Jovan Mijatović u Zvezdinoj istoriji, oborio rekord Dejana Stankovića

Vreme čitanja: 2min | sub. 16.12.23. | 19:57

Mladi napadač postigao het-trik sa 18 godina, osam meseci i šest dana. Iza ostao i Vladan Lukić

Imala je Crvena zvezda velike talente u omladinskoj školi prethodnih godina. Posebno kada je reč o poziciji napadača. Znalo se, još u pionirskim danima da je Luka Jović predoređen da napravi veliku karijeru, odnosno da se takav talenat podno juga Marakane nije pojavio još od Gorana Drulića. Kasnije se mnogo pričalo o Dejanu Joveljiću, igraču koji nije bio fizički moćan kao Luka Jović, ali je germanskim mentalitetom i instinktom pravog golgetera ugradio svoje ime u dve šampionske titule.

Međutim, sve njih zasenio je Jovan Mijatović. Bar kada je reč o početnom utisku u crveno-belom dresu. Jeste Luka Jović i dalje najmlađi strelac u istoriji crveno-belih, pošto je mrežu Vojvodine pogodio sa 16,5 godina. Ali je od ove noći u istoriji Crvene zvezde i Jovan Mijatović.

Izabrane vesti

I to ispred veličina kakve su Dejan Stanković i Vladan Lukić. Dugo će Zvezdin Bekam pamtiti gostovanje u Subotici, pošto je sa tri gola iskreirao pobedu ekipi Baraka Bahara. Ali i zato što je postao unikatan primerak u istoriji najvećeg srpskog kluba.

Naime, Jovan Mijatović je postao najmlađi strelac het-trika u prvenstvenim okršajima Crvene zvezde. Napadač rođen u Beogradu postigao je tri gola u jednom meču sa 18 godina, pet meseci i pet dana. Liga je bila mnogo jača, ali takvim podatkom ne mogu da se pohvale ni napadačke veličine iz Zvezdine istorije poput Dušana Savića i Zorana Filipovića.

Do pojave Jovana Mijatovića rekord je držao bivši trener crveno-belih Dejan Stanković. Pre odlaska u Lacio nekadašnji reprezentativac Srbije je igrao bravuroznu sezonu pod komandom Miše Kosanovića. Pamtiće se golovi u derbijima, ali i het-trik protiv podgoričke Budućnosti. Bio je 17. maj 1997. godine kada je Dejan Stanković u pobedi od 4:1 postigao tri gola. Tada je imao 18 meseci, osam meseci i šest dana.

Start sličan Jovanu Mijatoviću imao je Vladan Lukić. Bio je još tinejdžer kada je dobijao šansu u trenerskoj eri Dragoslava Šekularca. Davao je redovno golove bivši predsednik Crvene zvezde kao mlad igrač. Posebno se istakao u duelu odigranom 19. marta 1989. godine protiv Veleža iz Mostara (4:1). Baš kao i Mijatović, tada je Vladan Lukić postigao tri gola. Jedan uz pomoć Gorana Jurića koji je predriblao pola postave mostarskog kluba i potom sačekao Vladana Lukića da završi posao. Nije hteo Jurić protiv bivšeg kluba da postigne pogodak.

Čak i ako ode u inostranstvo tokom januara, Jovan Mijatović će imarti o čemu da priča deci i unucima.

Prima radi Milko Đurovski je imao nekoliko het-trik izdanja. Međutim, kod prvog je imao 19,5 godina.


tagovi

Jovan MijatovićVladan LukićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara