Detalj sa meča Jeni Malatije i Partizana (©Starsport)
Detalj sa meča Jeni Malatije i Partizana (©Starsport)

Jeni Malatija – klub koji je Partizan „ugasio“

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.12.22. | 15:09

Predstavnik Turske u kvalifikacijama za Ligu Evrope u sezoni 2019/2020 tone ka trećem rangu. U još dublje blato probaće da ga pogura Samsun (petak, 18)

Nije lako malim fudbalskim klubovima u ozbiljnim ligama da se probiju do najvišeg ranga, a još je teže da u njemu ostanu. Dovoljno je jednom da se precenite, da unapred potrošite novac za koji verujete da ćete da ga zaradite i da usledi pad u ponor iz kojeg nema povratka. Evropa je mnoge takve klubove videla u poslednjih deceniju ili dve, pojave se kao hit u domaćim šampionatima, odigraju kvalifikacije za neko takmičenje UEFA, a onda posle neuspeha u njima nestanu zauvek. Jedan od takvih je i turski Jeni Malatija, ekipa koju dobro pamte i navijači Partizana, pošto su crno-beli protiv nje igrali u kvalifikacijama za Ligu Evrope u sezoni 2019/2020.

Taj simpatični tim iz istočne Anadolije, osnovan 1986. godine, u eliti je debitovao 2017. Prvi put smo u Srbiji obratili na njega naredne godine, kada je u istom prelaznom roku doveo povremenog našeg reprezentativca Danijela Aleksića iz Sankt Galena i tadašnjeg kapitena Crvene zvezde Mičela Donalda.

Izabrane vesti

Sa njima dvojicom, između ostalih, napravio je senzaciju u prvenstvu i ispred Fenerbahčea došao do petog mesta, koje ga je odvelo u pomenute kvalifikacije za Ligu Evrope.

Bio je to prvi i, po svoj prilici, jedini izlazak Jeni Malatije na međunarodnu scenu. Turski predstavnik je bio slobodan u prvom kolu, u drugom je eliminisao Olimpiju iz Ljubljane sa 3:2, a u trećem je naleteo na Partizan.

Prva utakmica se igrala u Beogradu, a Umar Sadik je već u 4. minutu doneo crno-belima prednost. Bilo je 1:0 sve do 67. minuta, Takuma Asano je tada duplirao prednost. Čebake je u 83. minutu smanjio na 2:1, ali su u 90. Turci skrivili jedanaesterac, koji je Sejduba Suma pretvorio u ubedljivih 3:1.

Sa tim rezultatom crno-beli su nedelju dana kasnije otputovali na Malu Aziju, uvereni u prolazak dalje. Jeni Malatiji je bilo potrebno da trijumfuje sa 2:0, tada je još važilo pravilo gola u gostima. Adis Jahović je već u 7. minutu doneo prednost domaćinu posle ogromnog kiksa golmana Vladimira Stojkovića, ali posle toga je ekipa koju je trenirao Savo Milošević zaigrala malo defanzivnije, čuvala je rezultat i gotovo da nije dozvolila Turcima da naprave ijednu šansu. Ostalo je 1:0, taj minimalni poraz je odveo crno-bele dalje (preko Moldea do grupne faze), a Jeni Malatiju u problem iz kojeg nije uspela da se izvadi.

Naime, uprava turskog kluba se malo zaigrala tokom letnjeg prelaznog roka. Uoči kvalifikacija je uspela da proda Aleksića u Al Ahli is Saudijske Arabije za 3.800.000 evra, ali gotovo sav taj novac je odmah potrošen na pojačanja. Angažovana su atraktivna i ne baš jeftina imena poput Adisa Jahovića, koji je plaćen Konji 1.000.000 evra, ali i Afrijea Akva, reprezentativca Gane sa bogatim iskustvom u Seriji A, Gohana Torea iz Bešiktaša, Umuta Buluta, Lorijanovog krila Morikea Fofane

Plate su bile ogroman teret za ovaj mali klub, a rezultati nisu došli. Da se ušlo u Evropu, da je UEFA isplatila neki bonus, lakše bi se preživelo. Ovako… Već te sezone je Jeni Malatija trebalo da ispadne iz lige, bila je 16. na tabeli na kraju sezone, ali kako je prvenstvo bilo prekidano zbog početka pandemije korona virusa, Turci su tada odlučili da niko ne ispadne.

U narednom, proširenom prvenstvu Jeni Malatija je jedva izborila opstanak. Završila je 15. na tabeli sa pet bodova više od Erzuruma. Ipak, prošle sezone joj nije bilo spasa. Loš igrački kadar, prvenstvo je okončano sa samo 20 poena iz 38 kola, uz gol-razliku 27:71. Ubedljivo je bila poslednja, nestala je tako sa elitne mape. Izvesno, na duže vreme.

18.00: (1,35) Samsun (4,50) Jeni Malatija (8,50)

Račun je već neko vreme pod blokadom. Predsednik kluba Adil Gevrek je zato plaćao s vremena na vreme igrače sa računa svoje privatne firme, što su turski mediji shvatili kao ozbiljan prekršaj i posumnjali da prvi čovek Jeni Malatije tako narodski rečeno „pere novac“.

Račun jednog od petorice stranaca koji su ostali u Jeni Malatiji u nižem rangu, reprezentativca Burundija Džospina Nsimirimane, bio je prethodnih nedelja pod istragom baš iz tog razloga.

"S vremena na vreme, kada je Jeni Malatija bila u finansijskim problemima, koristili smo naše privatne račune da plaćamo igrače. Mnogo novca u Jeni Malatiju je došlo odatle. Kada je Mustafa Eskihelač blokirao račun, odatle je plaćen. Kada su Teteh i Abdulsamed isto učinili, tako su isplaćeni. Osam ili devet troškova Jeni Malatije iz prošle sezone je na ovaj način namireno. Sav novac koji mi damo se smatra donacijom. Zato optužbe koje čitam na svoj račun smatram velikom nepravdom i uvredom“, poručio je Gevrek sredinom novembra.

Ispadanje iz Superlige Turske samo je produbilo krizu u blagajni kluba. To se vidi i kroz transfere: Jeni Malatiju je tokom leta napustilo 14 fudbalera, a nije angažovan nijedan novajlija. Samo su sedmorica omladinaca prekomandovani u prvi tim, pa sada ekipa sa istoka Anadolije ima ubedljivo najmlađu ekipu u ligi. Prosek godina joj je 22,9, sada opravdava to ime „Jeni“ (mlada, prevedeno na srpski) koje joj se nalazi ispred imena grada iz kojeg dolazi. Po prosečnom godištu može da joj parira samo još jedan posrnuli prvoligaš koji je takođe na putu ka trećem rangu, Genčlerbirligi.

Fudbaleri Jeni Malatije proslavljaju gol (©YouTube)Fudbaleri Jeni Malatije proslavljaju gol (©YouTube)

Ovog petka Jeni Malatiju čeka gotovo nemoguć poduhvat, da traži bodove na gostovanju Samsunu. Reč je o trenutno drugoplasiranom timu na tabeli, jednom od glavnih kandidata za promociju u elitu.

S druge strane, tim iz Malatije je sakupio samo 11 poena, pa čak ni uz senzacionalnu pobedu ne bi pobegao iz zone ispadanja. Tek je u nešto boljoj situaciji od Denizlija i Genčlerbirligija, koji su praktično već prežaljeni. Sudeći po trenutnim rezultatima, za opstanak će se boriti sa Altinorduom, Erzurumom i Tuzlom.

Jeni Malatija ima jedan od najneefikasnijih napada u ligi (Džengizan Akgun i Haki Osman iz Gane su zajedno dali devet od 14 golova u prvenstvu), a ujedno i jednu od najslabijih odbrana, koja je već primila 24 pogotka. Ne spremaju joj se dobre stvari protiv drugog najboljeg napada, protiv kojeg će probati da prekine seriju od pet utakmica u svim takmičenjima bez pobede. Samsun je, s druge strane, neporažen na poslednjih osam mečeva, a trijumfovao je na pet od prethodnih šest. U prošlom kolu je savladao Denizli sa 5:0.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

TURSKA 2 – 16. KOLO

Petak

18.00: (1,35) Samsun (4,50) Jeni Malatija (8,50)

Subota

11.30: (1,80) Kečiorengudžu (3,45) Adana (4,20)

11.30: (3,60) Tuzla (3,35) Rize (1,92)

14.00: (3,20) Denizli (3,10) Altaj (2,25)

17.00: (2,25) Geztepe (3,25) Manisa (3,05)

Nedelja

11.30: (2,25) Bolu (3,10) Bandirma (3,20)

14.00: (2,85) Genčlerbirligi (3,20) Eruzum (2,40)

17.00: (3,40) Altinordu (3,35) Bodrum (2,05)

Ponedeljak

18.00: (1,90) Pendik (3,40) Sakarja (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

SamsunsporMalatijaJeni MalatjasporTurska 2FK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara