Liverpul je šampion Urugvaja
Liverpul je šampion Urugvaja

Istorija u suzama najvećeg kluba Urugvaja! Liverpul izgubio polufinale, pa u finalu dobio istog rivala

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.12.23. | 01:04

I postao šampion. Junak je bio Ruben Bentankurt, koji je u klub stigao baš iz Penjarole

Polufinale od Penjarola su izgubili. Finale sa Penjarolom su dobili. Nije šala, zaista se desilo, i Liverpul – onaj iz Montevidea, mada imenovam po „originalu“ sa Enfilda – prvi put je u 108 godina dugoj istoriji postao šampion Urugvaja!

Ujedno je postao i prvi šampion Urugvaja, a da to nisu dva giganta tamošnja velikana, Penjarol ili Nasional, još otkako je Danubio podigao trofej 2014. godine. Od tada pet titula za Nasional (ukupno ih ima 49), a četiri za Penjarol, koji je sa 51 peharom državni rekorder.

Izabrane vesti

Međutim, protiv Montevidea nije imao šanse. Jedino što je uspeo jeste da ga dobije u polufinalu, ali to je samo značilo da su se izborili za finale. Naime, u Urugvaju osvajači Aperture, prvog dela sezone, a to je bio Penjarol, u plej-ofu igra protiv osvajača Klauzure – Liverpula. Pobednik tog dvoboja ide na tim koji je osvojio najviše bodova tokom kompletne takmičarske godine. A, kako je to bio Liverpul, on je suštinski imao zagarantovano finale, Penjarol je morao da se za isto izbori.

Uspeo je u polufinalu, ne i u finalu. Na skromnom Belvedere stadionu kapacitea oko 8.500 ljudi izgubio je sa 0:2, a u revanšu 0:1. Presudio mu je Ruben Bentankurt, svojevremeno ga je PSV doveo kao tinejdžera za 600.000 evra, ali nije se on snašao ni u Holandiji, ni kasnije u Italiji, ali za ovu priču je interesantnije to što je on u Liverpul stigao januara ove godine baš iz – Penjarola. I nije mu to smetalo da proslavi taj pobednički gol, a i zašto bi? Ne osvaja Liverpul svakog veka titulu.

U stvari, Liverpul je, osim po tome što je imenovan po ugledu na engleskog velikana, jer su baš odatle u Montevideo stizali brodovi sa ugljem, do sada bio najpoznatiji po tome što je baš na njegovom Belvederu još davne 1910. godine Urugvaj prvi put igrao u svetlo plavim dresovima.

Zanimljivo je i da je na klupi Liverpula Horhe Bava, kome je to prvi trenerski posao, dobijen odmah nakon što je 2021. završio sa karijerom golmana. Četiri puta je kao igrač bio prvak Urugvaja, jednom Paragvaja, a lepo ga je krenulo i u trenerskim vodama.

Što se tiče Penjarola, već su krenule priče o smeni uprave i traženju ostalih krivaca. Tako je to kada si najveći klub u zemlji. Posebno kada si najveći klub u nekoj južnoameričkoj zemlji. I kada pred tvojih 40.000 zaista ludih navijača postane kristalno jasno da ipak nisi najbolji.

Pre Liverpula samo su još Defensor Sporting, Danubio, Sentral Espanjol, Progreso i Bela Vista uspeli da razbiju duopol Penjarola i Nasionala. Inače najstarijeg fudbalskog rivalstva van Velike Britanije. Liverpulu se očigledno smučilo.



tagovi

Liverpul MontevideoUrugvaj 1Penjarol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara