Navijači Jang Bojsa (©Reuters)
Navijači Jang Bojsa (©Reuters)

Jang Bojs melje Sion gde god stigne, a treba mu samo bod za odbranu trona u Švajcarskoj

Vreme čitanja: 3min | pet. 31.07.20. | 10:11

Na poslednjih 14 prvenstvenih utakmica ekipa iz Berna slavila protiv današnjeg rivala koji se grčevito bori da izbegne deveto mesto i plej-aut. Zvezdaši se još nadaju krahu branioce krune u preostala dva kola šampionata Švajcarske

Šampanjac se hladi u Sionu. Jang Bojs je na bod do odbrane titule u Švajcarskoj. Ekipa iz Berna ima pet bodova više od direktnog rivala Sankt Galena i mnogo bolju gol-razilku, za čak 17 pogodaka, pa je računa jasna – bod u Sionu protiv "davljenika" osigurava titulu kolo pre kraja Superlige, odnosno duela ova dva tima u Bernu.

Švajcarsko prvenstvo pomno se pratilo i u Srbiji jer od ishoda zavisi put Crvene zvezde i Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope. Rezultati u finišu prvenstva su išli na ruku crno-belima, dok će crveno-beli najverovatnije težim putem da krče put do trećeg uzastopnog učešća u evro-eliti. Prošle sezone se Jang Bojs prošetao u šampionatu, a ove mu je dostojan rival bio Sankt Galen. Ipak, u finišu Mladi Momci iz Berna su dodali gas, predvođeni maestralnim Kameruncem Žan Pjerom Nsameom, prvim strlelcem švajcarske elite. On je postigao 30 golova na 30 utakmica u prvenstvu i sigurno će ovog leta da bude veoma tražena roba na evropskoj pijaci.

Izabrane vesti

Ipak, ne očekuje goste iz Berna lagan posao u Sionu. Nekadašnji šampion se probudio u finišu sezone. Ima šest utakmica bez poraza, od toga tri trijumfa. Posle pobede u Cirihu sa 2:0 u utorak, stigao je Tun sa kojim će do kraja sezone da vodi žestoku bitku za izbegavanje plej-auta. Sion će imati veliki motiv da zaustavi lidera i šampiona koji mnogo bolje igra na svom terenu gde nije osetio gorčinu poraza ove sezone. Jang Bojs je vezao dva trijumfa na gostovanjima, bez primljenog gola.

Ove sezone, Sion i Jang Bojs su odigrali tri utakmice u Superligi i sve je u svoju korist rešio šampion. Neverovatan je podatak da je ekipa iz Berna pobedila Sion na poslednjih 14 utakmica u prvenstvu Švajcarske. Poslednji put Sion je pobedio Mlade Momke u maju 2016. godine. Nada ne napušta predsednika Siona Kristijana Konstantina.

"Posle poraza protiv Sankt Galena rekao sam momcima da sada moramo da krenemo da pobeđujemo. U poslednjih šest utakmica samo Jang Bojs ima više bodova od nas. Mi smo sada broj 2, ali moramo da pobedimo i Jang Bojs“, puca od optimizma prvi čovek Siona.

Kiksu Jang Bojsa u Sionu nadaju se u Sankt Galenu. U poslednjem meču pred svojim navijačima igraju protiv Ksamaksa koji je i matematički drugoligaš naredne sezone.

"Tražiću da na stadionu ne bude saopšteno kretanje rezultata u Sionu. Moramo da pobedimo Ksamaks pa ćemo onda da vidimo da li je to dovoljno da ostanemo u trci za titulom", rekao je trener Sankt Galena Peter Cidler.

Sankt Galenu igra samo pobeda Siona protiv šampiona. Onda bi meč poslednjeg kola u Bernu odlučivao o titulu. U suprotnom, Jang Bojs bi stigao do treće uzastopne krune.

Tun se grčevito bori da na kraju bude bolji od Siona i izbegne devetu poziciju i verovatni duel sa Vaducom za popunu Superlige. U gradić blizu Berna stiže Bazel koji je sigurno treći, pa je motiv na strani domaćina kome su tri boda zlatna vredna, možda i odlučujuća. Tun je odličan na svom terenu, ima svih pet pobeda u nastavku sezone. Pobedio je i Jang Bojs i Sankt Galen, pa ima ulogu favorita i protiv nekadašnjeg šampiona. Ove sezone je Tun pobedio jednom, a izgubio dva puta od današnjeg rivala.

Opstanak nije obezbedio ni Lugano koji dočekuje Servet koji je zakucan na četvrtoj poziciji. Lucernu i Cirihu treba po bod da bi i matematički obezbedili opstanak, pa nije isključeno da u međusobnom susretu dođe do podele bodova po ono narodnoj "i vuk sit i ovce na broju".

Švajcarske klubove brine i moguća odluka vlasti da do marta 2021. godine zabrani da na tribinama bude više od 1.000 ljudi. To bi bio veliki finansijski udarac za timove u švajcarskoj Superligi.

ŠVAJCARSKA – 35. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

20.30: (2,25) Lugano (3,45) Servet (3,15)

20.30: (2,05) Lucern (3,50) Cirih (3,75)

20.30: (6,25) Sion (4,40) Jang Bojs (1,50)

20.30: (1,22) Sankt Galen (7,00) Ksamaks (11,00)

20.30: (2,30) Tun (3,70) Bazel (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Švajcarska 1Jang BojsSent GalenSionBazelTun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara