Rasmus Hejlund (©AFP)
Rasmus Hejlund (©AFP)

Junajted bez najskupljeg pojačanja kreće u pohod na 21. titulu

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.08.23. | 12:56

Najtrofejniji klub Engleske će u 1. kolu Premijer lige uod 21.00 ugostiti oslabljeni Vulverhempton

Punih deset godina je prošlo otkad je Mančester Junajted poslednji put osvojio Premijer ligu, ali i dalje je najtrofejniji engleski klub. Trostruki šampion Evrope započinje novi napad na 21. titulu ovog ponedeljka od 21.00 časova, kada će na premijeri sezone da ugosti Vulverhempton na Old Trafordu.

Premijerna sezona sa Erikom Ten Hagom na klupi Crvenih đavola spada pod ocenu „OK“. Osvojen je Liga kup Engleske, zauzeto je treće mesto u Premijer ligi i igraće se ove sezone Liga šampiona. Dovoljno da navijači sa optimizmom gledaju na predstojeće izazove.

Izabrane vesti

Sada su u prvom planu novi šampion Evrope Mančester Siti i Arsenal, Njukasl, trošadžije Čelsi neopterećene Evropom i neuverljivi Liverpul su im možda najveći konkurenti, mada Junajted nikako ne sme da bude zaobiđen u toj priči.

Pogotovo jer su se Đavoli pojačali đavolski ovog leta. Doduše i platili su papreno trojicu novajlija, na Rasmusa Hejlunda, Mejsona Maunta i Andrea Onanu potrošili su zbirno 191.700.000 evra. Tu je i povratnik Džoni Evans, s tim da je veteran došao bez obeštećenja. Ipak, zna se šta su njima dobili, sve su to trofejni fudbaleri.

Golman Onana je tri puta bio šampion Holandije sa Ajaksom, prošle sezone je osvojio Kup Italije sa Interom i bez obzira na to što je tokom priprema primio neke bizarne golove trebalo bi da predstavlja dostojnu zamenu za Davida de Heu. Svakako, Ten Hag, sa kojim je sarađivao u Ajaksu, ima ogromno poverenje u njega i biće nedodirljiva „jedinica“.

(1,30) Mančester junajted (6,00) Vulverhempton (11,0)

Mejson Maunt ima samo 24 godine, engleski je reprezentativac, tako da 64.200.000 evra za njegovo obeštećenje su sića, s obzirom na to kako se ovih godina kreće tržišna vrednost domaćih igrača u Premijer ligi. Pogotovo jer je Maunt dokazan fudbaler, sa Čelsijem je osvojio 2021. godine Ligu šampiona, a 2022. i Klupsko svetsko prvenstvo i Superkup Evrope. Ima 129 nastupa u Premijer ligi, uz učinak od 27 golova i 24 asistencije. Ponavljamo, mlad je i mogao bi da „eksplodira“ u Mančesteru. To što na Stamford Bridžu možda Maunt nije dostigao nivo koji se očekivalo ne znači nužno da ga treba otpisati, plavi deo Londona je poslednjih sezona postao toksično okruženje u kojem su se mnogi talenti izgubili.

Najviše novca Junajted je potrošio na Hejlunda, a samim tim i najveću nadu polaže u njega. Ovaj 20-godišnji napadač je bio deo Kopenhagenovog šampionskog tima u sezoni 2021/2022, potom je prešao u Šturm iz Graca i za samo osam meseci udesetostručio svoju vrednost. Austrijanci su ga kupili za 2.000.000, a potom prodali Atalanti za 20.000.000.

Ipak, ni Italijani nisu bili naivni, godinu dana kasnije ovog 191 centimetara visokog centarfora su prodali za 75.000.000 evra, a na Old Trafordu se nadaju da su u ovom Dancu dobili svog Erlinga Halanda.

Nažalost, nećemo još imati priliku da vidimo Hejlunda u dresu Junajteda, propustiće sigurno susret sa Vulverhemptonom. Danac je doživeo tokom priprema lakšu povredu, od dolaska na Ostrvo nije odigrao nijedan prijateljski meč i Ten Hag namerava da ga polako uvodi u tim.

Nismo u žurbi. Znamo da i bez njega imamo jak tim, pokriveni smo na toj poziciji, tako da ne moramo da žurimo. Važno nam je da on prvo dostigne pravi nivo kondicije, pa ćemo onda da ga integrišemo u tim. Tek tada će konkurisati za utakmice, čitav proces zahteva određeno vreme. Nije poenta da pobeđujemo odmah, već na duge staze“, slikovit je Ten Hag.

Trenutak kada je Marsijal postigao gol protiv Vulverhemptona (©Reuters)Trenutak kada je Marsijal postigao gol protiv Vulverhemptona (©Reuters)

Za poziciju centarfora večeras konkuriše Antoni Marsijal, koji je bio strelac u prošlom susretu sa Vukovima (2:0) sredinom maja. Iako se prethodnih dana priča u medijima o tome kako će Francuz tokom leta otići sa Old Traforda, neće biti iznenađenje ako se nađe na terenu. Ipak, u ovom momentu deluje da je startnoj postavi bliži Markus Rašford, ali mogao bi centarfora da odglumi i Džejdon Sančo. Nekadašnji krilni napadač Borusije iz Dortmunda je upravo igrao na poziciji špica na poslednjem kontrolnom meču protiv Atletik Bilbaa (1:1) pre nedelju dana.

Miran sam, jer Rašford je veoma dobar napadač, što već svi znamo. Marsijal je takođe spreman, a tu je i Sančo, koji je odradio veoma dobre pripreme“, kazao je Ten Hag.

Podsetimo, Junajted je pred početak nove sezone ostao bez De Hee, Aleksa Teljesa (Al Nasr), Freda (Fenerbahče), Entonija Elange (Notingem Forest) i Fila Džonsa.

U odnosu na prošlu sezonu, Vulverhemton je ipak više oslabljen. Otišao je najbolji igrač tima Ruben Neveš u Al Hilal za 55.000.000 evra, Raul Himenez je pojačao Fulam, Nejtan Kolins Brentford, a Konor Koadi Lester. Tim su napustili, bez obeštećenja, i Žoao Mutinjo, Adama Traore i Dijego Kosta. S druge strane, Vukove su pojačali Mateus Kunja iz Atletiko Madrida za 50.000.000 evra i Bubakar Traore iz Meca (11.000.000 evra).

PREMIJER LIGA - 1. KOLO

Petak

Barnli - Mančester Siti 0:3 (0:2)

/Haland 4, 36, Rodri 75/

Subota

Arsenal - Notingem Forest 2:1 (2:0)

/Nketija 26, Saka 32 – Avoniji 82/

Bornmut – Vest Hem 1:1 (0:0)

/Solanke 83 - Boven 51/

Brajton – Luton 4:1 (1:0)

/Marš 36, Pedro pen 71, Adingra 85, Ferguson 90+6 - Moris pen 81/

Everton – Fulam 0:1 (0:0)

/Rid 73/

Šefild Junajted – Kristal Palas 0:1 (0:0)

/Eduard 50/

Njukasl - Aston Vila 5:1 (2:1)

/Tonali 6, Isak 16, 58, Vilson 77, Barns 90+1 - Dijabi 11/

Nedelja

Brentford – Totenhem 2:2 (2:2)

/Mbuemo 26pen, Visa 36 – Romero 11, Emerson 45+4/

Čelsi - Liverpul 1:1 (1:1)

/Disasi 37 - Dijas 18/

Ponedeljak

21.00: (1,30) Mančester junajted (6,00) Vulverhempton (11,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedVulverhemptonRasmus Hojlund

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara