Aleksandar Linta (©FK Radnički 1923)
Aleksandar Linta (©FK Radnički 1923)

Iz zadnje linije, igrom kratkih pasova do Superlige

Vreme čitanja: 10min | čet. 14.01.21. | 08:30

Fudbalski klub Radnički 1923 iz Kragujevca oduševio je ljubitelje fudbala iz srca Šumadije u prvom delu sezone i na dobrom je putu da se vrati u elitni rang srpskog fudbala

Prava je šteta što je pandemija sprečila Kragujevčane da sa tribina stadiona "Čika Dača" isprate osvajanje jesenje titule u Prvoj ligi Srbije. Igrali su Kragujevčani sjajan fudbal, o čemu svedoče i rezultati: 12 pobeda, četiri remija i svega jedan poraz u prvom delu sezone. Sa 40 osvojenih bodova Crveni đavoli domogli su se najboljeg pogleda na elitni rang. Uz sve to su i najefikasniji tim lige sa 31 postignutim pogotkom, a posle novosadskog Kabela imaju i najbolju odbranu, loptu su iz mreže vadili u 13 navrata tokom prvog dela sezone. Cilj pred nastavak je jasan - ostanak na prvom mestu i borba sa najvećim klubovima u Srbiji već naredne sezone. Jer tu je Radničkom i mesto.

Poslednji put Radnički 1923 je deo fudbalske elite bio u sezoni 2014/15. Tada je ekipa Neška Milovanovića sa poslednjeg mesta na tabeli ispala u drugi rang, iz kojeg Crveni nisu uspeli da se domognu najvišeg. Igrali su čak i u trećem rangu u sezoni 2016/17, ali su se potom ekspresno vratili u drugu ligu, iz koje konačno vide put ka Superligi.

Izabrane vesti

Velike zasluge za odlične igre Radničkog u prvom delu sezone nosi i trener Aleksandar Linta. Perspektivni srpski stručnjak preuzeo je ekipu iz Kragujevca u julu nedavno okončane godine i za kratko vreme uspeo da oduševi ljubitelje "bubamare" u Srbiji. Prvi samostalni angažman imao je još 2011. godine na Islandu, na kojem je završio i igračku karijeru. Prvu ekipu koju je predvodio kao trener uspeo je da uvede iz trećeg u drugi rang već u prvoj sezoni, a sada je na dobrom putu da nešto slično izvede i sa fudbalerima Radničkog.

Posle Islanda radio je dve godine kao trener omladincima Voždovca, koje je uspeo da uvede u Kvalitetnu ligu Srbije. Tokom šest meseci u najvišem rangu omladinskog fudbala u Srbiji uspeo je sa svojim pulenima da savlada i generaciju Crvene zvezde koju su predvodili Dejan Joveljić, Luka Ilić, Luka Adžić i Uroš Račić. Potom je kao pomoćnik Ilije Stolice radio u Voždovcu, omladinskoj reprezentaciji, Vojvodini i ljubljanskoj Olimpiji, koju je posle odlaska Stolice dva meseca predvodio i samostalno. Dve godine je radio i kao pomoćnik u kazahstanskom Irtišu, da bi se minulog leta vratio u Srbiju, gde zasad obavlja sjajan posao.

U razgovoru za Mozzart Sport Aleksandar Linta ističe da u startu nisu postavljani previsoki ciljevi, ali da je on kao trener imao veliku ambiciju i želju da pobedi u svakom meču.

"Nismo imali neke velike ambicije, ja jesam kao trener, u smislu da idem na svaku utakmicu da pobedim i to je prosto normalno, sportski. Nisam se opterećivao ambicijama da to mora da bude prvo ili drugo mesto, već da svaku utakmicu odigramo najbolje što možemo, da odigramo dobro, pa da iz dobre igre dođemo do rezultata. To je proces proizvodnje, kao na proizvodnoj traci. Kada recimo praviš čips, krompir se prvo opere, pa se oljušti pa tek na kraju dobijemo čips. Tako je i kod nas bilo, rezultat je morao da bude posledica dobre igre, odnosno onoga što mi pokušavamo da sprovedemo na terenu. Išli smo korak po korak, bez opterećivanja igrača pričama o rezultatu, prvom mestu. Samo je bilo bitno da igramo dobro, da kontrolišemo igru, loptu, posed i da vidimo šta ta dobra igra može da nam donese. Ja sam generalno optimista, uvek verujem da stvari mogu da ispadnu dobro, ali se nisam opterećivao da li ćemo biti prvi. Nije bilo pritiska, želeli smo da prezentujemo dobar fudbal".

Dobri rezultati i dobre igre donele su sa sobom i veće ambicije u klubu, ali trener Radničkog insistira na postepenom napretku. Ističe da je najbitnije da se potrude da iz dana u dan napreduju.

"Moramo da se trudimo da budemo što bolji, bolji nego što smo bili juče. To je prosto i moja životna filozofija. Ne treba da se upoređujemo ni sa kim, osim sa samim sobom od juče. Ako uspemo da budemo bolji nego što je svako od nas bio juče već napredujemo i već smo negde pobedili".

Dolaskom Linte na klupu Kragujevčana primetio se i veliki pomak u samoj igri. Tokom prvog dela sezone fudbaleri Radničkog su diktirali tempo na gotovo svakoj utakmici. Akcije su strpljivo gradili iz zadnje linije, voleli su da imaju loptu u svom posedu i sa takvim stavom na kraju su bili najuspešniji, ali i najefikasniji tim šampionata. Da se na "Čika Dači" gaji jedan moderan stil igre govori i podatak da se 11 igrača Radničkog upisalo u listu strelaca, dok su najefikasniji bili Vladimir Ćirović i Slađan Nikodijević sa po četiri postignuta pogotka.

"Razni su putevi. Dijego Simeone ima svoj sistem, Klop ima svoj, kao i Gvardiola, nema tu sistema koji je najbolji i koji je jedini, ali jedan sistem treba sprovoditi. Ja to negde nosim u sebi, kada sam igrao fudbal voleo sam tu igru kratkih pasova, da lopta bude stalno kod mene. Ne kažem da sam u pravu, ali ja volim da je lopta u mom posedu. Jednostavno, ja ne mogu da primim gol ako je lopta kod mene. Tako da se trudimo da lopta bude što duže kod nas, pa ako je izgubimo da vidimo šta treba da uradimo da je što pre vratimo. Da li to znači da treba da odreagujemo odmah ili da se spustimo, to je opet opredeljenje trenera, ali ideja je da lopta bude što je više moguće kod nas i da pritom ne budemo sterilni, bezopasni već usmereni ka protivničkom golu. Mi tačno znamo kako treba da igramo kada je 0:0 u 10. ili u 80. minutu ili kada je 2:0 za nas u 20. minutu ili u 80. minutu. Postoji dosta detalja, ali mislim da smo se njima baš bavili i zato i jesmo možda odskočili. Igrači su dobri i dosta mi pomažu u sprovođenju te ideje. Sve je u detaljima, nije slučajnost napraviti uspeh".

Marko Mirić (©FK Radnički 1923)Marko Mirić (©FK Radnički 1923)


U toku jesenjeg dela prvenstva ekipu Radničkog pojačala su i dva zvučna imena. Ugovore sa Kragujevčanima potpisali su nekadašnji prvotimac Partizana Nemanja Tomić i bivši igrač Crvene zvezde Marko Mirić, koji su ostvarili i uspešne karijere u inostranstvu. Linta ističe da je insistirao na njihovom angažovanju i da su mu bili od velike pomoći u prvom delu sezone.

"Uticali su dosta, nismo imali sreću da dovedemo i jednog i drugo na samom početku. Neca Tomić je odigrao poslednjih sedam ili osam utakmica, došao je relativno kasno. Mirić takođe nije došao na početku sezone, došao je pred četvrto, peto kolo. Bilo bi super da smo uspeli da ih dovedemo na početku, ali generalno i jedan i drugi su vrhunski igrači i dobri i kvalitetni momci. Uostalom, i iz Kragujevca su, i njihovo prisustvo i u svlačionici i na terenu je zaista bilo od velikog značaja. Neca Tomić je vanserijski talenat, Mirić je bivši reprezentativac, toliko godina je igrao u Belgiji. Njihovo prisustvo nam znači na terenu, ali i u svlačionici. Stvarno mi dosta pomažu u sprovođenju atmosfere i ambijenta, koje mi želimo da zastupamo. Jako sam zadovoljan. Došli su na kraju na moje insistiranje jer sam video šta mogu da nam donesu".

Tomić i Mirić su se vratili kući, a u Radničkom ih je sačekalo još 15 momaka rođenih u gradu na Lepenici. Tako je Radnički zaista stvorio jedinstvenu ekipu sa 17 lokalnih momaka u svojim redovima, te je sa pravom dobio nadimak šumadijski Atletik Bilbao.

"Jako je bitno zbog atmosfere što je takva situacija u klubu, jer je negde i logično da ljudi iz istog grada imaju empatiju jedni prema drugima. To se namestilo i potrefilo, ali je sasvim sigurno raritet. Nema puno ekipa u Srbiji, pa čak ni u Evropi i svetu, koje mogu da se pohvale tim brojem momaka iz grada iz kojeg je i klub".

Igrači i stručni štab Radničkog juče su se okupili na stadionu "Čika Dača" na samom početku priprema za drugi deo sezone. Zimske pripreme Kragujevčani će i ove godine obaviti na svom stadionu, a predviđeno je i odigravanje nekoliko prijateljskih utakmica. Ekipu je napustio samo golman Vladimir Simić, pa su se na prozivci pojavili: Lazar Raičević, Aleksandar Varjačić, Lazar Petrović, Stefan Filipović, Nikola Rađen, Stevan Kovačević, Uroš Vidović, Uroš Aksentijević, Ognjen Ilić, Đorđe Maksimović, Tomislav Todorović, Vladimir Ćirović, Filip Milikić, Veljko Cvetković, Petar Simović, Slađan Nikodijević, Mateja Dukić, Miloš Vidović, Igor Vićentijević, Radovan Avram, Marko Mirić i Nemanja Tomić.

Prvi tim Radničkog (©FK Radnički 1923)Prvi tim Radničkog (©FK Radnički 1923)


Neće biti većih potresa po pitanju igračkog kadra, ali do kraja prelaznog roka će klub iz srca Šumadije pokušati da treneru Linti na raspolaganje stavi još dva ili tri igrača. Šef struke Kragujevčana ističe da je ekipi potrebno par pojačanja, ali insistira da neće biti većih rezova i gomilanja.

"Zadovoljan sam igračkim kadrom, ali ćemo se sigurno pojačati na par pozicija, pokušaćemo da dovedemo dva-tri igrača jer nemam neki veliki fond na raspolaganju, što se osetilo i pred kraj prvenstva. Imali smo problema i sa virusom korona, pa smo u protokolu protiv Jagodine imali 14 igrača. To je za ekipu koja hoće da uđe u Superligu donekle neozbiljno. Želimo to da sprečimo i pojačamo i konkurenciju, pa ćemo možda dovesti na dve ili tri pozicije po igrača. Neće svakako biti velikih rezova, promena, neće biti gomilanja igrača. Ja volim da imam dvadesetak igrača bez golmana kad uigravam taktiku i to je to, ne mogu da radim sa 25 igrača, jer fudbal se igra deset na deset i ja tako koncipiram svoj trening. Takođe, kada imate puno igrača, ne mogu svi da igraju, stvara se nezadovoljstvo, ja dosta potenciram na atmosferi i ambijentu i svi kod mene dobijaju šansu, svi su uključeni i svaki od igrača je dao doprinos. Poenta je da se svi osećaju bitnim i važnim, jer amtosfera i ambijent su možda i najvažniji".

Novosadski Kabel se uz Radnički istakao u prvom delu sezone, drugoplasirani tim Prve lige Srbije može da se pohvali i najboljom odbranom u prvenstvu. Aleksandar Linta smatra da će se za plasman u Superligu do kraja boriti još nekoliko ekipa, pre svih Kolubara i Grafičar, a ne otpisuje ni čačanski Borac, kao ni Loznicu.

"Kabel svakako, ne znam kakve su im ambicije, ali to me i ne zanima. Vidim Kolubaru kao jednog od najvećih rivala u borbi za plasman u elitni rang, Grafičar, to su ekipe koje poseduju potreban kvalitet. Ambicije gaji i Borac iz Čačka, kao i Loznica, ali su se otprilike Kabel, Kolubara i Grafičar izdvojili. Kolubara je istakla jasne ambicije da uđe u Superligu, to su pokazali i promenom šefa stručnog štaba, sa možda i najbrojnijim igračkim kadrom. Imaju preko 30 igrača u ekipi. Proverenih igrača iz Superlige, igrača koji su igrali u inostranstvu. Bili su blizu i prošle sezone i sigurno imaju ambicije da se takmiče u Superligi".

Da li Aleksandar Linta vidi sebe u Radničkom na duže staze?

"Stvari idu u željenom pravcu, ako uspemo da se plasiramo u prvu ligu, zašto da ne? Kragujevac je lep grad, infrastruktura je dobra, Radnički kao klub je dobar, ne vidim nešto većih klubova izuzev Zvezde i Partizana, Čukaričkog, TSC-a i možda Voždovca koji su iznad Kragujevca, bez obzira što nije u najvišem rangu takmičenja".

Stručni štab Radničkog (©FK Radnički 1923)Stručni štab Radničkog (©FK Radnički 1923)

Ništa ne obećava, ali ističe da će se maksimalno truditi da radi najbolje što ume. Optimističan je i veruje da su pred Radničkim još bolji dani.

"Ja sam po prirodi optimista, čašu uvek vidim polupunu, a ne polupraznu i verujem da će na kraju sve biti dobro. Biće uvek poraza i loših dana, ali će uvek biti pobeda i lepših dana. Ne mogu ništa da obećam osim da ću dati celog sebe i verujem da će to biti dovoljno za tu ideju koju imamo, a to je plasman u Superligu".

Ima poruku i za navijače.

"Navijači su nažalost sprečeni da dolaze na utakmice, ali osećamo njihovu podršku u gradu, viđamo se, znamo da su tu uz nas i jedva čekamo da se situacija stabilizuje i da se vrate na stadion, da budemo zajedno. To će značiti i igračima, da svaku pobedu i gol mogu sa njima da proslave. Zahvalni smo i na podršci ljudima iz grada, sve što smo se dogovorili je ispunjeno, na vreme, zaista pokazuju dobru volju da nam izađu u susret i da nam ispune šta god da nam zatreba, pogotovu u današnje vreme u kojem je dosta klubova u problemima. To je neka sinergija, igrači, trener, navijači, uprava kluba, bilo koji od tih segmenata da fali možda ne bismo bili ovde".

Fudbaleri Radničkog će 23. januara odigrati prvu pripremnu utakmicu za drugi deo sezone, protivnik je ekipa Sloge 33 iz Petrovca na Mlavi, a susret će biti odigran u Kragujevcu. Slede dueli sa Metalcem iz Gornjeg Milanovca (27. januar) i kruševačkim Trajalom (30. januar). Za treći februar je predviđeno gostovanje ekipi Kolubare u Lazarevcu, tri dana kasnije i duel sa ekipom Jagodine na Čika Dači. Generalnu probu pred nastavak sezone fudbaleri Radničkog imaće 13. februara, a protivnik će biti ekipa Teleoptika. Sezona u Prvoj ligi Srbije se nastavlja 20. februara, a Kragujevčane očekuje gostovanje ekipi Železničara iz Pančeva.

Piše: Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

Radnički KragujevacAleksandar Linta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara