Samir Nurković u polufinalu protiv Vidad Kazablanke (©Reuters)
Samir Nurković u polufinalu protiv Vidad Kazablanke (©Reuters)

Istorijska prilika za srpskog fudbalera: Jedna utakmica deli Nurkovića od trofeja Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | sub. 17.07.21. | 14:06

Kajzer Čifsi našeg napadača u subotu od 21.00 igraju u Kazablanci protiv aktuelnog prvaka Afrike, Al Ahlija. Pobednik će poneti zvanje najboljeg tima na Crnom kontinentu

Najveći marokanski grad Kazablanka u subotu (21.00) biće poprište finala Lige šampiona. Afrika dobija prvaka, ili će trofej ponovo da odnese branilac trona, egipatski Al Ahli ili će kruna prvi put pripasti južnoafričkom Kajzer Čifsu.

Retko kada imamo velikog favorita u finalu nekog takmičenja. Jedna od tih situacija je ova. Možemo slobodno da konstatujemo da će da bude prvoklasno iznenađenje ukoliko titula ne ostane u Egiptu. Velikanu iz Kaira je ovo čak 14. finale u elitnom takmičenju, devet puta bio najbolji na kontinentu, a četiri puta je poklekao na poslednjoj prepreci.

Izabrane vesti

21.00: (5,30) Kajzer Čifs (3,30) Al Ahli (1,70)

S druge strane, glavni adut tima iz Johanesburga biće napadač iz Tutina, Samir Nurković. Nekadašnji omladinac Partizana je preko Slovačke stigao 2019. godine do Južne Afrike i od tada je uzdanica Čifsa.

Bio je Nurković junak polufinala, njegovim golom srušen favorizovani marokanski prvak Vidad, po mnogim prognozama najveći favorit za tron. U Kazablanki je Kajzer slavio sa 1:0, a u revanšu nije bilo golova, uprkos tome što je Vidad na ta dva meča uputio ukupno više od 50 šuteva ka golu rivala. Odbrana Čifsa je zaradila najvišu ocenu.

Al Ahli je znatno lakše stigao do finala. Nije imao u polufinalu problema protiv Esperansa iz Tunisa. U dvomeču je bilo 4:0 (1:0 i 3:0).

Trener egipatskog velikana je legendarni južnoafrički stručnjak Pitso Mosimane, nekadašnji strateg Mamelodija, šampiona ove zemlje. On je i prošle godine vodio Al Ahli do trona. Sada sa gradskim rivalom Zamalekom paralelno vodi i bori za titulu u Egiptu.

Iza Kajzera je loša sezona u prvenstvu Južne Afrike. Velikan iz Johanesburga bio je u sredini tabele, a pre dve sezone je bio vicešampion, iza nedodirljivog Mamelodija iz Pretorije.

Crveni đavoli iz Kaira su u takmičarskom ritmu. Poslednji meč su odigrali pre četiri dana u Premijer ligi Egipta, slavili su sa 4:1 u gostima protiv Misra, dok se prvenstvo Južne Afrike završilo pre mesec i po. Prethodni meč Kajzera je bio protiv marokanskog Vidada (0:0) u revanšu polufinala Lige šampiona, 26. juna. Južnoafrički tim sve nade polaže u Nurkovića, dok je uzdanica tima iz Kaira egipatski reprezentativac Mohamed Šerif, strelac 20 golova ove sezone. Biće ovo prvo odmeravanja snaga ovih timova u istoriji. Prednost dajemo Al Ahlija, a što se tiče broja golova, ulog je veliki, pa ne verujemo da će ih biti mnogo.

Pobednik ovog meča izboriće plasman na Klupsko svetsko prvenstvo 2021. u Japanu. Ukoliko posle 90 minuta ne bude pobednika izvodiće se odmah jedanaesterci.

AFRIČKA LIGA ŠAMPIONA – FINALE

Subota

21.00: (5,30) Kajzer Čifs (3,30) Al Ahli (1,70)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Afrička Liga šampionaKajzer ČifsAl Ahli KairoAl AhliSamir Nurković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara