Varan i Lisandro Martinez (Reuters)
Varan i Lisandro Martinez (Reuters)

Junajted nije ubo štopera od Vidića - 190.000.000 za četiri godine, a Džoni Evans vadi kestenje iz vatre

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.09.23. | 13:11

Nije ni trećina sezone prošla, a Crveni Đavoli već razmišljaju o renoviranju odbrane u 2024. godini...

Mančester Junajted je ovog leta potrošio tačno 206.700.000 evra na pojačanja. Bio je sedmi najveći trošadžija letnje pijace, a na Old Tradord su stizali kapitalci gotovo u svim linjama tima. Od golmana Andrea Onane, preko Mejsona Maunta, papreno skupe pozajmice Sofijana Amrabata, faraonskog obeštećenja Atalanti za Rasmusa Hejlunda.

Jurio je sportski sektor Crvenih Đavola letos i štopera, nije da nije. I uglavnom se evropsim medijskim nebom provejavala imena francuskih defanzivaca Benžamena Pavara i Žan Klera Todiboa, ali potpis centralnog odbrambenog igrača nije se dogodio u crvenom delu Mančestera. Bar ne kakav su navijači slavnog kluba priželjkivali, jer veteran i povratnik Džoni Evans nije bio top klasa ni u zenitu karijere.

Izabrane vesti

Nije prošla ni trećina sezone u Premijer ligi, a zadnja linija Junajteda puca po šavovima, kako pred napadačkim oštricama rivala, tako i pod stihijom povreda koje poslednjih nedelja kroje izgled njegove odbrane. Na papiru, idealan štoperski tandem Erika Ten Haga čine Rafael Varan i Lisandro Martines. I dok deluje povreda Francuza zbog koje je propustio mečeve sa Arsenalom i Brajtonom (Junajted izgubio oba rezultatom 3:1) nije ozbiljnije prirode, omaleni argentinski Pit-bul je obnovio nekadašnju povredu stopala i spekuliše se da će pauzirati dva meseca.

Sve to, dovelo je klub koji je od 2019. na ovamo spiskao blizu 200.000.000 evra na štopere (Megvajera, Varana, Martinesa) da mu za startere na štoperskim pozicijama uoči današnjeg meča sa Kristal Palasom (16.00), konkurišu Megvajer, Viktor Lindelef i Džoni Evans. Hari je maltene od dolaska na Old Traford 2019. godine postao predmet podsmeha i sinonim za kikseve, što ga u globalu čini jednim od najvećih promašaja u istoriji Junajeda (plaćen Lesteru 87.000.000 evra, do dolaska Gvardiola u Siti bio najskuplji štoper u istoriji fudbala). Šveđanin je starosedelac koji nije baš sinonim za poverenje, a pošteni Evans je čak bio jedan od najboljih pojedinaca protiv Barnlija, namestivši čak pobednonosni gol Brunu Fernandešu. Ipak, jasno je da 35-godišnjak iz Belfasta nije budućnost giganta sa Teatra snova.

Zato Junajted već za 2024. godinu i izvesno već za januarski prelazni rok planira kapitalno pojačanje u odbrani... Ono što nije doveo letos, dobrim delom i zbog samoinicijativne odluke Megvajera da minira transfer u Vest Hem, te da ostane na Old Trafordu kako bi se borio za minute iako mu je Ten Hag poručio da na njega ne računa ozbiljno.

Nakon 14 primljenih golova iz prvih osam utakmica u svim takmičenjima, nakon povrede koja bi Martinesa mogla da udalji sa terena do kraja kalendarske godine, radari Junajteda ponovo su usmereni na Todiboa koji briljira u dresu Nice, ali i na još dvojicu perspektivnih štopera. Edmund Tapsoba je čitavog leta bio jedna od dve glavne mete Totenhema, ali je Leverkuzen vrlo jasno poručio da je štoper iz Burkine Faso nedodirljiv bar do narednog leta. A kako ekipa Ćabija Alonsa pretenduje na krunu Bundeslige ove sezone, izvesno je da Junajted neće imati šansu ni da pregovara do narednog leta. Treće ime na spisku Crvenih Đavola je Antonio Silva, Benfikino čudo od deteta koje je nedavno debelo kiksnuo na premijeri Lige šampiona protiv Salcburga.

I sve su to mladi momci kadri da kroz koju godinu izrastu u vrhunske centralne defanzivce. Ali istorija nas je naučila da svaka Junajtedova kupovina štopera još od Nemanje Vidića nosi sa sobom ogroman rizik, rizik da neće biti pravi kroj za tako veliki klub. Dolazili su na Old Traford svojevremeno Kris Smoling, Fil Džons, Markos Roho, Erik Baji, Viktor Lindelef. Mnogo talenta i baš nijedan adekvatno izbrušen tako da se može staviti u istu rečenicu sa Nemajom ili Rijom Ferdinandom. Pa čak ni u Real Madridu kompletno afirmisani Rafael Varan nije u Mnačester

Ten Hagovi momci jesu vezali dve pobede i dve utakmice (Barnli i Kristal Palas) bez primljenog gola, ali današnja repriza sa Kristal Palasom mogla da pruži novi odgovor na pitanje zašto Junajted već sada razmišlja o renoviranju, trenutno vrlo poroznog bedema.

PREMIJER LIGA – 7. KOLO

Subota

13.30: (2,70) Aston Vila (3,40) Brajton (2,60)

16.00: (6,00) Bornmut (4,10) Arsenal (1,55)

16.00: (1,63) Everton (3,80) Luton (5,70)

16.00: (1,60) Mančester Junajted (3,90) Kristal Palas (5,80)

16.00: (1,37) Njukasl (4,90) Barnli (8,50)

16.00: (1,47) Vest Hem (4,40) Šefild Junajted (6,75)

16.00: (9,00) Vulverhempton (5,00) Mančester Siti (1,35)

18.30: (2,95) Totenhem (3,70) Liverpul (2,40)

Nedelja

15.00: (2,85) Notingem Forest (3,20) Brentford (2,75)

Ponedeljak

21.00: (3,90) Fulam (3,50) Čelsi (2,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Lisandro MartinezŽan Kler TodiboRafael VaranMančester JunajtedHari MegvajerDžoni EvansEdmund TapsobaAntonio Silva

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara