke sezone 2021, ne može se reći da je Platense u prethodnoj kampanji razočarao završivši na 19. mestu. Sukob sa koeficijentom učinka, zaista se teško podnosi u prvim godinama posle povratka, gde se moraju nizati konstantni rezultati. Iako je Platense bio više nego solidan, već mu preti ispadanje u niži rang, i glavni je kandidat za povratak u Nasional B pored Arsenala iz Sarandija. Hobotnice su neophodna pojačanja za predstojeću sezonu potražile među lokalnim klubovima, pa je tako iz Njuelsa došao Romario Makango, iz Ol Bojsa su stigli Ignasio Vaskez i Fakundo Ruso, svi kao slobodni igrači, dok je Mauro Kiroga stigao iz meksičkog šampiona Pačuke, uz sada ne poznate uslove prelaska.

ARGENTINA 1 - 1. KOLO

Petak

23.15: (3,05) Rosario (2,95) Argentinos Juniors (2,55)

Subota

01.30: (3,20) Defensa i Hustisija (2,95) Urakan (2,50)

21.00: (1,95) San Lorenco (3,20) Arsenal Sarandi (4,40)

23.15: (2,40) Estudijantes (3,10) Tigre (3,20)

23.15: (2,30) Taljeres (2,95) Independijente (3,60)

Nedelja

01.30: (4,60) Sentral Kordoba (3,60) River Plejt (1,80)

21.00: (2,40) Platense (2,95) Njuels (3,40)

23.15: (2,45) Kolon (3,10) Lanus (3,10)

21.15: (2,30) Instituto (3,00) Sarmijento (3,50)

23.15: (1,65) Rasing (3,60) Belgrano (6,00)

Ponedeljak

01.30: (1,77) Boka Juniors (3,40) Atletiko Tukuman (5,20)

21.00: (2,80) Barakas Sentral (3,05) Godoj Kruz (2,70)

23.55: (2,40) Banfild (2,95) Union Santa Fe (3,40)

23.55: Velez - Himnasija

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

ArgentinaArgentina 1Boka juniorsRiver PlejtRasing KlubIndependijenteSan LorencoUrakanAtletiko TukumanTigreArgentinos JuniorsHimnasija La PlataNjuels Old BojsDefensa i HustisijaTaljeres KordobaBanfildKolonLanusEstudijantesEstudijantes La PlataVelezVelez SarsfildRosarioRosario SentralBelgranoInstitutoArsenal SarandiPlatense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara