Karim Benzema po dolasku u Saudijsku Arabiju (Reuters)
Karim Benzema po dolasku u Saudijsku Arabiju (Reuters)

Iznenađenje: Saudijska Arabija odustala!

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.06.23. | 21:30

Arapi ipak, neće „kupiti“ Mundijal

Teorija da Saudijska Arabija trenutno sipa milijarde dolara u fudbal kako bi olakšala prohodnost do „kupovine“ organizacije Mundijala 2023. je večeras pala u vodu.

Španska Marka je izašla sa senzacionalnom informacijom da je Saudijska Arabija večeras povukla kandidatutru za Svetsko prvenstvo 2030!

Izabrane vesti

Saudijski ministar inostranih poslova Fajsal bin Farhan Al Saud koji je bio zadužen za vođenje kandidature je večeras obavestio fudbalske saveze Grčke i Egipta da njegova zemlja odustaje od organizacije Mundijala. Podsetimo, Saudijska Arabija je htela da organizuje Mundijal sa Grčkom i Egiptom kako bi zaobišla pravila kojoj joj ne pogoduju.

Jedno od pravila prilikom dodele organizacije je da Mundijal ne može u intervalu od osam godina da se igra u zemljama iz iste kontinentalne federacije. Kako je Katar kao predstavnik Azije dobio prethodni Mundijal, to je značilo da Saudijska Arabija ne može da se nada domaćinstvu Svetskog prvenstva 2030. Iako se veliki prijatelj arapskog sveta i predsednik FIFA Đani Infantino svojski potrudio da pomogne i lobirao da se pravilo promeni, nije uspeo da ubedi dovoljnu podršku. Potom su se Arapi dosetili da probaju organizaciju sa Egiptom i Grčkom koji su iz različitih kontinentalnih federacija ali izgleda da ni taj plan nije upalio...

Marka navodi da su Saudijci odlučili da se povuku zbog konkurencije. Podsetimo, za domaćinstvo Mundijala 2030. postoje još dve kandidature. Prva je zajednička između Španije, Portugalije, Maroka i Ukrajine. Marka piše da ova kandidatura ima najveće šanse i da je favorit zbog lobija koji ima u svetu fudbala. Druga kandidatura je zajednički projekat Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea. Južnoamerikanci se nadaju da bi FIFA mogla da ih ispoštuje zbog tradicije i istorije i da im dodeli Mundijal na 100. godišnjicu prvog Svetskog prvenstva koje je 1930. godine održano u Montevideu. 

Konačna odluka o domaćinstvu će biti doneta septembra naredne godine. Povlačenje Saudijaca je došlo baš u trenutku kada tamošnja vlada i klubovi ulažu na stotine miliona evra u dovođenje fudbalskih zvezda poput Kristijana Ronalda, Karima Benzeme, Ngola Kantea i još mnogih drugih kojima su poslate multimilionske ponude.


tagovi

Saudijska ArabijaMundijal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara