Samir Nurković (©Shutterstock, ©AFP)
Samir Nurković (©Shutterstock, ©AFP)

Južna Afrika će dobiti prvaka, Nurković juri dve titule

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.09.20. | 12:05

Srpski internacionalac sa 13 golova deli drugo mesto na listi strelaca, dok je njegov Kajzer Čifs pred finalne dve runde u pol-poziciji za osvajanje šampionskog pehara

U naredna tri dana Južna Afrika će dobiti prvaka. Dva kola pre kraja sezone prava drama vlada u zemlji koja izlazi na dva okeana. Bilo da je u pitanju šampionska trka, borba za mesta na međunarodnoj sceni ili za opstanak. Situacija je krajnje složena i u današnjem pretposlednjem 29. kolu sasvim izvesno nećemo dobiti odgovore na sva pitanja.

Na vrhu su bodovno poravnati Kajzer Čifsi i Mamelodi Sandauns, uz dodatak da prvopomenutim Glamur bojsima odgovara trenutno stanje jer imaju za pet pogodaka bolji gol-količnik, a on je primaran prilikom klasifikacije bodovno izjednačenih ekipa. Trećeplasirani Bidvest Vits zaostaje četiri boda i ima svoju računicu, ali je trenutno pozicioniran na mestu koje garantuje kvalifikacije za drugorangirano afričko takmičenje. Šansu za preuzimanje njegovog mesta vrebaju Supersport Junajted i Orlando Pajrats sa dva, odnosno, tri boda manje, pa opuštanja ne bi smelo da bude.

Izabrane vesti

Borba za opstanak jednako je intrigantna. Polokvane je fenjeraš sa 25 bodova, dok je poziciju iznad u zoni plej-auta Blek Leoprards sa 26. Amazulu i Baroka su u mirnoj luci sa 28, ali nije baš da mogu ležerno u finalne dve runde.

Pandemija virusa korona dobrano je usporila Kajzer Čifse. Momci nemačkog stratega Ernsta Midendorpa do prekida sezone su se suvereno šepurili na liderskoj poziciji, da bi posle restarta Premijeršipa i pet meseci pauze počeli da pružaju neubedljive partije. Glamur bojsi nisu na na nivou poslednjih sedmica, a samo bod osvojen na četiri protekla susreta reflektuje slabiju formu. Porazi od dva glavna kandidata za tron Sandaunsa i Bidvesta na prethodna dva meča mogla bi skupo da koštaju Čifse.

Otuda je današnji susret sa Čipa Junajtedom utakmica sezone za tim u kojem briljira srpski internacionalac Samir Nurković. Napadač rodom iz Tutina prvi je strelac ekipe sa 13 pogodaka, ujedno deli drugo mesto na listi najefikasnijih u šampionatu, i biće glavna opcija Midendorpa u navali. Problem za momka koji se školovao u Partizanu je povreda Kolumbijca Leonarda Kastra, njegovog partnera u napadu, koji je zbog povrede okončao sezonu. Stoga se pored Nurkovića u ofanzivnom delu očekuje Bernard Parker, koji je svojevremeno nosio dres Crvene zvezde.

Sandauns je, očigledno, u proteklom kolu bio previše nadmen. Posle pobede nad Kajzer Čifsima popularni Brazilci su se bodovno poravnali sa liderom i potom nisu uspeli da kod kuće trijumfuju nad Barokom, koja se bori za opstanak. Autsajder je odneo ceo plen iz Johanezburga i dodatno zakomplikovao prvenstvo. Brazilci danas idu u goste još jednom davljeniku, Polokvaneu, i nemaju pravo na grešku.

Bidvest Vits gostuje Blek Leopardsima, koji su samo bod iznad zone ispadanja i drže mesto koje vodi u doigravanje za opstanak. Svaki potencijalni kiks mogao bi da označi kraj šampionskih nada i dovede u pitanje izlazak na međunarodnu scenu. Pretendenti na treće mesto Supersport i Orlando imaju izazove u vidu Baroke, koja je pokazala da joj je stalo da opstane bacivši Mamelodi na kolena, odnosno Maricburga, koji je tek poziciju slabije rangiran, ali ne može da napadne treće mesto.

JUŽNA AFRIKA 1 - 29. KOLO

Sreda

18.00: (4,00) Blek Leoprads (3,25) Bidvest Vits (1,90)

18.00: (2,70) Golden Erouz (2,80) Blumfontejn Seltik (2,85)

18.00: (2,85) Hajlends Park (2,85) Kejp Taun Siti (2,65)

18.00: (1,45) Kajzer Čifs (3,90) Čipa Junajted (7,50)

18.00: (3,50) Maricburg (3,00) Orlando Pajrats (2,15)

18.00: (5,40) Polokvane (3,50) Mamelodi Sandauns (1,63)

18.00: (3,05) Stelenboš (2,85) Amazulu (2,50)

18.00: (1,85) Supersport (3,25) Baroka (4,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Južna Afrika 1Kajzer ČifsMamelodi SandaunsSamir NurkovićBidvest Vits

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara