Jović - DA, Grizman - NE

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.03.19. | 17:31

Vreme je za veliki rasplet

Dovođenje kvalitetne "devetke" odavno je postao najviši prioritet sportskog sektora Barselone, iako je iz brojnih razloga viđen kao najteži zadatak.

Malo je napadača koji istinski mogu da se uklope u sistem katalonskog velikana, zbog čega potraga i traje godinama. Luis Suarez je ušao u ozbiljne igračke godine (32) i zato je Barseloni pod hitno potreban naslednik koji će jednog dana preuzeti najveću odgovornost i postati prvi centarfor. Posle mnogo razmatranja Barselonine opcije svele su se na samo dva imena – Luku Jovića i Antoana Grizmana.

Izabrane vesti

Međutim, katalonski dnevnik Sport tvrdi da ćee konačni izbor direktorskog borda najverovatnije biti upravo supertalentovani srpski golgerter, iz više razloga. Nije tajna da je Jović ogromna želja Barselonine uprave, o čemu govori i to da su ga skauti čak šesnaest puta gledali na delu. Poslednji put u Milanu, kada je Jović majstorskim lob udarcem rešio revanš susret osmine finala Lige Evrope protiv Intera. Dakle, Barselonina ideja da baš Jović bude taj koji će posle Etoa, Vilje i Suareza pokušati da iznese najviša očekivanja javnosti je ozbiljna. 

Mada se iz Madrida mogu čuti informacije da je Grizmanova svita opet počela da šalje dimne signale prema Kataloniji, te da Francuz u svom ugovoru ima posebnu otkupnu klauzulu od 120.000.000 evra, izgleda da su mu šanse manje. Grizman je svoju priliku propustio prošle godine, kada se zbog njega i potencijalnog transfera u Barselonu podigla ozbiljna prašina. Bio je to pravi šou, danima, nedeljama, pa čak i mesecima se licitaralo da li će Grizman prekršiti sva pravila i otići u Barselonu, a na kraju je putem video linka objavio svoj ostanak iako je sve upućivalo da će otići. Doduše, tada se izborio za svoje i platu od astronomskih 23.000.000 evra. Sada sve to izgleda kao farsa, a otkrićem da ponovo ima otkupnu klauzulu u ugovoru počele su i spekulacije da je sa Atletikom imao dogovor da pokušaju da osvoje Ligu šampiona ove sezone, a ako ne uspeju - da se razilaze. 

Grizman je i dalje interesantan Barseloni, tu nema dileme, samo je Jović privukao mnogo više pažnje. Ove sezone je potpuno eksplodirao i postavio se u red najboljih mladih golgetera Evrope. Ima prosek od gotovo pola gola po utakmici otkako je debitovao za Ajntraht, a ove sezone ima dvadeset i dva pogotka i sedam asistencija u svim takmičenjima. Osim toga, Jović je čak sedam godina mlađi od Grizmana i u Barseloni veruju da mogu da ga oblikuju u napadača kakav im je potreban za narednu deceniju. 

Doduše, Jovićeva uloga mogla bi da bude pomalo nezavidna. Sve i kada bi došao na leto, Suarez bi imao prednost. Prvo zbog uticaja na igru, pa i kvaliteta i povezanosti sa Lionelom Mesijem. Zbog Suarezove dominacije u senci su ostali Pako Alkaser i Munir El Hadadi poslednjih godina. Jović bi imao manju minutažu od sadašnje, ali bi od Suareza mogao da uči i pripremi se da preuzme štafetu. Tu najveću ulogu treba da imaju Ernesto Valverde i članovi stručnog štaba, odnosno da nađu pravi balans kako Jović ne bi takođe ostao u zapećku, a da i Suarez ostane zadovoljan.

Barseloni je potreban neko ko će rasteretiti El Pistolera, ali takvog igrača godinama ne uspeva da pronađe. Kevin Princ Boateng je samo privremeno rešenje, Jović bi mogao da bude igrač koji bi pravio razliku.

S druge strane, sa Grizmanom bi Barselona dobila opciju na krilu, ali je klubu sada najpotrebniji klasičan centarfor.

Kako je konkurencija za Jovića sve veća, od Bajerna, preko Totenhema, Mančester Sitija i Junajteda, tako raste i cena. Šuška se da bi do leta mogla da dostigne sumu od 60.000.000 do 80.000.000 evra...

Foto: Reuters


tagovi

Luka JovićAntoan Grizman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara