Sa Old firm derbija (© Reuters)
Sa Old firm derbija (© Reuters)

Kad bi se pitali ekonomisti, Rendžers i Seltik bi igrali u Francuskoj

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.03.21. | 18:43

Predlog reforme Lige 1, ali i škotskog fudbala

Seltik je godinama koristio finansijske probleme najvećeg rivala i šetao se do trona. Rendžers se posle sezona tavorenja vratio u velikom stilu, nadvisio konkurenciju i već u martu osvojio naslov. Jasno je da škotsko prvenstvo nema snagu da uzdrma duopol velikana iz Glazgova, zbog čega se uveliko priča o njihovoj selidbi. Ranije se kao destinacija pominjala Premijer liga Engleske, a najnovija ideja glasi da bi škotski giganti trebalo da preplivaju Lamanš i takmiče se u – Francuskoj.

Zagovornik teze je tamošnji ekonomista Žan Paskval Žavan. Rešenje za slabu škotsku i Ligu 1 uzdrmanu finansijskim nevoljama vidi u transferu dva kluba u zemlju aktuelnog prvaka sveta od sezone 2022/23. Sve kako bi se sprečili sve izraženiji novčani gubici u elitnom rangu francuskog fudbala i to pošto je pre nekoliko sedmica propao dogovor klubova i čelnika Lige 1 oko raspodele novca od televizijskih prava. Izuzev Pari Sen Žermena, mnogima je to značajan izvor prihoda, a procene su da narod baš i nije impresioniran duelima, recimo, Brest-Nim, pa bi dolazak dva poznata kluba i te kako podigao gledanost. Samim tim i prihode.

Izabrane vesti

Žavan predlaže:

Kako dva kluba iz Glazgova dominiraju u Škotskoj, čini mi se da bi trebalo napraviti prostor za Seltik i Rendžers u Ligi 1, što bi bila idelana prilika i za škotski i za francuski fudbal“.

Škotska, FA kup, petak, 20.45: (2,20) Ros kaunti (3,20) Invernes (3,20)

Ideja je da se Liga 1 najpre skrati, tako što bi u narednoj sezoni iz elitnog ranga, koji sad broji 20 timova, ispala četiri. Sa 16 bi raspodela novca bila takva da bi klubovi bili zadovoljniji, a eventualno bi došli Rendžers i Seltik i samo podigli ulog.

Na taj način bismo stvorili takmičarski šok. Približno isti budžet bi umesto na 20 otišao na račune 18 klubova. Tako bi se nivelisao kvalitet“, smatra Žan Paskval Žavan, uz napomenu da bi Premijer liga Škotske ostala na 12 ekipa.

Samo, ko bi je onda gledao?


tagovi

Francuska Liga 1Liga 1ŠkotskaŠkotska Premijer ligaSeltikGlazgov Rendžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara