Aleksandar Janković (©Reuters)
Aleksandar Janković (©Reuters)

Janković posle osam utakmica na klupi Kine: Još sam veći optimista da ćemo otići na Svetsko prvenstvo

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.11.23. | 13:48

Kinezi započinju kvalifikacije za Mundijal u četvrtak susretom sa Tajlandom (13.30 časova), a u grupi su im rivali još Južna Koreja i Singapur

Prošlo je osam meseci otkad je srpski trener Aleksandar Janković postao selektor Kine, a od tada je vodio tu reprezentaciju na osam prijateljskih utakmica. Bilo je uspona i padova, ali oni pravi ispiti za njega počinju tek od četvrtka (13.30 časova), kada će otpočeti kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi. Prvi rival biće im fudbaleri Tajlanda.

Kada je Janković promovisan, najavio je da će da odvede Kinu na Mundijal. Iz ove perspektive deluje da ga čeka težak posao, a za početak moraće da zauzme neku od prve dve pozicije u C grupi.

Izabrane vesti

Osećam još više samopouzdanja, jer sam upoznao bolje sve ove sjajne ljude u timu i oko njega. Svi smo veoma motivisani, guramo u istom smeru, što je veoma važno. Imamo igrače koji su spremni da se žrtvuju za tim“, rekao je Janković.

Ovaj 51-godišnji selektor je sa Kinezima u pripremnom periodu savladao Vijetnam (2:0), Palestinu (2:0) i Mjanmar (4:0), odigrao nerešeno sa Malezijom (1:1) i Novim Zelandom (0:0), a izgubio od Uzbekistana (1:2), Sirije (0:1) i Novog Zelanda u drugom njihovom susretu (1:2).

Igrali smo protiv mnogih različitih fudbalskih kultura, različitih stilova igre, tako da smo otvoreni za sve taktičke opcije. Moramo da budemo na sve sa čime ćemo se sresti tokom kvalifikacija“.


13.30: (2,05) Tajland (3,40) Kina (3,70)


Naredni svetski šampionat je proširen na 48 selekcija, imaće više prostora za azijske reprezentacije, samim tim je mnogo veća šansa da se Kinezi posle 2002. drugi put nađu na planetarnoj smotri. Moraju prvo da budu barem drugi u grupi sa Južnom Korejom, Tajlandom i Singapurom, a potom da se dobro pokažu i u narednom krugu kvalifikacija.

Postavili smo visok cilj, da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. To nam je meta od početka, znamo kakvi igrači su nam potrebni da bismo to ostvarili, da imamo što manje uspona i padova. Džang Juning je budućnost kineskog tima, napadač koji stoji duboko. Kina nema mnogo fudbalera takvog profila. Oporavlja se od duge pauze zbog povrede, znamo da nije na 100 odsto svog kapaciteta, ali potreban nam je na početku kvalifikacija“.

Sve kreće od Bangkoka i reprezentacije koja je pre četiri godine, na njihovom poslednjem susretu, savladala Kinu sa 1:0.

Znamo sve o Tajlandu. Imaju malo evropskog iskustva, nedavno su odigrali dve utakmice na Starom kontinentu. Držimo se našeg tima, zato smo i odigrali osam prijateljskih utakmica od mog dolaska, da bismo uspostavili neke naše rutine. Želimo da protivnik mora da se adaptira na nas, a ne mi na njega“.

Južna Koreja, predvođena Sonom, Lijem i Zvezdinim Hvanom apsolutni je favorit grupe. Kinezi će je dočekati već 21. novembra.

„Igraćemo protiv tima koji je na svetskom nivou. Južna Koreja je vrhunska, ne samo za azijske uslove, već generalno. Imaju individualan kvalitet, stabilnost tima i samopouzdanje. Biće nam to težak izazov. Kao i uvek, igraćemo na pobedu. To će nam biti prvi meč u kvalifikacijama kod kuće, moramo da pokažemo dobar pristup. Ako se budemo borili zajedno i ukoliko pokažemo želju za pobedom, možemo da napravimo dobar rezultat“, zaključio je Janković.

DRUGA RUNDA AZIJSKIH KVALIFIKACIJA ZA MUNDIJAL – 1. KOLO

Grupa C

Četvrtak

12.00: (1,01) Južna Koreja (20,0) Singapur (50,0)

13.30: (2,05) Tajland (3,40) Kina (3,70)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Aleksandar JankovicReprezentacija KineTajlandkvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara