Vladimir Ivić i Slaviša Jokanović (©Reuters)
Vladimir Ivić i Slaviša Jokanović (©Reuters)

Ivić i Jokanović oči u oči posle 22 godine, a Kolivanov smatra da ruskom fudbalu nisu potrebni strani treneri

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.03.23. | 10:11

Okršaj trofejnih stratega sa klupa Krasnodara i moskovskog Dinama ukrasiće ove subote od 17 časova 19. kolo Premijer lige Rusije

Prvi i jedini put 28. marta 2001. godine nekadašnji fudbaleri Partizana Slaviša Jokanović i Vladimir Ivić su bili saigrači. Doduše, protiv Slovenije u Ljubljani nisu se našli istovremeno na terenu, Jokanović je odigrao prvih 67 minuta meča 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, dok je Ivić zaigrao od 77. minuta. Posle tog, Ivić je zabeležio još samo nekoliko nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, ali tada se već devet godina stariji Jokanović povukao iz nacionalnog tima. Ovog, 11. marta, dakle prvi put posle skoro 22 godine, njih dvojica će se ponovo susresti na jednoj fudbalskoj utakmici, ovog puta kao treneri Krasnodara (Ivić) i Dinama iz Moskve (Jokanović). Njihovi timovi će odmeriti snage od 17 časova u okviru 19. kola Premijer lige Rusije.

Ivićeva trenerska karijera u jednom momentu je bila blisko povezana sa Jokanovićevom. Dobrim rezultatima u engleskom fudbalu (pre svega Votfordu i Fulamu), u kojem se dokazao još kao igrač, 54-godišnji Novosađanin je otvorio vrata klubova iz Čempionšipa srpskim trenerima.

Izabrane vesti

Ivić je prošao kroz njih 2020. godine, kada je preuzeo baš Votford, bivši Jokanovićev klub. Istina, nije ponovio uspeh sunarodnika i uveo ga u Premijer ligu, smenjen je posle pet meseci, a potom se vratio u Izrael na klupu Makabija iz Tel Aviva.

Sada, prvi put za sve ove godine, Jokanović i Ivić će se naći na suprotnim stranama. Ove sezone su obojica prihvatili pozive iz Rusije, seli su na klupe prvoligaša, I opet možemo da kažemo da je Ivić ispratio Jokanovića, pošto je stariji trener od letos u Moskvi, a strateg iz Zrenjanina je u Krasnodar došao ove zime. Videćemo ove subote koliko je za ovo kratko vreme uspeo da napravi pomak, s obzirom na to da Krasnodar igra slabu sezonu.

Ne mogu tačno da vam kažem šta je Ivić sve promenio, ali mogu da primetim da je on veoma zahtevan trener. Kod njega je disciplina na prvom mestu. Na svakom treningu moramo da radimo 100 odsto ozbiljno“ kazao je nedavno vezista Krasnodara Eduard Spercjan.

17.00: (2,70) Krasnodar (3,35) Dinamo Moskva (2,60)

Na prva tri meča Ivić ima po jedna od svakog mogućeg ishoda. U Kupu Rusije je najpre izgubio od CSKA u Moskvi sa 3:0, a zatim je savladao Armejce pred svojim navijačima sa nedovoljnih 1:0, zbog čega će Krasnodar u narednoj fazi tog takmičenja morati na Zenit. Posle toga su zeleni u prvenstvu prošle subote odigrali 2:2 sa Torpedom.

Jokanović je imao sličan početak 2023. godine sa Dinamom. Takođe je ispao u onaj komplikovaniji kostur Kupa Rusije, posle dvomeča sa Krilja Sovjetovom (poraz 2:1 i 1:1). Potom, u prvenstvu su Policajci savladali Krilju sa 1:0.

Sada je Dinamo u Premijer ligi četvrti na tabeli sa 32 poena, pet manje od drugoplasiranog Spartaka, a šest više od devetoplasiranog Krasnodara. Kako ruski timovi ni sledeće sezone neće igrati u takmičenjima UEFA, u Premijer ligi je bitna samo borba za titulu, a nju je praktično već kaparisao aktuelni prvak Zenit. Ni Krasnodar, a pogotovo Dinamo, ne moraju da gledaju ka dnu tabele i borbi za opstanak. Daleko su iznad toga. Praktično mogu već polako Jokanović i Ivić da rade na formiranju timova za narednu sezonu i da traže način da budu konkurentniji Zenitu.

Ipak, nisu svi u Rusiji baš oduševljeni što su srpski stratezi na klupama premijerligaša. Najglasniji je nekadašnji fudbaler Dinama i Bolonje, kao i dugogodišnji reprezentativac Rusije, Igor Kolivanov.

Da li su problemi Dinama i Krasnodara vezani za to što imaju strane trenere? Nekako smo navikli da gledamo strance na klupama naših klubova, poput Sandra Švarca u Dinamu, ali mislim da i mi imamo dobre trenere. Nisu oni ništa lošiji od inostranih. Mislim da nam u ovoj situaciji stranci nisu potrebni, da bismo trebali da radimo na tome da razvijamo sopstvenu struku“, rekao je Kolivanov, koji je igračku karijeru okončao 2001. godine, a od onda je radio kao selektor mlade reprezentacije Rusije, te trener Ufe, Torpeda iz Moskve i Ararata iz Jerevana. Trenutno 55-godišnji Moskovljanin sedi na klupi trećoligaša Tekstilščika.

Pored Jokanovića i Ivića, od stranih stratega u Premijer ligi Rusije trenutno rade još samo Čeh Marcel Lička (Orenburg) i Španac Giljermo Abaskal (Spartak Moskva).

-----------------

Novo kolo, nova sreća i nova šansa za vredne nagrade. Pred vama je deset pitanja, a glavna nagrada je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

----------------

RUSIJA 1 – 19. KOLO

Petak

Soči – Orenburg 0:4 (0:1)

/Kaplenko 45, Perez 50, Bašić 67, Kovalev 74/

Subota

12.00: (3,45) Torpedo Moskva (3,35) Ural (2,15)

14.30: (2,25) Ahmat (3,40) Lokomotiva Moskva (3,20)

14.30: (1,35) Spartak Moskva (5,00) Fakel (9,00)

17.00: (2,70) Krasnodar (3,35) Dinamo Moskva (2,60)

Nedelja

12.00: (1,10) Zenit (11,0) Himki (19,0)

14.30: (1,65) CSKA Moskva (3,70) Krilja Sovjetov (5,70)

17.30: (1,80) Rostov (3,60) Pari NN (4,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Vladimir IvićSlaviša JokanovićKrasnodarDinamo Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara