Frenk Lampard (Reuters)
Frenk Lampard (Reuters)

Ivobi žrtva užasnog poslovanja: Teško da će otkaz Lampardu spasiti Everton

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.11.22. | 11:12

Nigerijac nakon ubedljivog poraza od Bornmuta poslao dres na tribine, navijači mu ga demonstativno vratili... Karamele napadački nikada nisu gore izgledale

Nisu još dotakli dno, ali su mu fudbaleri Evertona vrlo, vrlo blizu. Na mundijalsku pauzu odlaze kao klub koji samo bod razdvaja od zone ispadanja i deluje da je borba za opstanak, koja je bila aktuelna i prošle sezone, ponovo realnost. Osećaju to i navijači, kako i ne bi kada su njihovi puleni dozvolili da ih u četiri dana dva puta ponizi jedan od najgorih timova Lige.

Bornmut je pred Karamelama prvo u Liga kupu, a zatim i sinoć u Premijer ligi, izgledao kao tim iz velike šestorke. Govorimo o istom onom Bornmutu kojeg su kreajem oktobra i početkom novembra maltretirali Sautempton, Vest Hem, Totenhem i Lids, o Bornmutu koji je bio u seriji od četiri poraza, o Bornmutu kojeg je Liverpul na startu sezone tukao 9:0.

Izabrane vesti

Everton je tom timu dozvoli da mu za 180 i kusur minuta fudbala sedam puta zatrese mrežu! I kako onda da reaguju navijači posle utakmice kada im Aleks Ivobi nakon utakmice uruči dres, nego da ga momentalno i demonstrativno lansiraju nazad. Ne to nije bila poruka samo Ivobiju. On je ipak, jedna od retkih svetlih tačaka tima iz Liverpula ove sezone. On je namestio skoro polovinu prvenstvenih golova kojih, doduše, nije bilo mnogo. Međutim, poruka je poslata celom timu.

"Navijači imaju pravo da budu razočarani. Došli su dva puta na gostovanje i videli bedna izdanja. Dakle, kao što su bili zadovoljni posle pobede nad Kristal Palasom, imaju pravo da iznesu svoje mišljenje uvek, a danas u i te kako imali pravo", prokomentarisao je Frenk Lampard.

Preuzeo je engleski trener Everton karajem januara prošle sezone kada se ekipa nalazila dva boda iznad zone ispadanja i uspeo da je sačuva u Premijer ligi. Letos je ostao bez Rišarlisona, a kao zamenu dobio Nila Mopea. Nije se baš proslavio sportski sektor Karamela prelaznim rokom tokom kojeg su još stigli Amadu Onana, Dvajt Meknil, Džejms Garner, Idrisa Gej, ali i dva iskusna engleska štopera Džejms Tarkovski i Konor Koudi.

Odbrana do skoro i nije bila toliko nestabilna, ali u napadu škripi od starta sezone, Everton je samo u dva navrata uspeo da postigne dva ili više pogodaka na meču otkako je takmičarska godina počela. Samo 11 postignutih golova na 15 ligaških utakmica i prosek od 0,7 pogodaka po meču najgori je u istoriji Evertona u ovom periodu takmičenja.

Deluje da krivica ne može da se pripiše isključivo Lampardu, u ovom trenutku prvom favoritu za otkaz u Premijer ligi. Naime, počeo je sezonu bez prve napadačke opcije Dominika Kalver-Luina. Engleskog golgetera nije bilo na prvih devet utakmica. Na bio je starter na četiri od dosadašnjih šest ovosezonskih nastupa, a duel u kojem je postigao gol poklopio se sa najboljim izdanjem Evertona od starta sezone. Protiv Bornmuta je ponovo izostao, kako u Liga kupu, tako i u prvenstvu i nije bilo teško zaključiti da je mu je nedostajao realizator šansi.

Deluje da tandem Rišarlison - Kalvert-Luin ozbiljno nedostaje Evertonu. Primera radi, takmičarske 2020/21 ovaj duo je postigao 23 od 47 ligaških golova i Karamele ne da se nisu borile za opstanak, već su sezonu okončale sa 31 bodom iznad crte. Prošle sezone Rišarlison je bio tu, ali se dvojac raspao zbog povrede Engleza koji je propustio veći deo sezone. Zatim, je Rišarlison otišao, a Evertonu ostao povređeni Kalvert-Luin i problemi koji nisu rešeni u prelaznom roku.

Možda sportski direktor Marsel Brands koji je poslednjih godina prosipao novac na Gudisonu praveći nepromišljene poteze otišao, ali ni zamena mu, Kevin Telvel se nije preterano proslavio u prvom prelaznom roku od februarskog dolaska u klub. Jednostavno, Nil Mope i Dvajt Meknil nisu fudbaleri koji mogu da isporuče igre i brojke Rišalisona i Kalvert-Luina.

Može Everton da smeni Lamparda, ali i ako se na to odluči, ko kod da sedne na klupu Evertona, bez adekvatnih pojačanja u januaru, teško da će izbeći borbu za opstanak.


tagovi

EvertonFrenk Lampard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara