Bruno Fernandeš matira Sema Džonstona (©Reuters)
Bruno Fernandeš matira Sema Džonstona (©Reuters)

Junajted protiv svog deteta: Najboljeg i najgoreg u ligi; Bijelsa želi gol na Emiratima

Vreme čitanja: 7min | ned. 14.02.21. | 10:52

Deža vi na Sent Merisu, Everton bez najboljeg strelca čeka Fulam u 24. kolu Premijer lige

Miriše na novu katastrofu Vest Bromvič Albiona. Ekipa Sema Alardajsa u okviru 24. kola Premijer lige dočekuje Mančester junajted (15.00). Biće to susret najgore odbrane u Premijer ligi (54 primljena gola) i najboljeg napada (49 postignutih golova). Nije teško zaključiti da nas na stadionu Hotorns očekuje goleada, sve ostalo bilo bi iznenađenje.

Junajted je posle serije dobrih rezultata, koja ga je dovela i do prvog mesta na tabeli, ulogu lidera prepustio gradsokm rivalu Sitiju. U poslednjih pet susreta u svim takmičenjima četa Ole Gunara Solskjera je upisala dva trijumfa (jedan u FA kupu), pa u Premijer ligi u poslednja četiri kola ima osvojnih pet bodova (slavili su Đavoli samo protiv Sautemptona i to sa istorijskih 9:0). Lester je pobedom nad šampionom preskočio Đavole na tabeli, ima bod i utakmicu više, dok je Mančester Siti zahvaljujući trijumfu nad Totenhemom osam bodova ispred gradskih komšija. Ništa sem ubedljive pobede nad drugim najgorim timom u ligi ne dolazi u ozbir za Solskjerove pulene, toga je nesumnjivo svestan i Norvežanin.

Izabrane vesti

Sa druge strane, Vest Brom je iz dana u dan sve bliži ekspresnom povratku u Čempionšip. Ostaje enigma zašto se uprava tima iz Birmingema zahvalila na saradnji Slavenu Biliću i poverenje ukazala iskusnom Alardajsu. Pored silnih januarskih pojačanja, koja se ruku na srce još uvek nisu propisno uigrala, Big Sem je osvojio samo četiri boda u prvenstvu (od mogućih 24) i čini se da se sprema da preuzme fenjer od Šefilda, koji pruža nešto bolje partije u poslednje vreme i za razliku od uprave Begisa je ukazao poverenje Krisu Vajlderu i pored užasnih rezultata od starta sezone. Strpljenje je vrlina, čini se da će VBA tu lekciju naučiti na teži način, ako je ikada i nauči.

U centru pažnje na stadionu Vest Broma biće i golman domaće ekipe Sem Džonston. On je od svoje desete godine bio član Mančester junajteda, ali nije dobio pravu priliku na Teatru snova. Sada čeka bivši klub kao golman sa najviše odbrana u ligi (93), ali paradoksalno i sa najviše primljenih golova (52).

"Obožavam kada odbranim neki udarac, ali mrzim da primim golove. Ove sezone stvari su pomešane, što je očekivano. Došli smo iz nižeg ranga i tokom leta nismo uspeli da dovedemo puno novih ljudi sa iskustvo igranja u Premijer ligi, što je u redu. Potpuno je drugačije u odnosu na minulu sezonu kada smo bili na vrhu Čempionšipa, kada sam tu i tamo znao da upišem neku odbranu jer smo dominirali u utakmicama. Nije takav razvoj uticao na moje samopouzdanje, volim da branim, posebno protiv vrhunskih igrača."

Kada su sastavi u pitanju, Erik Baji je ponovo u konkurenciji za startih 11. Defanzivac iz Obale Slonovače je poslednji put u akciji bio 20. januara protiv Fulama, ali se vratio treninzima i mogao bi da dobije minute. Pol Pogba i Fil Džouns se i dalje oporavljaju od povreda. Videćemo da li će Amad Dijalo dobiti priliku, talentovani fudbaler koji je u januaru stigao iz Atalante je igrao za rezervni tim, ali se po prvi put na klupi Junajteda našao pre samo par dana u utakmici FA kupa protiv Vest Hema (1:0).

Alardajs najverovatnije ponovo neće moći da računa na Grejdija Dianganu, koji je propustio poslednjih sedam utakmica zbog povrede zadnje lože. Pojačanje iz Selte, Okaj Jokušlu, mogao bi da dobije šansu da debituje u prvoj postavi. Prve minute u Premijer ligi upisao je u porazu od Totenhema minulog vikenda.

Vest Brom je izgubio devet od poslednjih 12 utakmica na svom terenu protiv Mančester junajteda (jedna pobeda i dva remija), na 11 mečeva je primao makar dva pogotka (ukupno 31). Đavoli će pokušati da ostvare ostvare dve pobede protiv VBA po prvi put od sezone 2011/12. Junajted je u seriji od 18 mečeva bez poraza na strani (15 pobeda i tri remija), što je najduži nizu u istoriji kluba. Interesantno je da je Solskjerov Junajted izgubio više utakmica u prvenstvu od timova iz zone ispadanja (deset pobeda, dva remija i četiri poraza) nego od ekipa sa prve četiri pozicije (pet pobeda, pet remija i dva poraza).

U prethodnom susretu ove dve ekipe Junajted je na Old Trafordu slavio minimalnim rezultatom, zahvaljujući pogotku Bruna Fernandeša sa bele tačke. Jasno je da je krajem novembra situacija bila potpuno drugačija u oba kluba.

Fudbaleri Lidsa i Arsenala (©Reuters)Fudbaleri Lidsa i Arsenala (©Reuters)

U okviru 24. runde elitnog engleskog takmičenja sastaju se i ekipe Arsenala i Lidsa (17.30). Tobždije su u seriji od tri meča bez pobede i postignutog pogotka (remi i dva poraza), dok je Lids u ozbiljnom usponu forme (tri trijumfa i remi na poslednja četiri susreta). Povratnik iz Čempionšipa je 10. na tabeli sa utakmicom manje i bodom više od sastava sa Emirata.

Ekipa Mikela Artete se posle dosadnog remija u derbiju sa Mančester junajtedom svojski potrudila da izgubi susrete sa Vulverhemptonom i Aston Vilom. Protiv Vukova su meč završili sa devetoricom u polju, crvene kartone zaradili su David Luiz (koji je pritom skrivio i penal), kao i golman Bernd Leno, posle neshvatljive reakcije. Potom su posle Aston Vile svoj šou imali Sedrik Soareš i Gabrijel, očajan pas Portugalca ka Brazilcu presekao je Bertran Traore, koji je potom namestio gol Oliju Votkinsu. Dobra vest je da su Luiz i Leno odradili suspenziije, loša da se od povreda još uvek oporavljaju Tomas Parti i Kiran Tirni.

Četa Marsela Bijelse je i pored brojnih kadrovskih problema nastavila da oduševljava. Sjajan fudbal igra sastav sa Eland Rouda, a umnogome rezultati Junajteda zavise od udarnog trija Bamford - Rafinja - Harison. Sjajni napadač je učestvovao u pet od poslednjih osam golova, Brazilac u četiri, igrač Mančester Sitija na pozajmici u klubu je među krivcima za tri gola na minula četiri duela u ligi. Jasno je da od sjajnog trilinga zavisi mnogo u Bijelsinom sistemu i da će odbrana Tobdžija biti pod velikim pritiskom.

Kao što smo napisali, Arteta ne može da račna na Partija i Tirnija, dok njegov stariji kolega ima daleko ozbiljnije probleme. Letošnja pojačanja Rodrigo, Robert Koh i Dijego Ljorente su van stroja, kao i Gaetano Berardi, Adam Foršo i Ivan Poveda, dok su pod znakom pitanja za gostovanje na severu prestonice i iskusni Pablo Ernandez, ali i vezista Kalvin Filips, jedan od najbitnijih igrača u postavci popularnog Ludaka.

Detalj koji privlači pažnju je da je Arsenal jedini tim protiv kojem je Marselo Bijelsa dva puta izlazio na crtu, a da njegova ekipa nije postigla nijedan pogodak. U prvom delu sezone, na Eland roudu, nije bilo golova, a odbrana Gunera je dozvolila čak 25 šuteva rivalu (najviše ove sezone). Pravo je čudo kako Leno nije morao da vadi loptu iz mreže.

Danas su na programu još dva susreta 24. runde, a dan otvaraju Sautempton i Vulverhempton na stadionu Sent Meris (13.00). Zavesu na današnji program u okviru Premijer lige spustiće fudbaleri Evertona i Fulama (20.00).

Interesantano je da su se Sveci i Vukovi pre samo tri dana sastali u okviru FA kupa, a ekipa Ralfa Hazenhitla je na Molinou uspela da slavi i plasira se u četvrtfinale najstarijeg takmičenja na svetu (2:0). Golove su postigli Deni Ings i Stjuart Armstrong.

Sautempton se dobro oporavalja od druge "devetke" u dve vezane sezone. Janu Bednareku su se posle devet primljenih golova tresle noge i protiv Njukasla, ali je samopouzdanje zadnje linije nesumnjivo daleko veće pred novi susret sa Vulvsima. Četa Nuna Espirita Santa sa druge strane ne može da se pronađe od kako je zbog teške povrede glave Raul Himenez ispao iz konkurencije. Iskusni Vilijan Žoze je angažovan u januaru iz Real Sosijedada, Brazilac se solidno pokazao na startu, ali još uvek čeka na pogodak.

Ekipa Karla Ančelotija čeka Fulam na Gudisonu, posle serije dobrih rezultata. Savladan je Lids u Premijer ligi, potom je u sudijskoj nadoknadi izvojevan bod protiv Mančester junajteda na Old Trafordu, da bi pre samo par dana Karamele u FA kupu izbacile Totenhem posle produžetaka (5:4). Fulam je poslednji put u Premijer ligi slavio 30. novembra (Lester, 2:1), ali se čini da je u Liverpulu u dobroj poziciji da dođe do bodova. Jasno je da je Everton favorit, ima čak 22 boda više od večerašnjeg rivala, ali Ančeloti neće moći da računa na najboljeg strelca Dominika Kalvert-Luina (13 golova) zbog povrede. Pritom su njegovi puleni nesumnjivo umorni posle dvočasovne borbe sa Pevcima minule srede.

Prethodni duel ove dve ekipe okončan je pobedom Evertona na Krejven Kotidžu, viđeno je pet golova, ali je za dva krivac bio upravo Kalvert-Luin, dok je Fulam propustio priliku da sa kreča dođe do boda (Kavaljero promašio penal).

PREMIJER LIGA - 24. KOLO

Subota

Lester – Liverpul 3:1 (0:0)

/Medison 79, Vardi 81, Barns 85 – Salah 67/

Kristal Palas – Barnli 0:3 (0:2)

/Gudmundson 5, Rodrigez 10, Louton 47/

Mančester Siti – Totenhem 3:0 (1:0)

/Rodri 23, Gundogan 50, 66/

Brajton - Aston Vila 0:0

Nedelja

13.00: (2,55) Sautempton (3,00) Vulverhempton (3,00)

15.00: (9,00) Vest Bromvič (5,00) Mančester Junajted (1,35)

17.30: (2,00) Arsenal (3,45) Lids (3,80)

20.00: (2,05) Everton (3,35) Fulam (3,80)

Ponedeljak

19.00: (1,83) Vest Hem (3,45) Šefild Junajted (4,60)

21.00: (1,30) Čelsi (5,70) Njukasl (10,5)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Ole Gunar SolskjerSem DžonstonBruno FernandešMikel ArtetaMarselo BijelsaKarlo AnćelotiDominik Kalvert LuinDani Ings

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara