Ilustracija (©AFP, ©Shutterstock)
Ilustracija (©AFP, ©Shutterstock)

Japanski Gremio povukao duboku brazdu

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.08.20. | 09:21

Kavasaki jedini neporažen posle uvodnih 10 rundi, a danas ga očekuje težak test protiv Serezo Osake, sa kojom poslednjih godina ne stoji baš najbolje

Konstantnost i dobro odrađen prelazni rok. Uglavnom su to ključni parametri za prognoziranje šampiona Japana, jer, priznaćete, malo je takvih prvenstava gde pred start takmičenja teško možete nekoga da označite favoritom. Potvrđuje se ovo pravilo iz sezone u sezonu, a primer je i tekuća kampanja u kojoj je duboku brazdu povukao Kavasaki, koji jedini posle uvodnih 10 rundi ne zna za poraz.

Japanski Gremio, kako glasi nadimak lidera Džej lige, osvojio je dve vezane titule 2017. i 2018. godine, dok je prethodne sezone završio kao četvrtoplasiran sa 10 bodova manje od šampiona Jokohame Marinos. Situacija je sada drastično drugačija, jer Kavasaki ima čak 17 bodova više od branioca krune. Ekipa u vlasništvu Fudžicua, jednog od najvećih svetskih proizvođača informatičkih tehnologija, pokazala je najviše od svih rivala i zabeležila devet pobeda uz svega jedan remi, i to na otvaranju sezone kod kuće protiv Sagana.

Izabrane vesti

Danas izabranici Torua Onikija dočekuju Serezo Osaku, u derbiju 11. runde (12.00). Gosti su prvi pratioci Kavasakija, doduše, zaostaju čak sedam koraka iako još nije odigrana ni trećina sezone. A, opet, skorija tradicija sugeriše da umeju da budu kost u grlu Gremija. Samo jednom je Kavasaki uspeo da slavi protiv Sereza na šest proteklih odmeravanja snaga u prvenstvu.

Oba kluba ostvarila su veoma dobre rezultate u prethodnom periodu. To je jasno kada se baci pogled na učinak Kavasakija, koji je neporažen na 35 od 40 minulih ligaških susreta, dok je sastav iz Osake, koji sa klupe predvodi Španac Migel Anhel Lotina, bez neuspeha u šampionatu na 19 od 22 poslednja okršaja. Na sve to, izdvaja se i interesantan podatak, da Serezo Osaka ima pet trijumfa na šest proteklih gostovanja. Takođe, nijednom na 22 prethodna duela na strani Lotinin tim nije gubio posle prvih 45 minuta. Dakle, Leandro Damijao, Ju Kobajaši i društvo imaće težak posao da nastave gde su stali, odnosno da "odbrane" prosek od skoro tri pogotka po meču, jer Serezo je gost kojeg niko ne želi da vidi.

Istovremeno bitku će voditi i ostali učesnici Džej lige, osim odloženog duela Sendaija i Sagana. Među zanimljivijim susretima za kladioce mogao bi da bude obračun Jokohame FC i Kašime. Domaći tim je prošlog vikenda najzad slavio, prekinuvši niz od čak pet poraza. Ceh je platio fenjeraš Šonan (4:2), čija odbrana je sporo delovala u uvodnom delu, pa je onaj slabiji tim iz drugog najvećeg japanskog grada uspeo da postigne četiri gola u prvih dvadeset minuta. Bila je to i šesta vezana utakmica u kojoj je novajlija primio najmanje dva gola. Njegova odbrana je poput igrališta i najporoznija je u ligi.

Sa druge strane, Kašima se probudila. Posle tragičnog starta Antlersi su počeli da deluju bolje na terenu. Momci Antonija Karlosa Zaga bez poraza su na četiri minule utakmice, ostvarivši dva slavlja i isto toliko remija, a najnoviji rezultat bio je 2:2 sa Kobeom. Kapiten Acuto Učida i drugari vraćaju se polako u gornji dom, tamo gde su navikli da borave.

Aktuelni prvak Jokohama Marinos ima sjajnu priliku u Šizuoki. Šimicu pokušava da eliminiše defetizam koji je karakterističan za njega. Istina je da u poslednje vreme uspeva. Lagan program mu je, međutim, mnogo pomogao. Pet utakmica su igrači Petera Čklamovskog, Australijanca severnomakedonskih korena, bez poraza (2-3-0), ali nisu se suočili sa timovima koji su pronašli ritam. Nije impresionirao Šimicu ni u jednoj igri osim one protiv Oite (4:2), a naročito zbog odbrambenih nedostataka. Na devet od 10 proteklih duela primio je barem gol. Samo u poslednjem meču protiv Sendaija je izdržao (0:0), ali nije postigao pogodak.

Jokohama Marinos nastavlja da igra po sistemu toplo-hladno. Prošle nedelje uspela je da izgubi od Oite (1:0), uprkos tome što je držala loptu, pritiskala, imala nekoliko dobrih trenutaka, ali ostala je dalje od gola. Šampionski sastav Angelosa Postekoglua izgubio je produktivnost, ali i dalje ima kvalitetan sastav trebalo bi da proradi pre ili kasnije. Možda baš protiv Šimicua Petera Člamovskog, koji je do pre par meseci bio dugogodišnji asistent Postekoglua.

JAPAN 1 - 11. KOLO

Sreda

12.00: (1,80) Gamba Osaka (3,60) Urava (4,60)

12.00: (4,60) FC Jokohama (3,60) Kašima (1,80)

12.00: (1,65) Kavasaki (3,80) Serezo Osaka (5,50

12.00: (2,15) Hirošima (3,20) Tokio (3,60)

12.00: (3,60) Šimicu (3,60) Jokohama Marinos (2,00)

12.00: (5,80) Šonan (3,90) Nagoja (1,60)

12.00: (2,40) Kobe (3,40) Kašiva (2,90)

12.00: (1,85) Saporo (3,50) Oita (4,40)

Sendai - Sagan *odloženo

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Japan 1Kavasaki FrontaleLeandro DamijaoJokohamaAngelos PostekogluSerezo OsakaKašima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara