J***na poezija u pokretu (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | čet. 23.06.22. | 13:53

Povodom 50. rođendana Zinedina Zidana, jednog od najvećih fudbalera svih vremena...

Fudbal kao umetnost nije nešto što se podrazumeva. Nije nešto svakodnevno i uobičajeno. Fudbalsko stvaralaštvo mora biti jedinstveno i urezano u koklektivno sećanje 'fudbalskih vernika' kako bi, kad uspešno prođe sud vremena, jednog dana bilo proglašeno umetničkim delom.

A njegov svaki dodir, svako milovanje, svaka eskapada - sve je odisalo nadahnućem najvećih stvaralaca stoleća.

Izabrane vesti

Ronaldo mu se istinski divio. Bio je zagledan u njega kao dete što prvi put vidi svoje stvoritelje. I to mu je, prisećajući se svoje zle sudbine i onog (za Selesao) tragičnog julskog dana u Moneovom predgrađu, u polumraku jednog madridskog bara, uz debelu "kubanku", priznao: 'Ako zbog nekoga žalim što mi nije zemljak, što nije Brazilac, onda si to ti, prokletniče'.

Ronaldinjo ga je nazivao svojim idolom, Bekam je pričao kako više nije imao nijedan san kad je zaigrao kraj njega, a Pol Skols dugo nije mogao da zatvori usta nakon arabeske protiv Deportiva. Setio se Bukovskog: "This is fucking poetry in motion"!

Jednog dana umetnika je poželeo da vidi drugi umetnik. I ostao je zadivljen. Druga branša, ista sorta. Medžik Džonson: 'Ovo? Ovo je jedna od najlepših noći u mom životu. Čovek je fenomen, on je kao Majkl Džordan i ja zajedno'.

Kada je otišao Francuzi su plakali. Kad se vratio bilo je uskršnje slavlje oličeno u dečačkoj radosti Tjerija Anrija: 'U Francuskoj sada svi znaju da Bog postoji! Bog se vratio u reprezentaciju. Njegovo ime je Zinedin Zidan'.

Osvojio je sve. Baš sve najvažnije trofeje na planeti. Bio je prvak evrope i sveta sa reprezentacijom, uzeo Ligu šampiona i Interkontinentalni kup, te Zlatnu loptu kao najveće individualno priznanje.

Dao je više od 150 golova, namestio još više - oko 160.

Pa opet, njegov najsvetliji legat je, kako ono reče Skols, "fucking poetry in motion". Ta njegova umetnost pokreta.

Bilo je i biće atraktivnijih, bilo je (ima ih i danas) i biće boljih golgetera, lidera, uspešnijih sakupljača srebrnina. A većeg fudbalskog artiste?

Hm, jeste li sigurni?


"Zidan ima izuzetnu kordinaciju, izuzetan prvi kontakt s loptom. Na bilo koje mesto tri metra oko njega možete da mu pošaljete loptu, on će da je smiri, spusti na zemlju i nastavi da igra. On je idealan spoj umetnosti i mentalne snage".

Arsen Venger

"On je kao general na terenu. Ima tehniku, dribling, pas, sposobnost da postigne neke od najlepših golova"...

Marko van Basten

"Zidan je jedan od najveih igrača u istoriji fudbala, veličanstven igrač".

Franc Bekenbauer

"Kada izađe na teren ostalih deset momaka odjednom postaju bolji igrači. To izgleda tako jednostavno. Magija. Bio je jedinstven igrač, sa druge planete".

Zlatan Ibrahimović

"Kada ga pogledate prvo što vam padne na pamet: vau, nikada nisam video ovakvog igrača. Maradona je bio sjajan, Krojf takođe. Bili su različiti, ali sa puno sličnosti. Ono što Zidana izdvaja jeste način na koji manipuliše igrom, kupujuće za sebe prostor koji ustvari ne postoji".

Kevin Kigen

"Kakav igrač! Mnogo je teško igrati protiv nekoga za koga znate da ne možete da mu oduzmete loptu. Nikad ne znaš gde je krije. Ako bih morao da biram idealnog saigrača, onda je to Zidan".

Pol Skols

"Igrao je najlepši fudbal. Ako je postojala slika idealnog pre njega, bila bi ulepšana njegovom magičnom četkicom".

Huan Pablo Sorin

"Zidan je jedan od najboljih igrača protiv kojih sam igrao. Ima neverovatan prijem, može da uradi neke stvari s loptom koje nikada ranije niste videli. I čini da sve to izgleda mnogo lako".

Rajan Gigs

"Najbolji igrač kog sam video. Igrati uz njega bila je luda stvar. Navijači su dolazili sat vremena pre utakmice samo da videli njegovo zagrevanje".

Roberto Karlos

"Uživam da gledam Zidana. Njegova elegancija kretanja i njegove veštine - to je nešto neverovatno. Takođe, veoma je simpatična osoba, skromna"

Rivaldo

"Ono što je Zidan mogao da uradi s loptom, to je san za većinu nas fudbalera".

Ćabi Alonso

"On je hodajući spektakl, jedan od najvećih igrača koje sam video u životu".

Alfredo Di Stefano

"Igrajući protiv njega shvatate da u fudbalu postoje genijalci".

Frenk Lampard

"Neke od njegovih poteza i dalje vrtim u svojoj glavi. Jedinstven umetnik, veliki heroj Real Madrida".

Florentino Perez

"Vrhunska magija, moj idol, jedan od najboljih svih vremena. Imao je takvu eleganciju i gracioznost... Divan svaki kontakt s loptom"

Ronaldinjo

"Samo gledanje kako trenira me inspiriše. Sve odluke donosi u sekundi, stvara prostor tamo gde ga nema. Gde god i kako god da dobije loptu, izvući će se iz nevolje. Neverovatna mašta, neverovatna tehnika"

Edgar Davids

"Najbolji igrač protiv kog sam igrao, mnogo težak protivnik, toliko inteligentan"...

Štefan Efenberg

"Veliki majstor, mnogo godina nije bilo takvog igrača. U jednom momentu najbolji na svetu"

Pele

"Veliki igrač, sjajan tehničar. Činjenica da se povlači veliki je gubitak za fudbal"

Kaka

"Mislim da je Zinedin Zidan kralj onoga što je fundamentalno u fudbalu - kontrola lopte i dodavanje. Mislim da u tim segmentima niko ne može da mu parira".

Mišel Platini

"Najveći talenat koji se pojavio u fudbalu u poslednjih 20-30 godina. A nikada se nije ponašao kao primadona. Čast mi je što sam bio njegov trener. Uvek je sam znao šta treba da uradi, nikada nisam morao ništa da mu govorim".

Marčelo Lipi

"Trenirati sa tim čovekom tri godine bilo je ispunjenje svih snova. Za mene Zidan je najveći igrač svih vremena".

Dejvid Bekam

"Nije on najveći samo zbog onoga što je radio na utakmicama, nego i na treninzima. Sećam se, gledam ga i kažem sebi: ovo je neverovatno. Nije bilo lepšeg prizora od onog kad trenira"

Fernando Morijentes

"Bila mi je velika čast što sam igrao s njim. Definitivno jedan od najvećih"

Luis Nazario da Lima Ronaldo

"Tehnički gledano verovatno najveći igrač svih vremena"

Karlo Ančeloti

"Nije bilo rešenja za njega, niko nije mogao da ga zaustavi. A ono što je radio s loptom mogao je još jedino Maradona."

Marsel Desai

"Jedini igrač koji može da igra u bilo kom timu, na bilo kojoj poziciji. Osećam se privilegovano što sam igrao kraj njega"

Loran Blan

"Jedna od svari zbog kojih najviše žalim jeste što nisam imao priliku da igram sa Zidanom u ekipi"

Georgi Hadži

"Poseban igrač, kada pogledam unazad uz rame sa Maradonom i Peleom. Svetski as"

Šaj Given

"Najsavršeniji igrač, moj idol. Njegoba sposobnost čitanja igre je nešto neponovljivo"

Mesut Ozil

"Bilo je nemoguće predvideti njegov sledeći potez, magični potezi, tehnika, savršen udarac. Van terena ljubazan, velikodušan čovek".

Andrek Ševčenko

"Imao sam sreće da igram protiv njega na Euru 2004. Sećam se kako smo ga gledali u tunelu pred izlazak na teren. Mislim da smo svi u sebi govorili: vau, čoveče, pa to je Zidan".

Vejn Runi

"Po mom mišljenju najbolji igrač naše generacije. I sigurno uz rame Maradoni i Peleu, kao jedan od najvećih svih vremena".

Stiv Mekmanaman

"On je sigurno najveći u poslednjioh deset godina"

Huan Roman Rikelme

"Jedva da se pomalo znojio, a mogao je sve. Strašan igrač"

Rej Parlor

"Za mene najveći igrač veka, najveći igrač svih vremena".

Fabijen Bartez

"Način na koji se kretao na terenu - bilo je to na totalno drugom nivou od svega što sam imao prilike da vidim i pre i posle Zidana"

Džonatan Vudgejt

"Kad igra izgleda kao da je na sofi, totalno opušten. Uvek ću se sećati gola koji je postigao u finalu Lige šampiona protiv Leverkuzena".

Patris Evra

"Neverovatno, njemu se lopta lepi za noge... Tako se graciozno kreće... Loptu dodaje tačno onako kako biste poželeli da je donijete".

Tedi Šeringem

"Bio je jedan od onih igrača u koje si zagledan čak i kada igraš protiv njega. Sve što je radio izgledalo je tako lagano"....

Ijan Rajt

"Sa loptom u nogama, Zinedin Zidan je bio pesnik"

Filip Okler, poznati francuski novinar

"Izgledao je elegantno kao plesač. Kada bih pokušao da ponovim ono što je on radio sa loptom, verovatno bih polomio sopstvene noge"

Franko Barezi

"Za mene on nije fudbaler, on je nešto poput klasičnog muzičara. To što on igra jeste klasična muzika".

Hidetoši Nakata

"Po mom skromnom mišljenju jedan od najboljih ikada. Tehnički genije. Nije bio najbrži, ali mu ipak nisi mogao ništa".

Jap Stam

"Najelegantniji fudbaler kog sam video u životu"

Gari Lineker

"Svojim pasom, tehnikom, pokretom, Zidan unosi svetlost u fudbalsku igru".

Žerar Ulije

"Zizu obavezuje svakog od nas da se besprekorno ponaša na terenu. Nikada ga niste videli da ka nekome od nas baci prljav ili prekoran pogled zbog lošeg pasa, nikada ne zanemaruje igru u odbrani samo zato što se zove Zidan. A mogao bi".

Lilijan Tiram

"Zidan na terenu radi ono o čemu sanjaju milioni dece. Čak i da sam trenirao da i noć nikada ne bih mogao da naučim to što on ume".

Didije Dešan

"Igrati uz Zidana je kao plesati pored Freda Astera".

Klajv Tildsli, engleski komentator


tagovi

Zinedin Zidan

Obaveštavaj me

Real Madrid
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara