Janković prvi put kao selektor Kine: Sa 39 godina sam radio u reprezentaciji Srbije, neću se obazirati na Japan i Koreju

Vreme čitanja: 2min | sre. 01.03.23. | 12:03

Srpski stručnjak promovisan u Pekingu

Pričalo se o Draganu Stojkoviću Piksiju, kao i još nekim trenerima iz inostranstva, ali je FS Kine odlučio da poverenje ukaže Aleksandru Jankoviću. Bivši trener Crvene zvezde, Mehelena i Standarda iz Liježa danas je održao prvu konferenciju kao selektor najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Očekivanja su jasna. Veruju u Kini da će sa Jankovićem prekinuti višedecenijsku stagnaciju i plasirati sa na Mundijal 2026. godine u Americi i Kanadi. Rođeni Beograđanin dolazi sa ozbiljnim predznanjem na odgovornu funkciju, pošto je prethodno predvodio selekciju Kine do 20 godina.

Izabrane vesti

„Za pet godina dobre komunikacije sa FS Kine stekao sam poverenje i nadu da će se u budućnosti ostvariti bolji rezultati. Kao trener koji živi na terenu mogu da kažem da pripreme počinju danas. Kao što znate, u protekle četiri godine bio sam selektor reprezentacije do 23 godine. Nisam samo gledao igrače te starosne dobi, nego sam pažljivo gledao mečeve kineske lige. Stekao sam uvid i stekao informacije o kineskim reprezentativcima“, poručio je na početku Aleksandar Janković.

Prethodni put Kina je igrala na završnici Mundijala 2002. godine pod vođstvom Bore Milutinovića. Proširenje Svetskog kupa daje mogućnost Kinezima da se nadaju.

„Govoreći o konkretnim ciljevima, ja kao trener imam različite načine da izbegnem odgovor na ovo pitanje. Ali moramo da postavimo jasan cilj, a to je da damo sve od sebe da se plasiramo na turnir 2026. godine“.

Govorio je o prethodnim iskustvima.

„Kao član stručnog štaba Radomira Antića bio sam učesnik Mundijala u Južnoj Africi. Kada je on dobio crveni karton protiv Australije, predvodio sam srpskim tim na nekim mečevima. Sa 39 godina sam imao selektorsko iskustvo. Očekujem da mi to pomogne da selekciju Kine podignem na viši nivo“.

Jankovića uskoro očekuje Azijski kup.

„Svaki dan tokom kojeg možemo da izgubimo vreme predstavlja skrivenu opasnost. Očekuje nas specifičan cilj, bez obzira na povećan broj mesta učesnika. Moraćemo da budemo visokom nivou na svakom treningu, jer fudbal nije prekidač. Svaku utakmicu moramo da odradimo do kraja. Moji kriterijumi su zasnovani na mentalitetu igrača. Moraju svi da daju primer, počevši od utakmice do priprema za trening. Postavićemo standarde i videćemo ko će se uklopiti. Gledaćemo da napravimo naš stil igre“.

Jasno je da je cilj dostići nivo Japana i Južne Koreje.

„Poštujemo ih, pratićemo njihove igrače u Evropi. Ne planiram da ovde objašnjavam tehniku i taktiku, pripremaćemo se za različite stilove igre“.


tagovi

KinaAleksandar Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara