Mesi i Joveljić (©AFP)
Mesi i Joveljić (©AFP)

Joveljić dočekao sunce u LA: Nisam hteo u Trabzon, volim Amerikance, zbog Novaka sam zaustavio auto

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.03.24. | 10:22

“Mogao sam 2021. da biram između Sent Etjena i Galaksija i srećan sam izborom”, kaže srpski napadač

Sunce u Gradu anđela mnogo jače i lepše sija za Dejana Joveljića ove sezone. Izašao je iz senke čuvenog Čičarita Ernandeza, koji je bio “zakucan” u startnoj postavi Los Anđeles Galaksija šta god da srpski napadač uradi, ali sada kada je Meksikanac otišao, ulogu prvog špica preuzeo je Joveljić i odrađuje je fenomenalno. Četiri utakmice – četiri gola.

Bio je to povod da Joveljić da veliki intervju za “MLS Soker”, gde je koju reč imao da kaže i Saša Klještan, bivši srpski fudbaler rođen u Americi, koji je tokom karijere, između ostalog, branio boje Anderlehta, a na kraju i Galaksija. Sada je veliki prijatelj, nerazdvojan sa nekadašnjim napadačem Crvene zvezde.

Izabrane vesti

“Mislim da je on znao da šta god da uradi, dao gol ili ne, Čičarito će biti zakucan u prvoj postavi. A, to je teška okolnost za mladog igrača, jer jedino što je bitno su golovi, a Dejan ih je mnogo postigao tako što je ulazio s klupe. I opet to nije bilo dovoljno da bi postao starter. Sada kada Čičarito više nije tu, Dejan zna da je on taj koji će da igra. I zato se njegov mentalitet malo promenio, jer zna da mnogo toga sada zavisi od njega, mnogo više nego dok je ulazio u igru kao rezervista i probao da promeni stvari na terenu. Ovo sada je drugačija uloga”, kaže Saša Klještan.

Dok se borio za svoje mesto pod suncem, mogao je Joveljić, sam priznaje, da se vrati u Evropu, ali nije hteo. Zvao ga je Trabzon.

“Pre nego što se prošla sezona završila imao sam ponudu jednog turskog velikog kluba. Video sam u novinama i na internetu da se pisalo da sam prihvatio da idem, ali to nije bilo tačno. Nisam čak ni pomišljao na to. Zato što sam srećan ovde i jedva sam čekao da počne nova sezone, da uradim mnogo dobrih stvari za klub i da učinim naše navijače srećnim”, kaže Joveljić.

On je 2021. mogao da bira da li da ostane u Evropi ili da ode “preko bare”. I izabrao je Los Anđeles.

“Imao sam 2021. godine dve ponude: od francuskog Sent Etjena i od LA Galaksija. Odlučio sam da dođem u MLS i nisam zažalio. Bio sam mlad u to vreme, mlad sam i dalje, bila je to teška odluka, pogotovo zbog vremenske razlike, jer sam daleko od kuće. Ali na kraju, kada se sagleda svaki aspekt, srećan sam ovde”.

Nije imao Joveljić nikakav problem da se adaptira na život u SAD. Naprotiv.

“Volim Amerikance, tako su fini, prijateljski nastrojeni, ako ih pitaš nešto spremni su da pričaju s tobom 10-15 minuta oko raznih nepotrebnih stvari i to mi se sviđa. Sve je ovde tako opušteno. Ne znam da li je tako samo u Los Anđelesu, ali ljudi su ovde smireni, lagani”.

Galaksi, smatra srpski as, ima sada kvalitetniji tim nego ikada otkako je on tu.

“Otkako sam ovde, mislim da je ovo najbolji tim koji smo imali, iako smo imali neke jako dobre igrače ranije. Sada sam ja tu sa najdužim stažom i vrlo sam zadovoljan kakvu ekipu imamo. Bićemo mnogo bliži borbi za trofej nego ranije”.

Sve oči su sada uperene u Joveljića, iako on kaže da ne može sam.

“Nisam tip igrača koji će da predribla dvojicu-trojicu igrača. Nekada može i to da se dogodi, ali meni su potrebna dobra krila, tražim centaršuteve, loptu u šesnaestercu, jer tu je moj prostor. I ako me dobro “usluže”, poslaću fudbal u mrežu. Ove godine je drugačije, energija je drugačija. Osećam sada veći pritisak, mada je to za ovaj moj posao normalna stvar. Kada sam zdrav, dvocifren broj golova je za mene minimum. Najmanje deset u sezoni. Ali, nadam se da će ih ove biti mnogo više, kao i asistencija. Nadam se i da ću dobiti poziv u reprezentaciju i da ću osvojiti neki trofej”.

Zanimljivo je Amerikancima da je Joveljić pored fudbalskog jednako uspešan i na šahovskom “terenu”, što je vrlo neobičan spoj.

“Deda i otac su me naučili da igram šah kada sam bio još mali, ali nisam tada igrao tako dobro. Kada je izbila korona posvetio sam mu se ozbiljnije. Bio sam u Belgiji tada, nisam mogao nigde da izađem, ništa da radim napolju, zaglavio sam se u stanu. I tada sam odlučio da igram šah. Uzimao sam časove šaha i nemačkog jezika u isto vreme, svakog dana, odradio sam više od 100 lekcija. I sada mogu da kažem da sam dobar igrač. Pobedio sam mnogo profesionalaca: inter majstora, FIDE majstora, kandidata za majstora”.

Selektor šahovske reprezentacije Srbije Miodrag Perunović ga je nazvao najboljim šahistom među fudbalerima.

“Za mene je to ponekad terapija, nekad sam potpuno “navučen”. Danas igram šest-sedam partija dnevno. Ako igram više od toga, to nema smisla, jer se gubi kvalitet. Moj cilj je da budem FIDE majstor. Rejting mi je 2217, a potrebno je da dođem do 2300, što je ostvarivo. Ali, mogu i da padnem ako budem gubio partije. Sve je moguće”.

Na početku nove sezone Joveljić je imao posebne goste na utakmici Galaksija – Novaka Đokovića i Vlada Divca.

“Pozvao me je Vlade Divac, znao sam da dolazi na utakmicu, jer sam to organizovao nekoliko dana ranije. Rekao mi je: “Hej, Deki, jedan poseban tip dolazi u grad i hteo bi da pogleda meč”. Pitao sam ga o kome se radi, a kada mi je saopštio da je to Novak Đoković, morao sam da stanem, da parkiram automobil pored puta”, otkrio je Dejan Joveljić.


tagovi

Dejan JoveljićLA Galaksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara