Sarina Bolden (©Reuters)
Sarina Bolden (©Reuters)

Istorijska pobeda kalifornijskih Filipina i jedinog Srbina na Svetskom prvenstvu za žene

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.07.23. | 11:06

Minimalcem protiv Novog Zelanda ostrvska zemlja stigla do prve pobede na Svetskim prvenstvima

Filipini u transu. Zemlja u kojoj je košarka dominantan sport konačno je dobila razlog da se raduje fudbalu. Ako muškarci i nisu mogli da im donesu povod za tako nešto, učinile su to žene. Filipinke su sa minimalnih 1:0 savladale Novi Zeland i tako upisale istorijsku, prvu pobedu na Svetskim prvenstvima.

Čast da se upiše u sportske almanahe pripala je Sarini Bolden, čiji je gol u 24. minutu utakmice ne samo odlučio pobednika, već će ostati upamćen kao premijerni pogodak Filipinki na planetarnim smotrama.

Izabrane vesti

Sarina je inače rođena u Kaliforniji, ali je kao i mnoge druge reprezentativke Filipina odlučila da nastupa za zemlju porekla. Tek kada je prihvatila poziv prvi put je kročila na azijsko tlo.

Tu praksu pozivanja devojaka iz imigracije je od 2021. samo intenzivirao selektor Alen Stajčić, Australijanac srpskih korena, koji je sproveo pravu malu revoluciju u filipinskom fudbalu.

Jedini uslovno rečeno srpski predstavnik na Svetskom prvenstvu za žene tako već sada može da kaže da je turnir – uspeo. Kako god da se završio.

Novozelanđanke su uspele i da izjednače, ali je gol Žaki Hand poništen na asistenciju VAR zbog ofsajda. Među stativama Filipina istakla se i Olivija Makdanijel, koja je imala nekoliko zapaženih intervencija. I ona je, kao i Boldenova, rođena u Kaliforniji.

U prvoj utakmici večeri Kolumbija je savladala Južnu Koreju sa 2:0 golovima Kataline Usme i 18-godišnje Linde Kaisedo. Korejkama će ostati u pamćenju da je Kejsi Fer postala najmlađa igračica na svetskim prvenstvima pošto je pre samo 26 dana proslavila 16. rođendan.

SVETSKO PRVENSTVO, ŽENE

Grupa A

Novi Zeland - Filipini 0:1 (0:1)

/Bolden 24/

U toku

Švajcarska - Norveška

Grupa H

Kolumbija - Južna Koreja 2:0 (1:0)

/Usme 30, Kaisedo 39/



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara