Kristijana Đireli (©AFP)
Kristijana Đireli (©AFP)

Italijanke na krilima kapitena trijumfovale u direktnom meču za prolaz, Argentina na pragu ekspresne eliminacije

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.07.23. | 11:04

Derbi utakmica petog takmičarskog dana na devetom Svetskom prvenstvu u fudbalu za žene rešena golom najiskusnije igračice na terenu

Blagu terensku inicijativu i prednost u većini relevantnih statističkih parametara Azurine su materijalizovale golom pred sam kraj utakmice, vedeta Juventusa i dugogodišnja prva napadačka opcija državnog tima Kristijana Đireli sprečila je novo iznenađenje na ženskom Mundijalu i donela Italijankama pobedu nad Argentinom od 1:0.

Vrlo važan trijumf, jer još od samog žreba za Svetsko prvenstvo oktobra prošle godine bilo je jasno da će direktan okršaj Italije i Argentine verovatno odlučivati o prolasku u osminu finala planetarne smotre, jer se smatra da je prvo mesto rezervisano za Švedsku, jednu od dominantnih sila u ženskom fudbalu

Izabrane vesti

Argentina u ženskoj konkurenciji ne predstavlja ni izbliza važan faktor na velikim takmičenjima kao muške kolege. Uprkos toj činjenici primetan je napredak u odnosu na neke prethodne turnire na kojima su Argentinke bile lak plen za svakog rivala. Imajući u vidu i taj podatak Italijanke su u utakmicu ušle kao favorit, mada ne apsolutni, što je davalo nade Albiselesteu da može do pozitivnog rezultata.

Čitav tok utakmice bio je u popriličnoj meri jednosmerna ulica. Italijanke su pokazivale više želje za nadmetanjem, često pokušavale da postignu gol na teži način pa ih je to koštalo ulaska utakmice u veliku neizvesnost i umalo gubitka krucijalnih bodova u borbi za nokaut fazu. Iako je evropska selekcija bila ta koja je stvorila nekoliko poluprilika, Argentina je imala najozbiljniju šansu na utakmici pre postizanja gola. Marijana Laroket je u 73. minutu nakon pravog karambola u šesnaestercu Italije primila loptu na desetak metara od gola, precizno šutirala, ali nedovoljno jako, što je dalo dovoljno vremena golmanu Italije Frančeski Durante da reaguje.

Kada nisu iskoristile svoju jedinu priliku na utakmici stigla je najstroža moguća kazna za Latinoamerikanke. Igrao se 87. minut kada je u potpunosti proradila napadačka osovina kako italijanske reprezentacije, tako i Juventusa. Lisa Boatin uputila je filigranski centaršut sa leve strane, pronašla saigrača iz kluba Kristijanu Đireli, a 33-godišnja golgeterka nadskače Aldanu Kometi i postiže svoj 54. pogodak na 104. utakmici u dresu nacionalnog tima. Do kraja meča Argentinke nisu uspele da se otkrave i dođu u šansu za izjednačenje.    

U narednom kolu rival Italije biće favorit grupe Švedska, a iz aktuelne perspektive izgleda da će ova utakmica odlučivati o osvajanju prvog mesta u grupi. Argentina će se sastati sa Južnom Afrikom, a samo će potencijalni pobednik tog meča ostati sa teoretskim šansama za prolaz u osminu finala pred mečeve poslednjeg trećeg kola grupe G.

GRUPA G

Italija – Argentina 1:0 (0:0)

/Đireli 87/

Juče

Švedska – Južna Afrika 2:1 (0:0)

/Rolfo 65, Ilested 90 – Magaja 48/




tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara