Dušan Vlahović ©Reuters
Dušan Vlahović ©Reuters

Juventusu teže u Torinu, jer sada mora da napravi igru: Vlahović bi ponovo mogao da bude faktor odluke

Vreme čitanja: 5min | sre. 16.03.22. | 10:59

Stara dama u pohodu na Žutu podmornicu i prolazak u četvrtfinale Lige šampiona

Juventus je u prvom meču na nekadašnjem Madrigalu izborio više nego pozitivnih 1:1, pa je objektivno i favorit za plasman u četvrtfinale Lige šampiona, ali kvalitet i način igre Viljareala svakog protivnika uvek pozivaju na oprez. Staroj dami je u prvom meču odgovarala situacija u kojoj ne mora da napada (posed lopte 41 odsto), došla je rano do vođstva zahvaljujući Dušanu Vlahoviću, što joj je bilo dovoljno da izbegne poraz u Španiji. Gost je u nastavku dirgovao kukavički i Žuta podmornica je zasluženo izjednačila. Čak i bila bliža pobedi...

Ipak, sada će sastav Masimilijana Alegrija biti u situaciji da mora sam da kreira igru, ne mora da srlja, ali mora da napadne u nekom trenutku, a to nije situacija u kojoj se ovaj tim baš najbolje snalazi. Trojka Lokateli, Artur, Rabio nije previše kreativna, spremna je da iznese veliki teret, ali ne i da tehnički napravi razliku. Juventus će igrati u formaciji 4-4-2, pored pomenutog trija, kao četvrti igrač u vezi igraće Huan Kvadrado, koji ima sve to što nedostaje njegovim najboljižim saigračima. Stoga bi veliki teret u ofanzivi mogao ozbiljno da padne na teret dvojca Vlahović - Morata. Španac kao da je skinuo teret sa sebe nakon dolaska snažnog Srbina, prodisao je kao alternativa u napadu i to mu se vratilo kroz golove.

Izabrane vesti

Objektivno, Juventus je preporođen od dolaska Dušana Vlahovića. Srbin je kao elektrošokom probudio uspavane Bjankonere koji od njegovog dolaska na znaju za poraz u svim takmičenjima i u seriji su četiri pobede. Poslednji put kada nisu pobedili, bilo je to upravo na gostovanju Viljarealu u prvom meču osmine finala Lige šampiona. Vlahović je ostigao gol za vođstvo posle samo pola minuta igre, ali je Alegri u nastavku dirgovao kukavički i Žuta podmornica je zasluženo izjednačila. Čak i bila bliža pobedi.

Iskusni strateg ponovo može da računa na Đorđa Kjelinija, Paula Dibalu i Federika Bernardeskija, ali verovatni niko od njih neće biti spreman da zaigra od početka, ali bi Dibala i Bernardeski mogli da donesu kvalitet u slučaju eventualnog ulaska na teren.

"Igraće Morata i Vlahović. Morata je u dobroj formi, uvek je posedovao kvalitet, ali je kritikovan uprkos tome što je igrao na poziciji koja nije bila prirodno njegova. Zadovoljan sam sa njim, dobro igra u tandemu sa Vlahovićem, ima više slobode na terenu. Svi se osećamo dobro. Takođe, biće nam potrebno i malo sreće da se kvalifikujemo", kaže Masimilijano Alegri.

Juventusu je elitno takmičenje postalo opsesija poslednjih godina. Iako su u prvenstvu uhvatili priključak za vodećim trilingom, iako su na pragu finala Kupa Italije, verovatno bi sve menjali za osvajanje ušatog pehara. Ipak, taj pritisak je ove sezone mnogo manji nego prethodnih, baš zbog činjenice što u Seriji A nije sve postavljeno onako kako bi oni želeli. Možda taj izostanak pritiska i uspeju da iskoriste kako bi došli do nove prilike da se ponadaju velikom trofeju.

"Imamo jasne ideje, nadam se da ćemo ih sprovesti u delo. Tim se oseća dobro, ovo je odlučujući trenutak u sezoni. Moramo imati ambiciju da dođemo do finala, to je cilj koji imamo, pa moramo da pokušamo. Ako smo dobri i srećni, uspećemo. Ako su drugio bolji od nas, nećemo. Ne možemo da želimo, ovo je kao finale koje igramo kod kuće", dodao je Alegri.

Alegrijev potez da prošlog vikenda na gostovanju Sampdoriji odmori Vlahovića i da mu pruži šansu tek u poslednjih poal sata sa klup jasno govori da je želeo je da ga sačuva baš za Viljareal. Juventus je prethodnih godina ispadao u nokaut fazi od timova kao što su Ajaks, Lion i Porto, a ovaj Viljareal nije ništa slabiji od pomenutih. Moraće Juve da odigra utakmicu blizu savršene da bi izašao na kraj sa Špancima čiji srednji red je bio tehnički dominantan u odnosu na veziste Alegrijevog tima.

Viljareal ima tehnički potkovan, napadački vrlo potentan napad koji predvodi vrlo neugodni Arno Danđuma. Brzinu i kreaciju manevru daju Čukvueze, Lo Selso i Trigeros, kojima se nikako ne sme dati prostora, dok će osigurači biti Kokelan i Pareho, koji će morati da budu od ogromne pomoći štoperima Raulu Albiolu i Pau Toresu.

Posebno interesantne su bile izjave mladog Jeremija Pinoa o načinu koji se upoznao o kvalitetima Dušana Vlahovića.

"U početku sam ga video samo na Tik Toku i mislio sam da je dobar igrač. Međutim, nakon toga sam ga gledao na terenu, bio je neverovatan, prava zver. Daju mu dva dodavanja, pogodio je posle samo 33 sekunde", rekao je Pinoa.

Unaj Emeri je kroz serjiju osvajanja trofeja u Ligi Evrope prosto doktorirao mečeve koji se igraju u elimicionoj fazi takmičenja, a ovo će mu biti jedan od on najzahtevnijih zadataka u karijeri. Na ovom meču neće moći da računa na Rubena Penju, Paka Alkasera i Alberta Morena, dok mu komplikacije stvaraju nedovoljno spreni Đerar Moreno, Etjen Kapue i Huan Fojt. Izostanak Morena će dodatni teret staviti na leđa Danđumi, ali se veruje da će Nigerijac to moći da iznese.

"Došli smo u Italiju sa puno želje. Ali oni će takođe želeti da pobede od prvog do poslednjeg minuta. Biće to utakmica u kojoj će se desiti mnoge stravi i moramo biti spremni da zadržimo veću kontrolu od njih. Mesecima nisu izgubili u Seriji A, ovo je tim naviknut da živi pod pritiskom i pobeđuje", rekao je Emeri.

Alegri ima ozbiljnih problema sa izostancima Aleksa Sandra, Leonarda Bonučija, Vestona Mekenija i Federika Kjeze. Štoperski tandem sa Matijsom de Lihtom činiće Danijele Rugani.

JUVENTUS - VILJAREAL (21.00, Arena Sport Premium 1), prvi meč 1:1

Juventus stadion

Kapacitet: 41.507

Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)

JUVENTUS (4-4-2): Ščensni - Danilo, Rugani, De Liht, De Šiljo - Kvadrado, Lokateli, Artur, Rabio - Morata, Vlahović.

VILJAREAL (4-2-3-1): Rulji - Orije, Albiol, Tores, Pedraca - Kokelan, Pareho - Čukvueze, Lo Selso, Trigreros - Danđuma.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA (REVANŠI)

Utorak

Mančester Junajted - Atletiko Madrid 0:1 (0:1), prvi meč 1:1/

/Lodi 41/

Ajaks - Benfika 0:1 (0:0) /prvi meč 2:2/

/Nunjez 77/

Sreda

21.00: (2,10) Juventus (3,40) Viljareal (3,90) /prvi meč 1:1/

21.00: (3,90) Lil (3,50) Čelsi (2,05) /prvi meč 0:2/

Ranije odigrano

Mančester Siti – Sporting 0:0, prvi meč 5:0

Real Madrid – Pari Sen Žermen 3:1 (0:1), prvi meč 0:1

Bajern Minhen – RB Salcburg 7:1 (4:0), prvi meč 1:1

Liverpul – Inter 0:1 (0:0), prvi meč 2:0


tagovi

Unaj EmeriDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara