Andrija Luković u dresu Voždovca (©MN Press)
Andrija Luković u dresu Voždovca (©MN Press)

Junak Srbije u finalu Evropskog prvenstva 2013. ispada iz Primeire, ali on svakako više nije u planovima Portugalaca

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.05.22. | 13:17

Andrija Luković i njegov Belenenses SAD moraju da pobede Famalikao (21.15) da bi sačuvali šansu da u poslednjem kolu dođu do 15. mesta i tako izbore opstanak

U teškoj, ali ne i bezizlaznoj situaciji se nalaze fudbaleri Belenensesa. Iako su uoči poslednjeg meča 33. kola portugalske Primeire poslednji na tabeli, još drže sve u svojim rukama. Ukoliko pobede u preostale dve utakmice, probiće se do 15. mesta i tako će izboriti opstanak. Samo, potrebno je prvo od 21.15 časova savladati Famalikao…

Dobra vest po Belenenses SAD je ta što je njegov rival pobedom nad Estorilom (3:1) u prošlom kolu obezbedio opstanak. To znači da će igrati večeras rasterećenije, neće biti „na krv i nož“.

Izabrane vesti

To je svakako dobra vest po Andriju Lukovića, junaka omladinske reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Litvaniji. Strelac jedinog gola u finalu sa Francuskom je od prošlog leta član Belenensesa, u koji je stigao upravo iz Famalikaa.

Bivši vezista Rada, Crvene zvezde i Voždovca nije baš uspeo da napravi karijeru kakva se od njega očekivala. U Portugaliju je došao preko Poljske 2020. godine, ali jedina konstantnost mu je borba za opstanak. Sada je u Belenensesu, ali izgubio je mesto u timu, pa se očekuje da na leto promeni sredinu bez obzira na to kako će se prvenstvo završiti.

21.15: (2,20) Belenenses (3,35) Famalikao (3,35)

Luković ima još godinu dana ugovora sa Portugalcima, ali evidentno je da trener Franslim Karvaljo ne računa ozbiljno na njega. Bio je 27-godišnji fudbaler standardan kod Petita i Filipea Kandida, ali je u januaru po treći put u sezoni došlo do smene na klupi usled loših rezultata. Od dolaska Karvalja Srbin je bio starter samo protiv Maritima (1:1) i Sportinga iz Lisabona (1:4), posle čega se preselio na klupu. Sa nje se samo tri puta presvlačio i ulazio u igru, a poslednji meč je odigrao još u februaru protiv Fereire (0:2).

Na poslednjih osam utakmica Luković nije igrao, a nekako se pogodilo da baš u tom periodu Belenenses malo popravi formu. Izgubio je samo dva meča, od Benfike (1:3) i Brage (0:1), a ostvario je dve pobede i četiri remija, pa je u poziciji da se bori za opstanak.

Beograđanin je bio akter onog meča sa Famalikaom u januaru, kada je poražen sa 1:0. Sada će, po svoj prilici, da bodri sa klupe saigrače u pokušaju da se osvete.

Inače, većina navijača Belenensesa je potpuno indeferentna kako će večerašnja utakmica da se završi, vrlo verovatno čak mnogi od njih navijaju za Famalikao. Razlog je taj što oni mahom ne priznaju Belenenses SAD kao pravi. Naime, po završetku sezone 2017/2018 je usled finansijskih problema došlo do „cepanja“ kluba, originalni Belenenses je prebačen da igra u šestom rangu, najnižem na portugalskoj lestvici, dok je ovaj sadašnji prvoligaš pod novim logom i sa dodatkom u imenu „SAD“ ostao da igra u Primeiri. Najčešće na njegovim utakmicama budu prazne tribine, tek nekoliko stotina navijača, dok onaj pravi Belenenses, u čijem je vlasništvu ostala titula iz 1946. godine, čak i u amaterskom rangu bodri po nekoliko hiljada pristalica.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PORTUGALIJA – 33. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

Boavista – Vitorija Gimarais 1:1 (0:1)

/Ntep 69 – Estupinan 25/

Subota

Estoril - Moreirense 1:0 (0:0)

/Franko 64/

Benfika - Porto 0:1 (0:0)

/Zaidu 90+4/

Portimonense - Sporting 2:3 (2:1)

/Karlinjos 25, Žunior 30 - Tabata 12, Sarabija 71, 76/

Nedelja

Vizela - Maritimo 1:1 (0:0)

/Bondoso 56 - Gitane 61/

Žil Visente - Tondela 3:0 (0:0)

/Fuđimoto 56, Lino 63, 77/

Braga - Aruka 1:0 (0:0)

/Orta 87/

Santa Klara - Pasos Fereira 2:0 (1:0)

/Linkoln 9, Rikardinjo 67/

Ponedeljak

21.15: (2,20) Belenenses (3,35) Famalikao (3,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Portugal 1BelenensesAndrija LukovićFamalikao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara