Melgarov UNSA stadion (©AFP)
Melgarov UNSA stadion (©AFP)

Junačke priče iz Perua: Revolverom na Adolfa Hitlera i momak zaljubljen u Silviju koji je život dao za slobodu

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.11.20. | 21:55

Istina ili mit, manje je važno…

Naizgled ne toliko atraktivna utakmica, mada bi Sport Bojsi na kraju mogli da se potuku i za titulu šampiona Perua, ali samo zbog nama u Evropi uvrnutih sistema takmičenja u Južnoj Americi. U Peruu se recimo prvo igra Apertura – Sport Bojsi su tu bili tek 17. na tabeli – dok u Klauzuri timovi koji su, pazite sad, zauzimali parna mesta idu u jednu grupu, a ovi koji su bili na neparnijm pozicijama idu u drugu. U toj drugoj sada je Sport Bojs prvi, pa bi tako, da ne objašnjavamo dalje, mogao da se u plej-ofu bori i za naslov najboljeg. Njegov večerašnji protivnik je Melgar, bio je osmi posle prvog dela sezone, posle tri poraza u Klauzuri na začelju je Grupe B. Iako je, eto južnoameričkog paradoksa, na zbirnoj tabeli bodovno poravnat sa Sport Bojsima na deobi 11. mesta na tabeli?!

Sve to ipak nije toliko bitno, jer ne bismo ni inače davali toliko prostora osrednjim peruanskim klubova, da nas nije privukla njihova romantična istorija.

Izabrane vesti

Melgar je naime jedan od istorijskih klubova u Peruu, prvi provincijski klub koji je osvojio titulu prvaka. Prvi dakle van prestoničke Lime. A inače je ime dobio po Marijanu Melgaru, čuvenom pesniku, najpoznatijem po poeziji u kojoj izražava ljubav prema Silviji, inače rođaki po drugom kolenu.

Marijano Melgar međutim nije bio samo nesrećno zaljubljeni umetnik, već i čovek koji je život dao u borbi za oslobađanje Perua od Španske imperije. Zarobljen je u bici kod Umačirija, dan kasnije je streljan. Imao je svega 24 godine, ali pripoveda se da je, kad su ga Španci upitali da li želi da mu stave povez na oči, rekao: “Stavite ga vi, jer vi ste u zabludi. Amerika će biti slobodna za 10 godina”. Bio je to 12. mart 1814. godine, a Španci će 1824. zaista biti proterani.

Međutim, još je zanimljivija istorija Sport Bojsa. Ili bar njen deo, pošto nemamo vremena za sve. I mada je Sport Bojs četvrti po broju titula u zemlji – odmah iza velike trojke peruanskog fudbala koju čine Universitario, Alijanca Lima i Sporting Kristal – u njegovoj istoriji posebno se izdvaja priča za Olimpijske igre u Berlinu 1936. Znate već svi tu priču, Adolf Hitler, Džesi Ovens

(©Shutterstock) (©Shutterstock)

E pa, Peruanci su imali svoju bitku sa nacistima. Ili bar veruju da su imali. A uloga Sport Bojsa je tu bila ključna. Naime, ideja lokalnog Fudbalskog saveza je bila da u Berlin pošalje ekipu sastavljenu od igrača Alijance i Universitarija, ali kako su Sport Bojsi te sezone bili prvaci javnost je izvršila veliki pritisak da državni tim bar odigra pripremni meč protiv šampiona. Sport Bojsi su ih savladali sa 3:1 i pritisak se umnožio toliko da je na kraju čak 11 njihovih igrača pozvano u reprezentaciju, plus još šestorica iz Alijance i petorica iz Universitarija.

A u Berlinu – karneval. U prvom meču Peru je savladao Finsku sa 7:3, a onda je usledio okršaj sa Austrijom, rodnom zemljom Adolfa Hitlera. I u to vreme fudbalskom velesilom, koja se dičila Wundertimom, mada u Berlinu nije igrala najjača selekcija Austrije. Kako bilo, Evropljani su na poluvremenu vodili sa 2:0 i delovalo je da je sve završeno. A onda potpuni šok, u nastavku Peru postiže dva gola – prvi je potpisao Sport Bojsov Horhe Alkalde – u produžetku se još pet puta tresla mreža Austrijanaca, čak tri gola je poništio sudija, ali su Južnoamerikanci svejedno slavili s 4:2 i navijači su izleteli na teren da proslave pobedu.

Međutim, onda sledi veleobrt. Austrijanci su se požalili, tvrdili da su Peruanci nasrtali na njihove fudbalere, da je jedan čak imao i revolver. Odbrana Peruanaca nije čak ni saslušana i utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 za Austriju. Iz revolta, Peru je povukao kompletnu delegaciju iz Berlina, a sa njima su se kućama vratili i Kolumbijci, dok su Argentina, Čile, Urugvaj i Meksiko usmeno izrazili solidarnost.

Tada to nije bila tema, ali u kasnijim godinama se u Peruu razvio mit po kojem je Hitler lično pobesneo kad je video da su nešto tamniji fudbaleri sa drugog kraja planete tako ponizili njegove Arijevce. Ceo tim je inače 1936. godine dočekan kao da je osvojio olimpijsko zlato. S kolena na koleno, legenda se širila.

Postoji naravno i druga verzija. Novinar Teodoro Salazar kasnije je napisao i knjigu o tome. On naime tvrdi da odbrana Perua nije saslušana jer su oni zastali da pogledaju nacističku vojnu paradu i da su, kad su konačno došli na odredište, zatekli zaključana vrata. Kad su shvatili šta su uradili uplašili su se i slagali i sve političare u Peruu, jer nisu smeli da kažu šta se zapravo dogodilo.

Šta je istina – ne znamo. Ali legenda je ipak lepša kad u središtu ima heroje, a ne laže, pa je ova prva verzija sa besom Adolfa Hitlera i dalje popularnija.

Ovo danas je ipak samo fudbal. Melgar protiv Sport Bojsa.



tagovi

Peru 1PeruMelgarSport Bojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara