Pogodak Rašforda (© Reuters)
Pogodak Rašforda (© Reuters)

Junajted – kandidat za titulu, Gvardiola – zavaran, Haland – veliki igrač za male utakmice (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.01.23. | 15:26

Pet minuta za preokret na Old Trafordu u režiji Bruna Fernandeša i Markusa Rašforda

Onih 6:3 je bilo brutalno. Ovih 2:1 boli više nego ponižavanje na Etihadu. Kad je početakom oktobra Siti ubio u pojam gradskog rivala činilo se da će Eriku ten Hagu biti potrebna večnost da izgradi tim sposoban da konkuriše za trofeje, tri i po meseca kasnije Holađanin je stidljivo ušao u trku za naslov, fantastičnim preokretom u završnici nadvisio šampiona države i istakao kandidaturu da zapreti Arsenalu kome se primakao na samo šest koraka zaostatka uoči nedeljnog gostovanja lidera Totenhemu.

I dalje su šanse Mančester junajteda manje od Tobžija i Građana, međutim, posle velikog slavlja u subotnjem matineu 20. kola Premijer lige euforija je zavladala Old Trafordom. Pogocima Bruna Fernandeša i Markusa Rašforda u razmaku od samo pet minuta Crveni đavoli su „zakuvali“ situaciju na vrhu tabele, usporili ekipu Pepa Gvardiole (prišli joj na bod), upropastili 500. meč u trenerskoj karijeri katalonskog stratega kad su u pitanju prvenstva i najavio da nas do kraja maja očekuje napeta trka za titulom.

Izabrane vesti

Jer, ako je nadvisio Siti – i to posle zaostatka – ako je naređao devet pobeda u svim takmičenjima, ko sme da se kladi da neće prvi proći kroz cilj?

Da je tanka linija između tragičara i heroja pokazao je Markus Rašford. Sa velikim samopouzdanjem je dočekao derbi, rascpucan i razigran, ali zbog dva promašaja iz prvog dela navukao je gnev publike i verovatno bi zavredeo etiketu najlošijeg aktera meča da se pred kraj nije iskupio sa dva inteligentna poteza. Neko drugi bi na njegovom mestu potonuo, jer nije realizovao zicer kad je obišao istrčalog Edersona, kasnije takođe iz povoljne pozicije nije bio uspešan, čak je dobio udarac zbog koga se činilo da će ostati u svlačionici između dva dela igre, a onda...

Taman kad je Siti poveo i delovalo da drži meč pod kontrolom setio se engleski reprezentativac da postoji na terenu. Na pas Kazemira reagovao je sa dosta osećaja, svestan da je u dubokom ofsajdu, na neki način držao loptu pod stražom i nije je dirao – da jeste, gol bi bio poništen – čime je omogućio Brunu Fernandešu da poentira za izjednačenje.

Taman kad su tribine Teatra snova počele da podrhatavaju reagovao je Rašford na pas Alehandra Garnaća, prevario Edersona i postao prvi fudbaler još od Kristijana Ronalda koji je pogađao za Junajted na sedam vezanih utakmica.

Tako je „poništeno“ vođstvo Sitija u režiji Džeka Griliša. Samo dva minuta pošto je kročio na teren, najskuplji fudbaler u istoriji britanskog fudbala je glavom poentirao na centaršut Kevina de Brujnea. Mora da je Gvardiola u tim trenucima pomislio da je posao završen, jer je opet mrežu zatresao rezervista kao na prethodnom prvenstvenom gostovanju (Čelsiju, tad Griliš namestio gol Marezu) i tih 15-20 minuta igre u nastavku, kad je gost zaista delovao uverljivije, kao da su zavarali Pepa.

Njegov sastav je imao veći posed, delovalo je da kontroliše susret, ali iz dve polukontre (takve dve Rašford nije završio u prvom delu, uz napomenu da je prethodno pokušao i Bruno Fernandeš) je kažnjen. Izgubio je drugi put za tri dana (ranije eliminacija od Sautemptona u Liga kupu) i pokrenuo debatu da li je Erling Haland veliki fudbaler za male utakmice.

Do ove faze sezone Norvežanin je spakovao 21 gol, tresao mreže Forestu, Palasu, Njukaslu, Brajtonu... Svaka čast! Tačno, autorizovao je i het-trik baš protiv Mančester junajteda ali u periodu kad se današnji domaćin „raspadao“ i kad bi ga „napunili“ i napadači mnogi skromnijeg kalibra. Sad, kad je osetljivi deo seozne, kad je potrebno juriti odbeli Arsenal, dobiti derbi na tuđem stadionu, pokazati mišiće, letošnji novajlija iz Borusije maltene nije imao čestitu šansu. Nije dao gol ni Liverpulu, ni Čelsiju...

Nema sumnje, proradiće Haland opet za koji dan, davaće golove, ali to što nije poentirao u derbiju 20. kola moglo bi skupo da košta Mančester Siti.


PREMIJER LIGA - 20. KOLO

Petak

Aston Vila – Lids 2:1 (1:0)

/Bejli 3, Buendija 66 - Bamford 83/

Subota

Mančester junajted – Mančester Siti 2:1 (0:0)

/Bruno Fernandeš 78, Rašford 83 – Griliš 60/

16.00: (3,40) Brajton (3,60) Liverpul (2,20)

16.00: (2,40) Everton (3,25) Sautempton (3,30)

16.00: (2,75) Notingem Forest (3,10) Lester (2,70)

16.00: (2,70) Vulverhempton (3,05) Vest Hem (2,80)

18.30: (1,70) Brentford (3,70) Bornmut (5,20)

Nedelja

15.00: (1,75) Čelsi (3,70) Kristal Palas (5,40)

15.00: (1,55) Njukasl (4,00) Fulam (6,25)

17.30: (3,35) Totenhem (3,40) Arsenal (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Markus RašfordBruno FernandešDžek GrilišMančester SitiMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara