Izvršni direktor Leverkuzena Fernando Karo (Foto: Reuters)
Izvršni direktor Leverkuzena Fernando Karo (Foto: Reuters)

Izvršni direktor Leverkuzena tvrdi: Bundesliga u riziku da postane razvojna liga Englezima

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.10.21. | 16:00

"Moramo da zarađujemo od transfera. Englezi ih plate, mi dobijemo novac, ali to samo znači da je Bundesliga razvojna liga za Premijer ligu", izjavio je Fernando Karo

"Bajern Leverkuzem ima treći najveći budžet za plate u Bundesligi, ali bi u Engleskoj najverovatnije bio među poslednja tri", piše Gardijan u uvodu intervjua sa izvršnim direktorom Bajer Leverkuzena Fernandom Karom. Jedan od ključnih ljudi u upravi Farmaceuta za ugledni engleski list govorio je o finansijskim razlikama između nemačkog i engleskog šampionata i istakao da najveći problem pravi zarada od TV prava.

18.45: (2,50) Betis (3,50) Bajer Leverkuzen (2,95)

Izabrane vesti

Ukoliko ne pronađe način da smanji razliku u prihodima, Bundesliga će se naći u riziku da postane razvojna liga elitnom rangu engleskog fudbala, tvrdi Karo. Činjenica da su klubovi iz Premijer lige daleko ispred ostatka Evrope po pitanju platežne moći, ali se Karo boji da je to dovelo do toga da nemački moraju da prodaju ključne igrače svakog leta kako bi koliko toliko zadržali korak. Naveo je i jedan zabrinjavajući primer.

"Naravno da patimo. Pokušali smo tokom leta da kupimo jednog igrača, da bi na kraju ekipa koja je tek ušla u Premijer ligu platila više novca. Ponudila je više nego što je jedna od prve četiri ekipe u Nemačkoj bila u stanju. Mnogo više novca i resursa je u Premijer ligi nego u drugim zemljama. To definitivno nije dobro za nas".

Samo u poslednjh pet sezona Leverkuzen je od prodaja igrača engleskim timovima zaradio oko 170.000.000 evra. Napuštali su ih fudbaleri poput Kaija Haverca, Bernda Lena, Leona Bejlija... Neko bi rekao da je sastava sa BajArene odlično poslova, ali izvršnog direktora Leverkuzena brine tržište koje se kreće u jednom smeru.

"TV prava koja imamo su takva kakva su. Bilo bi teško da uvećamo prihode. Tako najveći prihod možemo da ostvarimo od rezultat u evropskim takmičenjima. Jedini preostali način je kroz transfere".

Smatra da jedino minhenski Bajern može da stane uz rame klubovima iz Premijer lige.

"Čak i Borusija Dortmund mora da im prodaje igrače. Jedino Bajern Minhen iz Bundeslige može da se takmiči sa njima".

Govorio je i brojkama. Istakao da Bundesliga od TV prava zarađuje preko četiri puta manje od španske Primere. Razlika ozbiljno skače u poređenju sa Premijer ligom.

"Mislim da je generalno problem u tome što nismo dobri u reklamiranju kao ostale lige. Kada pogledate Španiju, oni zarađuju 860.000.000 evra od TV prava, dok mi dobijamo oko 200.000.000. Postoji mogućnost, ali čak i kada bi prihodovali dodatnih 300.000.000 od prekomorskih prava, ne bi uspeli da premostimo razliku u odnosu na Premijer ligu. I dalje bi bila previsoka. Čak i da udvostručimo ili utrostručimo prihod od TV prava, ne bi je sustigli".

Problem je u tome što se čini da pravo rešenje na postoji. Najviše novca Bundsliga zarađuje od TV prava u Nemačkoj.

"Kada pogledate druge tipove prihoda - prodaju robe, karata, sponzorstva... Zarada koju tu pravimo nikada neće moći da se meri sa onom od TV prava, ali u ovom trenutku ne postoji mogućnost da povećamo prihode do tog nivoa".

Rešenje nije u selari kepu, tvrdi izvršni direktor Bajer Leverkuzena.

"Bitno je kako bi se taj selari kep implementirao. Ukoliko bi bio zasnovan na procentu prihoda, onda bi bio drugačiji u zavisnosti od nivoa. Ni definisana cifra ne bi donela ništa drugačije. Teško je selari kepom smanjiti razliku između Premijer lige i drugih liga. Ne verujem da bi pomoglo".


tagovi

Bajer LeverkuzenPremijer ligaBundesligaTV prava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara