Slaviša Jokanović (©Reuters)
Slaviša Jokanović (©Reuters)

Jokanović debituje u Moskvi i dokazuje Rusima da je trener koji zna da osvaja trofeje

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.07.22. | 11:33

Srpski stručnjak će sa Dinamom dočekati Rostov (nedelja, 19) u jednom od poslednja dva meča 1. kola ruske Premijer lige

Visoka očekivanja čelnika Dinama iz Moskve, a niska od ostatka javnosti u Rusiji. U takvom okruženju srpski fudbalski stručnjak Slaviša Jokanović je u obavezi da podigne Policajce na neki viši nivo i donese bilo kakav trofej, jer na njega se čeka već 27 godina. Ove nedelje od 19 časova zvanično kreće nova epoha u karijeri nekadašnjeg stratega Partizana, Votforda, Makabija iz Tel Aviva, Fulama… Prvi rival u Rusiji biće mu Rostov.

Prošle sezone je Dinamo dugo igrao odlično, jedno vreme je proveo i na liderskoj poziciji, ali je na proleće krenulo sve na gore. Verovatno je delom uticala na loše rezultate i odluka UEFA da suspenduje sve ruske klubove iz svojih takmičenja, pa je i igračima malo nestalo motiva.

Izabrane vesti

Serijom od pet mečeva bez pobede Dinamo je završio prvenstvo, ispustivši u poslednjem kolu čak i drugu pozicju u direktnom okršaju sa Sočijem. Kao vrhunac krize došlo je i finale nacinalnog kupa, u kojem je Spartak bio bolji, sa 2:1.

Posle toga se iz kluba povukao Sandro Švarc. Nemački stručnjak je preuzeo Hertu, a Jokanović je došao na njegovo mesto. Sada mu je zadatak da nadogradi sve što je Švarc u prethodne dve godine gradio u Moskvi, a ne da uruši sistem samo da bi postavio svoj. Tako barem na angažman 53-godišnjeg Novosađanina gledaju u ruskoj prestonici.

19.00: (1,90) Dinamo (3,50) Rostov (4,10)

Međutim, mediji ne očekuju previše od Jokanovića. Apostrofira se to da na poslednja tri posla nije bio uspešan, odnosno da je poslednje značajnije rezultate beležio sredinom prošle decenije. Pritom, nije trener koji garantuje trofeje – poslednji je osvojio pre 10 godina u Tajlandu sa Muantong Junajtedom, a pre toga je uzeo dve duple krune sa Partizanom 2008. i 2009. godine.

Sa Makabijem je Jokanović uspeo da uđe u Ligu šampiona, ali nije osvojio nijedan trofej. Sa Fulamom je izborio promociju iz Čempionšipa u Premijer ligu, ali je posle sedam mečeva bez pobede otpušten. Sa Al Garafom iz Katara je dva puta zauzimao četvrto mesto, dok se prošle sezone zadržao samo šest meseci na klupi Šefild Junajteda, pošto je iz 19 utakmica ostvario samo šest pobeda, pa nije uspeo da se umeša u borbu za plasman u Premijer ligu.

Jokanović još nije dobio nijedno pojačanje, iako su iz Dinama otišli Ivan Ordec (Bohum), Nikolaj Komličenko (Rostov), Zurbek Pilev, Roman Evbgenjev i Klinton Ndžije (još bez kluba). Moraće nekadašnji trener Partizana da se osloni na stare snage, napadače Fedora Smolova i talentovanog Konstantina Tjukavina, veziste Denisa Makarova, Nikolu Mora i Arsena Zaharjana, defanzivce Dmitrija Skopinceva i Giljermea Varelu, kao i iskusnog golmana Antona Šunina. Dinamo ove sezone ima prilično mlad tim, sa prosekom od 24,6 godina, koji kvare 35-godišnji Šunin, Sergej Paršivljuk (33) i Smolov (32).

Što se tiče Rostova, on je poprilična nepoznanica za ovu sezonu, ali mala je šansa da će uspeti da igra neku bitniju ulogu. Verovatnije je da će da se bori za opstanak. Pre svega zbog geografije i geopolitike, jer grad Rostov na Donu je izuzetno blizu granice sa Ukrajinom, zbog čega je veliki broj igrača iskoristio opciju da ode iz kluba.

Novac ne predstavlja prevelik problem, što je Rostov pokazao dovođenjem selektora Rusije Valerija Karpina za selektora. On se zapravo vratio u klub u martu, kada je postalo jasno da reprezentacija neće skoro igrati utakmice, mada je zadržao i taj posao, pa sada zvanično obavlja duplu funkciju. Međutim, u Rostovu mu nedostaju pojačanja, iako je klub bio spreman da plati šta god treba. Na kraju su došli samo domaći igrači Danil Utkin iz Krasnodara za 3.000.000 evra, Nikolaj Komličenko upravo iz Dinama za 1.500.000, odnosno Kiril Ščetinin i Aleksej Mironov iz rezervnih timova Zenita i Lokomotive za po 250.000 evra.

Prošle sezone je Rostov završio prvenstvo deveti na tabeli, sa šest poena prednosti u odnosu na timove iz zone ispadanja. U duelima sa Dinamom se nije proslavio, u julu je kod kuće izgubio sa 2:0, a potom je u martu u Moskvi ostao samo sa bodom, pošto je Smolov u 90. minutu iz penala doneo dinamu 1:1. Sada će Policajci sa Jokanovićem na klupi probati da sačuvaju taj niz nepobedivosti u duelima sa Rostovom.

RUSIJA 1 – 1. KOLO

Petak

Himki - Zenit 1:1 (0:1)

/Mirzov 85 - Vendel 17/

Subota

CSKA - Ural 2:0 (1:0)

/Oblijakov 45, Karaskal 64p/

Orenburg – Krila Sovjetov 2:4 (1:0)

/Cipčenko 31 ag, Ajupov 83 – Ežhov 49, Glušenkov 54, 73, Jekuba 84/

Ahmat – Spartak 1:1 (1:0)

/Timofejev 45+4 – Mozes 83/

Nedelja

14.00: (3,70) Torpedo (3,40) Soči (2,05)

16.30: (1,85) Lokomotiva (3,45) Pari NN (4,50)

19.00: (1,90) Dinamo (3,50) Rostov (4,10)

19.00: (1,70) Krasnodar (3,70) Fakel (5,20)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Rusija 1Slaviša JokanovićDinamo MoskvaRostov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara