(©Reuters)
(©Reuters)

Juveova noćna mora nije gotova: Prodaja Vlahovića delimično rešava probleme

Vreme čitanja: 6min | čet. 01.06.23. | 17:28

U Nionu nisu zadovoljni visinom kazne od strane FS Italije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus još nije dotakao dno. U teoriji, Maks Alegri i njegovi momci bi u poslednjem kolu mogli da uhvate poslednji voz za Ligu Evrope, ali bi pre početka nove sezone mogli da budu izbačeni i iz Lige konferencija od strane UEFA.

Izabrane vesti

U Nionu nisu zadovoljni visinom kazne Juventusa od strane nadležnih organa FS Italije kao ni uslovima pod kojim je postignut vanparnični dogovor sa crno-belima po pitanju (ne)isplaćenih plata tokom pandemije kovida-19 u proleće 2020. godine.

UEFA je dobila sva dokumenta od italijanskih pravosudnih organa i u toku je prevođenje i analiziranje prispele dokumentacije. Krovna fudbalska organizacija je posebno zainteresovana za deo koji se tiče završnih godišnjih bilansa poslovanja Juvea i dokumentacije koju su podnosili da bi mogli da se upišu u italijanska prvenstva. Drugi segment pod lupom UEFA je tzv. antisportsko ponašanje. Reč je o oblasti u kojoj UEFA ima diskreciono pravo da tumači prikupljene dokaze bez obzira na izvršne presude sudova. U teoriji i praksi je moguće da klub bude oslobođen odogovornosti od strane redovnog suda, ali da UEFA pronađe antisportske elemente i primeni kaznu na dotični klub.

U Nionu su se nadali da će im FS Italije olakšati posao. Da je Juventus kažnjen tako drastično da ne može da učestvuje u evropskim kup takmičenjima UEFA bi mogla bez mnogo žurbe, natenane da se pozabavi slučajem Juventus. U postojećoj konstelaciji u Nionu moraju da donesu odluku o Staroj dami do kraja ovog meseca kako bi osavili prostor za tehnička vremena za žalbu i eventualni konačni sud TAS-a iz Lozane pre nego što počnu evorpska kup takmičenja krajem avgusta. Podsetimo, Juve će biti nosilac bez obzira u kom takmičenju se nađe i neće biti žrebana pre polovine avgusta.

Pozicija Juventusa je dodatno neugodna pred organima UEFA jer je Stara dama postigla tzv. „settlement agreement“ koji je omogućio torinskom klubu da plati šest puta manju kaznu (malo više od 3.000.000 evra umesto nešto manje od 20.000.000) i da ima tri sezone na raspolaganju da sredi svoje poslovne knjige.

„Settlement agreement“ je dogovor sa dve oštrice. S jedne strane, olakšava odmah pozciju kluba, daje mu šansu da se sa minimalnom kaznom dovede u red, ali u slučaju da ne ispuni ono što je predviđeno sporazumom ili, još gore, lažira poslovne knjige kako bi izgledalo da poštuje preuzete obaveze, kazne su višestruko drastičnije.

Juventus, preme nezvaničnim inforamcijama, riskira da bude izbačen iz evropskh takmičenja na godinu dana. Međutim, odluka UEFA ne mora da bude nužno konačna. Videli smo na primeru Mančester Sitija koji je bio kažnjen od UEFA sa dve godine zabrane igranja kup takmičenja - prikazivali su lažne sponzorske ugovore kako bi pokrili minuse u završnim bilansima poslovanja - ali je TAS presudio u korist kluba čiji su vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Treba naglasiti i da u ovom slučaju Superliga nije presudan element, ali utiče na odluku UEFA po pitanju Juventusa. Naime, svima je jasno da UEFA ne može istovremeno da izbaci Real Madrid, Barselonu i Juventus iz svojih takmičenja. UEFA bi nanela, naravno, štetu pomenutim klubovima, ali bi i sebe penalizovala i svoje prihode, na kraju krajeva uvek se radi o parama i moći, a ne o brizi za fudbal i njegovu budućnost - sa Superligom UEFA bi bankrotirala i morala bi da se reformiše - zato je Stara dama odlično žrtveno jagnje. Primer na kome naučiti pameti Barselonu i Real Madrid.

ALEGRI MORA DA MENJA DA GA NE BI PROMENILI

Rukovodstvo Juventusa traži od Maksa Alegrija zaokret za 180 stepeni. Sastanak svih čelnih ljudi kluba sa Alegrijem bi trebalo da bude organizovan u sledećih nekoliko dana i prema informacijama koje kruže oko Kontinase, od trofejnog stručnjaka se traži da napravi radikalni zaokret u igri Bjankonera i da bez prigovora prihvati politiku kresanja troškova kroz prodaju igrača koji mogu najviše novca da donesu na fudbalskoj pijaci i kupovine fudbalera sa niskim troškovima.

Ishod tog sastanka nije izvestan. Alegrija su izabrali drugi čelnici Juventusa, pre svega bivši predsednik Andrea Anjeli i imao je sasvim drugi projekat u planu pre dve godine od onog koji se danas pojavljuje na horizontu. Nije rečeno da će trener prihvatiti nove uslove. Šuška se i da bi nova uprava mogla da traži od njega da pristane na smanjenje astronomske plate od 7.500.000 evra.

Izgleda da unutar menadžmenta Juventusa, uključujući i vlasnika Džona Elkana, Alegri uživa poverenja samo Frančeska Kalva.

Prvi izbor Stare dame u slučaju da dođe do razvoda je Igor Tudor. Hrvatski trener zadovoljava veći deo traženih karakteristika: bivši je igrač Juventusa, a upoznao je ambijent i iz drugog ugla kao zamenik Andree Pirla. U međuvremenu je akumulirao dragoceno iskustvo u Veroni i Olimpiku iz Marseja. Tudorova komparativna prednost je što je njegova plata nekoliko puta manja od Alegrijeve i sa njim bi bilo još izvodljivije napraviti smenu generacija i restaurirati tim.

VLAHOVIĆ PLAĆA CEH LOŠE SEZONE

Dušan Vlahović će najverovatnije biti karta na koju će Juventusa igrati da reši svoje ekonomske probleme zbog izostale zarade od Lige šampiona, Superkupa Italije, Serije A i još nekoliko  sponzorskih ugovora vezanih za LŠ. Kad se sve podvuče Juve će morati da pokrije rupu od 80.000.000 evra i ovoga puta Elkan nema nameru da bude velikodušan i izvrši uplatu neophodnih sredstava.

Dakle, uprava Juventusa i novi sportski direktor, najverovatnije Kristijan Đuntoli, će morati od kupoprodaje igrača i smanjivanja ukupnog iznosa plata da uštede između 80 i 100.000.000 evra.

Postoji nekoliko načina da se reši taj problem: najjednostavniji bi bio prodaja Vlahovića za 70-80 miliona evra i Federika Kjeze za 40-45 miliona. Juve ne bi samo inkasirao više od 100 miliona evra već bi smanjio drastično i ukupan iznos plata budući da njih dvojica koštaju zajedno oko 25 miliona evra.

Za Vlahovića su se interesovali Mančester Junajted, Čelsi, Njukasl, Bajern i PSŽ. Stiče se utisak da je sudbina našeg fudbalera vezana za sledeće izbore Viktora Osimena i Harija Kejna, to jest gde će oni nastaviti karijeru. Na Kjezu su obratili posebnu pažnju Bajern i Liverpul. Italijan, ako već mora da ode, preferirao bi Premijeru ligu, i posledično Liverpul.

 U aktuelnom timu Juventusa osim Bonučija i Danila svi ostali igrači su na prodaju, nema nedodirljivih. Di Marija, Paredes i Rabio najverovatnije napuštaju klub. Veoma blizu da krenu njihovim stopama su Ščesni i Ken. Situacija je nešto komplikovanija oko Milika. Poljak bi želeo da ostane u Juveu, njegov otup od Olimpika iz Marseja je zacrtan na 7.000.0000 evra. U Kontinasi još nisu odlučili šta da urade, a vreme curi, rok ističe 10. juna. Već se priča da bi Lacio mogao da uskoči na mesto Juvea i angažuje Poljaka kao vice-Imobilea.

Osim igrača na izlaznim vratima, tu je i armija fudbalera kojima ističe pozjamica i za koje će Juve morati da nađe novu ko-lokaciju da ne bi plaćao fudbalere, a da ne igraju. Sa tog spiska bi eventualno mogli da budu korisni za novi projekat Rovela i eventualno Kuluševski i Mekeni. Svi ostali, od Artura i Zakarije, preko Ranokje, Kambijaza i Frabote pa do Luke Pelegrinija, Akea, Nikolusija će biti poslati u druge klubove kako ne bi proveli godinu dana bez takmičarskih utakmica.


tagovi

JuventusSerija ADušan Vlahovićalegri

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara