Paulo Souza i Abel Braga (Foto: Reuters)
Paulo Souza i Abel Braga (Foto: Reuters)

Jedan od najvećih svetskih derbija kao odskočna daska za nove trenera velikih rivala iz Rija

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.02.22. | 18:00

Prvi Fla-Flu za Paula Souzu protiv stručnjaka koji ga je iskusio sa obe strane

Ishod ove utakmice verovatno neće imati presudan uticaj na dešavanja u šampionatu Rio de Žaneira koji je u početnoj fazi, ali svaki Fla-Flu derbi je priča za sebe i doživljava se sa silnim nabojem, bez obzira na takmičarski značaj ili njegov izostanak. Ovaj, 353. zvanični okršaj (20.00) ujedno je i probni balon za iskušenja koja predstoje Flamengu i Fluminenseu u Brazileirau i Kopa libertadores (pod uslovom da Trikolori uspešno prebrode kvalifikacije) kroz koja će ih predvoditi novi treneri, a trijumf u jednom od najvećih svetskih derbija bio bi idealna odskočna daska.

Na klupi Flamenga odnedavno sedi Portugalac Paulo Souza koji je imao vrhunsku igračku karijeru, ali u trenerskom poslu još se nije u potpunosti dokazao, a nije da je bio bez prilika. Poslednju, na mestu selektora Poljske najradije bi zaboravio jer su Robert Levandovski i drugovi učešće na EURU završili u grupi, a kvalifikacije za SP u Kataru daleko iza Engleske i očekuje ih baraž sa Rusijom u Moskvi. Nasuprot Souze naći će se iskusni Abel Braga, jedan od najcenjenijih i najtrofejnijih aktivnih brazilskih stručnjaka, ali čija je karijera u padu. Bragi je ovo četvrti mandat u Fluminenseu (zanimljivo je da je u međuvremenu dvaput vodio i Flamengo) i njegova glavna prednost je bolje poznavanje mentaliteta igrača koji nastupaju u brazilskom fudbalu, dok Souza može da se osloni na objektivno kvalitetniji tim, koji je imao i više vremena za odmor.

Izabrane vesti

Portugalski stručnjak će imati praktično kompletan igrački kadar na raspolaganju, a očekuje se da na teren izvede sastav u novoj formaciji 3-4-2-1. Hjorjhan De Araskaeta i Maurisio Isla su ponovo sa ekipom posle reprezentativnih obaveza, Leo Pereira se vratio u pogon, a iskusni Filipe Luis, Andreas i Bruno Enrike su počeli da igraju. Van stroja su Rodrigo Kajo koji se oporavlja od atroskoppije, kao i golman Dijego Alves zbog povrede kolena.

FLAMENGO (3-4-2-1): Ugo Souza - Gustavo Enrike, David Luiz, Filipe Luis - Isla, Vilijan Arao, Andreas Pereira, Everton Ribeiro - De Araskaeta, Bruno Enrike, Gabrijel Barbosa

Braga takođe veruje u formaciju sa tri defanzivca i procena je da će ponoviti postavu koju je izveo na teren za meč sa Madureirom. Od prvog minuta biće na terenu i fudbaler sa kojim se minulog leta dobro upoznala Crvena zvezda, Brazilac Kristijano - bivši igrač moldavskog Šerifa. U timu nema povređenih Džona Kenedija i Luana Frejtasa.

FLUMINENSE (3-4-3): Markos Felipe - Nino, Felipe Melo, David Braz - Samuel Šavijer, Jago Felipe, Andre, Kristijano - Luiz Enrike, Fred, Vilijan

Andreas Pereira i Andre (Foto: Reuters)Andreas Pereira i Andre (Foto: Reuters)

Rubronegri posle tri odigrana meča imaju sedam bodova, remizirali su sa Volta Redondom (0:0), a slavili u duelima sa Portugesom (2:1) i Boavistom (3:0). Fluminense je posle uvodnog poraza od Bangua (0:1), savladaosu Madureiru (1:0) i Audaks (1:0).

Oba derbija Rija minule sezone pripala su Fluzau. Najpre je slavio na Marakani golom Andrea u sudijskoj nadoknadi (1:0), a potom uz dva gola sada povređenog Kenedija dobio i meč pred svojim navijačima (3:1). Čini se da bi ishod prethodna dva susreta ljutih rivala mogao da bude dodatan motiv za ekipu Paula Souze.

Što se tiče pripremanja za novu sezonu u Seriji A Flamengo još nije dao poslednju reč. Raspituje se za status fudbalera Benfike Evertona Sebolinje i nada se da bi mogao da dogovori pozajmicu sa pravom otkupa. Radi se i na otkupu ugovora veziste Mančester junajteda Andreasa Pereire koji se večeras očekuje u postavi, a dogovoren je i transfer napadača Santosa Marinja. Fluminense je već potpisao osam novajlija, dok su klub napustili vezista Kaseres (Metalist), napadač Luka (Ponte Preta), iskusni centarfor Bobadilja (Gvarani), veteran Ehido (Koritiba), ali i urugvajski reprezentativac Abel Ernandez (Atletiko San Luis).

Oba tima imaju visoke ambicije, ali čini se da Rubronegri imaju daleko bolji temelj. Večerašnji meč mogao bi da nagovesti domete velikana iz Rija.

BRAZIL, ŠAMPIONAT KARIOKA

Nedelja

19.30: (4,40) Maduerira (3,35) Vasko da Gama (1,80)

20.00: (1,60) Flamengo (3,60) Fluminense (5,50)

23.00: (2,05) Portugesa (3,05) Bangu (3,80)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

FluminenseFlamengoBrazilPaulo SouzaGabrijel Barbosa Gabigol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara