Markus Rašford i Ralf Rangnik (©Reuters)
Markus Rašford i Ralf Rangnik (©Reuters)

Junajted pati od manjka samopouzdanja, Rangnik svestan mogućnosti: Četvrto mesto u ligi naš je maksimum

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.02.22. | 17:13

Ne nadaju se previše na Old Trafordu, zadovoljiće se i „malim“ stvarima

Kada je početkom februara Mančester Junajtedu jedina šansa da podignu trofej u Ligi šampiona, jasno je koliko je sati na Old Trafordu. Crvena lampica gori godinama, ali slabo šta se menja. Izuzev trenera, oni se smenjuju kao na pokretnoj traci. Ali, rezultata nema ni na mapi.

Ole Gunar Solskjer ustupio je kormilo Ralfu Rangniku, koji će biti prelazno rešenje do leta i sedanja u direktorsku fotelju. Nemački starteg ne da nije uspeo da prodrma ekipu, nego je Junajted zapao u još veću letargiju. Eliminisan je iz FA kupa, četvrto mesto i dalje mu beži, a samim tim upitan je i nastup u Ligi šampiona iduće sezone. Neko će reći „aktivan“ je u Ligi šampiona, ali kakve su mu zapravo šanse u društvu ala kad ne može da izađe na kraj sa timovima iz donjeg doma Premijer lige...

Izabrane vesti

Ne nadaju se previše ni na Old Trafordu. Očekivanja su spuštena na minimum, počeli su da razmišljaju i o realnosti, a ona je takva da Mančester junajtedu visi četvrta pozicija. Ona je sada postala primarni cilj. Verovatno i jedini, jer izostanak iz Lige šampiona značajno bi Crvenim đavolima suzio prostor za manevar na leto. Na tržištu bi im bile vezane ruke, morali bi dublje da zavuku ruku u kesu.

Ni Ralf Rangnik se ne zavarava. Junajtedu predstoji grčevita borba za četvrto mesto. A, konkurenti će mu biti Vest Hem, Arsenal, Totenhem i zahuktali Vulverhempton.

„U ovom trenutku četvrto mesto je upravo ono čemu Mančester junajted treba da teži. Mislim da bi to bilo najveće moguće dostignuće za nas. U Premijer ligi je četvrta pozicija ona koju ciljamo. Druga stvar kojoj se nadamo je da ćemo nastaviti putovanje kroz Ligu šampiona“, rekao je Ralf Rangnik.

Kristijano Ronaldo i Ralf Rangnik (©Reuters)Kristijano Ronaldo i Ralf Rangnik (©Reuters)

Nemac ne zna kako sada da ispravi anomalije i podigne ekipu, ali uverava da ima plan za leto i da zna šta mu je činiti.

„Znam šta nam je potrebno za sledeću sezonu, ali to sada nije u fokusu. Jedina stvar koju treba da uradimo je da se fokusiramo na sebe, na tim koji imamo, i da do kraja sezone dobijemo neke odgovore“.

Vodio je Mančester junajted na Old Trafordu protiv Midlzbroa u FA kupu i ispao na penale. Imao je prednost i na Turf Muru, ali posle pet uzastopnih gostovanja Barnliju bez primljenog gola nije slavio. Stigao je samo do boda, baš kao i u duelu sa Sautemptonu. Tri puta zaredom vodio je na poluvremenu – do trijumfa nije stigao.

„Prilično je jasno da ako imate prednost 1:0 u 11 od 13 utakmica, i dobijete polovinu, a na prethodne tri rivali stignu do izjednačenja, da to utiče na psihu igrača. Oni misle da treba da vode 2:0 ili 3:0, a bude 1:1... Moramo da budemo efikasniji i zaista postignemo taj drugi ili treći gol, i tako „zatvorimo“ utakmicu. Ali, ako već to ne uspevamo da uradimo, onda moramo biti disciplinovaniji. Sve te situacije utiču na pad samopouzdanja igrača“.

Ralf Rangnik (©Reuters)Ralf Rangnik (©Reuters)

Kada bi se igralo samo prvo poluvreme, Mančester junajted bi bio šampion ili makar imao izgledne šanse da stigne do tog zvanja. U nastavku, po pravilu, prosve sve. Ili skoro sve. Podseti Junajted na onu priču o kravi koja daje mnogo mleka, ali se i ritne.

„Prvo poluvreme u poslednjih nekoliko nedelja bilo je veoma dobro. Nismo primili nijedan gol. Sledeći korak je da se podignemo na psihološkom, taktičkom i fizičkom planu. Previše lako dopuštali smo protivnicima da nam daju gol, omogućili smo im to našim greškama“.

Javnost na Ostrvu je podeljena. Jedan deo za loše rezultate Crvenih đavola, koji na trofej Premijer lige čekaju od 2013. godine i oproštaja ser Aleksa Fergusona, prstom upiru u igrače i nazivaju ih razmaženim zvezdama. Drugi pak smatraju da je loš odabir trenera minulih godina, pa i postavljanje Ralfa Rangnika na klupu kao privremenog rešenja, odaljio Junajted od vrha i pretvorio ga u prosečan engleski tim. Istina je, verovatno, negde na sredini.

„Ako pogledate trenutnu tabelu i zaostatak za drugim timovima, kao što su Arsenal, Totenhem i prva dva ili tri, verovatno postoje neki razlozi zašto su toliko ispred nas. Pričaćemo o junu, nisam siguran da li se radi o igračima ili nečemu drugom... Oni su ambiciozni, naporno rade i žele da pobeđuju“, zaključio je Ralf Rangnik.



tagovi

Mančester JunajtedRalf RangnikPremijer ligaLiga šampiona

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara