Ivanović i Tanjga - Vošini biseri iz klase 2004: Drago nam je što smo se vratili u Novi Sad, želimo da ostavimo dubok trag u Vojvodini

Vreme čitanja: 7min | uto. 04.07.23. | 10:58

"Cilj mi je da sa Vošom osvajam trofeje i da ove sezone postignem dvocifren broj golova", poručuje talentovani napadač Mihailo Ivanović

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Slovenije)

Vojvodina je oduvek važila za klub koji ima razvijenu omladinsku školu, oazu talentovanih fudbalera. A da je to i dalje slučaj pokazuju i primeri perspektivnih Mihaila Ivanovića i Siniše Tanjge, iz generacije 2004. Osim istog godišta i činjenice da su izdanci Vošine škole, za obojicu je zajedničko da su se, iako veoma mladi, u Vojvodinu vratili sa lepim inostranim iskustvom. Mladi Ivanović, koji igra na poziciji centarfora, prošlu sezonu je proveo na pozajmici u Sampdoriji, a nedavno se Staroj dami obavezao na vernost na tri godine.

Izabrane vesti

Prema našim informacijama, Voša je prethodno odbila ponudu Italijana od 1.300.000 evra, čime je stavila do znanja da se lako ne odriču svojih talenata. Mihailo (18) veruje da će uspeti da se već tokom priprema u Sloveniji nametne treneru Bataku i izbori za značajnu minutažu u konkurenciji malo starijeg Vukčevića, te iskusnog špica, novajlije Vukića. To je u stvari preduslov za ostvarenje ambicioznih planova, kako sa klubom, tako i na ličnom planu. A kako ističe, jedan od njih je dvocifren broj pogodaka u predstojećoj sezoni.

Tanjga je sa samo 16 godina otišao u Bolonju, gde se kratko zadržao zbog pandemije virusa korona, a prethodnu sezonu proveo je u Nemačkoj, nastupajući za omladinski sastav Majnca. Nedavno se vratio u Novi Sad i sa Vojvodinom potpisao ugovor na dve godine, a poručuje da mu je cilj mu da se izbori za mesto startera u srcu odbrane. Ambicija mu ne nedostaje, sa Lalama sanja trofeje i veruje da može da ponovi uspeh svog oca Miroslava, koji je 1989. godine sa Vojvodinom osvojio drugu šampionsku titulu, za sada poslednju u vitrinama Stare dame.

Kako ističu u razgovoru za Mozzart Sport, obojici je želja da u Vojvodini ostave neki veći trag, odnosno da osvoje trofeje pre nego što se ponovo otisnu u inostrane vode.

"Vratio sam se u Novi Sad da koliko-toliko pomognem Vojvodini na putu ka zacrtanim ciljevima. Drago mi je što sam ovde i što ću dobiti priliku da se takmičim u seniorskom fudbalu. Nadam se da ću se tokom ovih priprema nametnuti stručnom štabu i da ću dobiti značajnu minutažu, kako bih pokazao sve što znam i koliko zapravo mogu", kaže za Mozzart Sport Mihailo Ivanović, perspektivni napadač Novosađana.

Ivanović je prethodnu sezonu proveo na pozajmici u Sampdoriji.

"Pozajmica mi je mnogo značila. Napredovao sam u svim segmentima igre. Tamo sam tehnički i mentalno sazreo. U Italiji sam naučio zaista mnogo toga. To je fantastično iskustvo, a posebno sam napredovao taktički i na polju fizičke spremnosti. Živeo sam sam, naučio jezik, stekao nove prijatelje i savladao novi stil igranja fudbala. Jeste malo lepše u Italiji, ali mi je drago što sam se vratio u Vojvodinu i što ću igrati u seniorskom fudbalu".

Iako je igrao za mlađe kategorije, sve vreme je trenirao sa prvim timom kluba iz Đenove. Ipak stigao je i da upiše debi za seniorski tim protiv Napolija.

"Vreme provedeno u Sampdoriji predstavlja jedno jako lepo iskustvo. Istina, prvih mesec dana nisam izlazio iz sobe, dok se nisam malo navikao i pomalo naučio jezik. Međutim, uspeo sam sve te poteškoće da prebrodim i kasnije je bilo mnogo lakše. Posebno mi je u sećanju urezan taj debi protiv Napolija pred tolikim brojem navijača, koji slave titulu šampiona Italija posle dugo godina. To je bio neverovatan osećaj. Trenirao sam sve vreme sa prvim timom Sampdorije, ali sam igrao Primaveru. Međutim, i u mlađim kategorijama je veoma jaka liga. Vodi se mnogo računa o taktičkim finesama i igra se veoma dobar fudbal".

Napadač Stare dame u Sampdoriji je imao priliku da sarađuje sa Dejanom Stankovićem, kada je srpski stručnjak preuzeo ekipu s namerom da je sačuva u Seriji A.

"Mnogo mi je značilo što je on bio tu. Uvek mi je pričao i na srpskom kad je trebalo nešto važno da mi pojasni. Stanković je veoma dobar trener. Bio je stvarno sjajan prema meni, a ima veoma dobar odnos i prema ostalim igračima".

Ivanović ima veoma visoke ambicije u narednoj sezoni, kako sa klubom, tako i na ličnom planu.

"Verujem da ove sezone možemo da budemo među prve tri ekipe na tabeli. To je naš cilj, kao i da osvojimo trofej Kupa. Kada je reč o ambicijama na ličnom planu, nadam se da ću se koliko-toliko nametnuti treneru. Očekujem dobru minutažu i verujem da mogu da postignem dvocifren broj golova".

A golgetersku seriju talentovani špic Lala želi da započne već na pripremama. Na svojoj poziciji ima konkurenciju u vidu mladog Ivana Vukčevića, te iskusnog novajlije Stefana Vukića, koji je na “Karađorđe” stigao iz TSC-a.

"Na pripremama je fantastično, dobri su uslovi, kao i atmosfera u ekipi i stručnom štabu. Znam da ću dosta toga naučiti od Vukića, koji je iskusan napadač. Na pripremnim utakmicama se nadam najboljem. Očekujem da pobedimo sve protivnike. Želim da dam barem tri gola na kontrolnim utakmicama", optimističan je Ivanović.

Prvi zvanični meč u novoj sezoni Novosađani će odigrati na Kipru, gde će gostovati APOEL-u u okviru drugog kola kvalifkacija za Ligu konferencije, 27. jula.

"Verujem da možemo da eliminišemo APOEL. Ovaj tim ima potencijal da dogura do grupne faze Lige konferencije i nadam se da ćemo taj cilj na kraju i da ostvarimo".

Često se vodi polemika oko toga koje je pravo vreme da mladi igrači naprave korak dalje i odu preko. Mihailo je otišao na Čizmu sa samo 17 godina.

"Sve zavisi od igrača. Neko je spreman i sa 16 godina da ide u inostranstvo, ali ja preporučujem da se sačeka barem do punoletstva. Ipak treba da se prethodno stekne neko iskustvo".

Ivanović je nedavno potpisao trogodišnji ugovor sa Vojvodinom, ali naravno i dalje mašta o inostranoj karijeri. Ipak, želja mu je da prethodno ostavi dublji trag u dresu novosadske Stare dame.

"Videćemo kako će se stvari odvijati u budućnosti. Možda ću opet otići negde u inostranstvo, ali sve to ne zavisi samo od mene. Ipak, moja je želja da ostavim neki dublji trag u Vojvodini i da osvojim sa Vošom neki trofej, pa da tek onda opet odem preko", zaključio je talentovani špic Mihailo Ivanović.

Povratnik u dres novosadske Stare dame je i Siniša Tanjga, još jedan Vošin izdanak iz generacije 2004. Kratko je nastupao za mlađe selekcije Bolonje, a prethodnu sezonu proveo je u nemačkom Majncu, gde je igrao za omladince.

"Srećan sam što sam se vratio u Vojvodinu. Moja želja je bila da opet igram za Vošu, a igrači su me sjajno prihvatili. Na pipremama nam je jako lepo i uslovi su sjajni. U Majncu sam stekao veliko iskustvo, kako životno, tako i fudbalsko. Pre toga sam u Bolonji bio nešto kraće, svega četiri-pet meseci, a vratio sam se zbog korone. Tamo sam igrao za selekciju do 18 godina. Bilo je sve odlično prvih mesec dana, ali onda je krenula pandemija, obustavljeni su treninzi i vratio sam se u Novi Sad".

Tanjga kaže da mu inostrano iskustvo pomaže i sada u Vojvodini, gde je prvi put na pripremama sa seniorskim timom.

"Mislim da nisam prerano otišao u inostranstvo. Sve je to došlo na svoje mesto. Drago mi je što sam se oprobao tamo, jer sam naučio mnogo toga. Video sam kako sve to funkcioniše u evropskom fudbalu i kako se tamo igra. To mi sad umnogome pomaže da igram ovde".

Mladi štoper Novosađana veruje da će u Vojvodini ostaviti značajan pečat, te da će posle karijeru nastaviti u nekoj od liga “petice”.

"Znam da u Vojvodini mogu da naučim mnogo i da se razvijam dalje kao igrač. Verujem da će mi ovo biti odskočna daska za dalje. Drago mi je što u timu imamo mnogo starijih, iskusnijih igrača, koji mogu da mi pomognu i da mi daju prave savete. Planiram da jednog dana odem ponovo u inostranstvo, a videćemo gde će me put odvesti. Želim da se s vremenom izborim za mesto startera u Vojvodini, da posle klub zaradi na meni i da se domognem neke od liga petice".

Na poziciji štopera mladi Tanjga ima jaku konkurenciju. Tu su Traore, Crnomarković, Jeličić, Ljubisavljević, ali veruje da će se vremenom izboriti za mesto među prvih jedanaest.

"Nadam se da ću posle nekoliko uvodnih kola nametnuti treneru i kao starter. Ako ne to, svakako očekujem da dobijem zapaženu minutažu u ovoj sezoni. Imamo svi jako visoke ciljeve i verujem da ćemo osvojiti neki trofej".

Sinišin otac Miroslav bio je član druge Vošine šampionske generacije. Mladi Tanjga veruje da može da ponovi očev uspeh, više od tri decenije kasnije.

"Verujem da je to ostvarivo. Vratio sam se kako bih napravio uspeh sa Vojvodinom i osvojimo trofej. Uveren sam da možemo da osvojimo ligu ili Kup", završio je talentovani štoper Vojvodine Siniša Tanjga.


tagovi

Mihailo IvanovićSiniša Tanjga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara