Ivica Osim (©Dnevni Avaz)
Ivica Osim (©Dnevni Avaz)

Ivica Osim o Željinih 100 godina: Institucija je to, preživela je i ratove i epidemije, vratiće se

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.09.21. | 10:21

Sarajevski velikan slavi veliki jubilej

Sredina septembra meseca svake godine rezervisana je za obeležavanje godišnjice postojanja fudbalskog kluba Željezničar. Međutim, ove godine situacija je specifična pošto Plavi slave 100. rođendan. Značajan i veliki jubilej za jedan od najvećih klubova bivše Jugoslavije.

Sve je krenulo u jesen 1921. godine kada je grupa mladih radnika željezničke radionice u Sarajevu, došla na ideju da umesto „fuce na male golove“ osnuje fudbalski klub. Međutim, do prve utakmice moralo je da se sačeka do 17. septembra. Protivnik je bio SAŠK, u to vreme najjači BiH klub. Od tada, kreće Željina priča.

Izabrane vesti

No, da ne bismo puno zalazili u u detalje, statistike, brojke, mnogo bitnije je pisati o onome šta Željezničar predstavlja u BiH fudbalu, ali generalno i u regiji. Prošlo je kroz istoriju mnogo velikih igrača, trenera, ličnosti. I dan danas se do tančina prepričavaju majstorije Smajlovića, Baždarevića, Janjuša, Nikića, Odovića i ko zna još koliko velikih igrača. A ko će to bolje znati od Ivice Osima. Čuvwenog Štrausa sa Grbavice. Prve asocijacije na sarajevskog velikana. Alfe i omege Želje. Legende i ikone Grbavice, Željezničara, Sarajeva.

„Kada neko živi 100 godina zaslužio je da ga se spomene i da ga se seti neko. Puno je to godina. U vremenu kada svet ratuje, kada je epidemija. Sve to treba preživeti i ostati zajedno. Kao što kažu, biti 'Luča mikrokozma'. Kad neko ima 100 godina i živi u jednom gradu i prođe kroz sve što je grad prošao, stekao sam utisak da je u tom Hrasnom, na Grbavici, na tom stadionu, odrasla i Bosna. Nema tu nekih razlika. Približili smo se jedni drugima i teško je to sada zaboraviti. Sve to podseća na Želju. Uvek je to bio multikulturalan klub, gde su svi ravnopravno igrali, živeli, doprinosili i odnosili“, počeo je legendarni Švabo za naš portal priču o voljenom Želji dotakavši se neizostavne teme.

Možda i najupečatljivijeg detalja iz vremena u kojem je upravo on predvodio Plavu lokomotivu na evropskoj sceni. Polufinala Kupa šampiona protiv Videotona i šokantne eliminacije.

To je bio šok isto kao da ti, ne daj Bože, neko umre u porodici. To je bio neočekivan udarac, ali eto i to se preživelo. Klub je bio prvak i u bivšoj i u novoj državi. Zadržao je publiku koja voli klub.“

Danas, kilometrima daleko od mesta gde se rodio i proslavio, ali srce i duša su na jednom mestu. U Sarajevu, na Grbavici, u naselju Hrasno. Prati voljeni klub i emotivno proživljava svaki trenutak. Pa i danas, kada Želji baš ne cvetaju ruže.

„Pratim Želju danas. I da ti kažem, ovo što sam ja video na televiziji, ne daj Bože da sam ja trener. Ja bih mnogima rek'o: Ima i drugih sportova osim fudbala“.

16.00: (2,80) Novi Pazar (3,20) Radnički Niš (2,60)

Svakako, trenutna situacija nije ono što su u klubu priželjkivali. Pogotovo, u godini u kojoj se slavi veliki jubilej. Ali, Željo je prolazio i kroz gore stvari.

Željo je insititucija i gigant, naravno da će se vratiti. U životu se sve vrati, kao i u fudbalu. Fudbal daje šansu svima, i da se vrate i da se uzdignu. Zato i jeste interesantan. Prošao je Željo kroz mnoge stvari, tako će i kroz ovo“, završio je Švabo priču o voljenom klubu.

Ovaj veliki jubilej obeležavaće se u plavom delu Sarajeva u naredna tri dana. Svakako, šlag na tortu trebalo bi da bude na sutrašnjem meču protiv Veleža na Grbavici, gde se očekuje veliki broj navijača i lepa slika koja će biti poslata BiH javnosti. Jubilej koji sa razlogom Želju svrstava u jedan od najvećih klubova sa prostora bivše Jugoslavije. I koji će sasvim sigurno trajati još. Od onih plavih radničkih kombinezona početkom 20-ih godina prošlog veka, do današnjih najmodernijih i najsavremenijih trenutaka Željine stogodišnje istorije.



tagovi

FK ŽeljezničarIvica Osim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara