Miloš Jojić (©Starsport)
Miloš Jojić (©Starsport)

Jojić posle 10 godina favorit da osvoji titulu

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.06.23. | 09:46

Bivši vezista Partizana sa Rigom ovog petka od 19 časova igra derbi 20. kola letonskog šampionata protiv najozbiljnijeg konkurenta RFS-a, za koji nastupaju Andrej Ilić i Stefan Panić

Davno je bila ta sezona 2012/2013, kada je Miloš Jojić sa Partizanom osvojio svoju prvu titulu. Briljantnim partijama u crno-belom dresu, vezni fudbaler se te godine preporučio i selektoru reprezentacije Siniši Mihajloviću (odigrao pet mečeva za Orlove), dobio je poziv slavne Borusije iz Dortmunda i delovalo je da će njegova karijera biti lansirana u orbitu. Teško da je tada iko mogao da zamisli da će Jojiću biti potrebno da prođe punih 10 godina, da se uopšte nađe u ulozi favorita za osvajanje neke titule. I to u dalekoj Letoniji, gde od zimus nastupa za Rigu.

Sa Dortmundom Jojić nije uspeo da skine sa trona Bajern, koji je u međuvremenu postavio potpunu dominaciju nemačkim fudbalom. Posle toga nije bilo ni realno da uradi nešto takvo sa Kelnom. Otišao je momak iz Stare Pazove 2018. u Tursku, u Bašakšehir, ali ni tamo nije mogao do titule.

Izabrane vesti

Kasnije se, posle epizode u austrijskom Volfzbergeru, popularni Zeka vratio u svoj Partizan, ali srpskim fudbalom trenutno vlada Crvena zvezda. I opet ništa od titule…

Tada je Jojić već morao da se zabrine. Posle malo duže potrage za idealnim angažmanom iznenadio je 31-godišnji fudbaler javnost odlukom da nastavi karijeru u Letoniji. Izabrao je Rigu, jer to je klub koji je mogao da mu garantuje borbu za pehare.

19.00: (2,10) Riga (3,30) RFS (3,30)

Letonski fudbal je u ekspanziji, što nam je pokazalo sasvim solidno učešće RFS-a prošle sezone u Ligi konferencije. Pojavili su se neki novi klubovi, ulaže se na Baltiku sve više u pojačanja, ali i infrastrukturu, zbog čega je Jojić na kraju odabrao da zaigra za trostrukog prvaka (sve titule Riga je osvojila u periodu od 2018. do 2020. godine).

Prošle godine je Valmijera uspela da dođe do trona, što je nateralo upravu Rige da se malo ozbiljnije aktivira na fudbalskoj pijaci. Jojić je zbog pedigrea bio najzvučnije pojačanje, ali ne i jedino. Hrvatski internacionalac Petar Bosančić je došao iz Bugarske, baš kao i Kemelo Nguena. Sa Kipra je došao Daglas Aurelio, iz Norveške reprezentativac Letonije Eduard Daškevič, koji je prošao omladinsku školu Anderlehta. Mozaik koji je u prethodna dva prelazna roka koštao Rigu više od 3.000.000 evra samo na ime obeštećenja kompletirala su ovog leta bivši školarac Barselone Brajan Penja i najbolji igrač rivala Liepaje, Gotije Mankenda. I pre njihovog dolaska Riga je uspela da se u prvoj polovini sezone izdvoji na čelu tabele, sa njima može da bude samo još jača.

Prvak Valmijera je ispala iz borbe za tron, ali se zato prethodni šampion RFS razgoropadio. Na krilima sjajnog golgetera Andreja Ilića, još jednog izdanka Partizanove škole (sa 12 golova i pet asistencija najbolji strelac lige) RFS je samo na bod zaostatka za Rigom. I upravo će se ta dva tima sastati ovog petka od 19 časova, u derbiju 20. kola šampionata Letonije.

Riga je prvi poraz u sezoni doživela tek 9. juna, na gostovanju Valmijeri (1:0). Uz to ima 15 pobeda i tri remija. S druge strane, RFS još nije izgubio, ali je zato u pet navrata odigrao nerešeno. Oba tima imaju najbolje napade i odbrane, a prva dva njihova susreta u sezoni završena su bez pobednika. U martu je na terenu Rige bilo 1:1 (Aurelio golom iz penala spasao bod domaćinu, prethodno Stefan Panić asistirao Santani za 1:0), dok su krajem maja na stadionu RFS odigrali 0:0.

Sva trojica srpskih igrača koje ćemo i ovog popodneva gledati na terenu, bili su starteri na obe utakmice – Jojić za Rigu, a Ilić i Panić za RFS. Na oba meča sa klupe je za RFS ulazio još jedan bivši omladinac Partizana Jovan Vlalukin, ali on je ovog leta prešao u TSC Bačku Topolu, tako da je srpska kolonija na Baltiku sada manja za jedno ime. RFS je od tog transfera profitirao skromnih 80.000 evra, mada Vlalukin ni nije bio standardan prvotimac.

Jojić zato gotovo da nema odmor. Propustio je samo jedan meč, sredinom aprila protiv Super Nove (4:0). Na ostalih 18 bio je starter, a zabeležio je za sada vrlo dobru statistiku za vezistu od pet golova i tri asistencije.

Na kraju sezone će u Letoniji neki Srbin svakako da bude krunisan. Ili će Jojić posle 10 godina da podigne konačno svoj drugi pehar, ili će on po drugi put da završi u Ilićevim rukama, a čak četvrti kod Panića. Bivši vezista Metalca i Javora je osvojio sve tri titule upravo sa Rigom.

Ko će se na kraju radovati po svoj prilici će u ogromnoj meri da zavisi od preostala dva direktna okršaja Rige i RFS. Obe ekipe teško gube bodove od ostale konkurencije, zato će njihov današnji okršaj da bude pod posebnom pažnjom. Jojićeva Riga je favorit, ali u ovakvim derbijima možda to ne bude presudno...

LETONIJA 1 – 20. KOLO

Četvrtak

Valmijera – Liepaja 1:1 (0:1)

/Ndoje 70pen – Dodo 16pen/

Meta/LU – Auda 0:1 (0:0)

/Ramirez 48/

Petak

17.00: (1,85) Daugavpils (3,50) Jelgava (3,90)

17.00: (4,90) Super Nova (3,70) Tukums (1,65)

19.00: (2,10) Riga (3,30) RFS (3,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Letonija 1RFSRigaMiloš JojićAndrej IlićStefan Panić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara