Lionel Messi (©Reuters)
Lionel Messi (©Reuters)

Kad se Mesi duri, treneri trpe: SMS Gvardioli zbog Ibre, preskakanje treninga, vikanje...

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.09.21. | 08:53

Nije Poketino prvi, imao je argentinski as konflikte i sa drugim šefovima

Više od mesec dana čekao je Lionel Mesi da debituje na Parku prinčeva pred navijačima svog novog kluba, ali neće po lepom pamtiti tu utakmicu u dresu Pari Sen Žermena.

Maurisio Poketino zamenio ga je u 76. minutu uvođenjem Ašrafa Hakimija. Potom je izveo i Anhela di Mariju, a na teren poslao Maura Ikardija. Ispostavilo se - čoveka odluke, jer je u trećem minutu nadoknade pogodio za pobedu 2:1.

Izabrane vesti

Ishod pokazuje da su to bile dobre izmene argentinskog trenera, međutim, posle utakmice mnogo više priča se o reakciji Lea Mesija, koji je po izlasku iz igre odbio da se rukuje sa trenerom.

SREDA, 21.00: (8.00) MEC (5.30) PSŽ (1.35)

Nije najbolji fudbaler današnjice navikao da ga često menjaju tokom gazdovanja u Barseloni, što je ledenim pogledom jasno i poručio Poketinu, ali čini se da ga u Francuskoj čeka drugačiji tretman.

Videćemo, ipak, hoće li strateg koji je 2019. odveo Totenhem u finale Lige šampiona, uspeti da istraje u svojim zamislima i zadrži autoritet. Neće biti prvi koji se zamerio Mesiju, a iz prethodnih sukoba uglavnom su treneri izlazili kao poraženi.

Imao je omaleni Gaučos svojevremeno nesuglasice sa Luisom Enrikeom, Pepom Gvardiolom i Kikeom Setjenom, pa je odbijanje rukovanja sa Poketinom povod da ih se podsetimo.

BOJKOT ZBOG ULASKA SA KLUPE

Mesi i Luis Enrike (©AFP)Mesi i Luis Enrike (©AFP)

Januara 2015. Luis Enrike ostavio je Mesija na klupi za duel sa Real Sosijedadom u San Sebastijanu.

Nije to delovalo kao nelogičan potez, pošto se bio tek vratio iz Argentine sa zimskog odmora. Među rezervama je bio i Nejmar, a obojica su ušli u igru u drugom poluvremenu. Mesi odmah po povratku igrača na teren, a Brazilac nešto kasnije. Nisu, ipak uspeli da promene rezultat, pa je ostalo 1:0 za domaćine autogolom Đordija Albe već u 2. minutu.

Po povratku u Kataloniju usledila je serija neprijatnih razgovora u kancelariji tadašnjeg predsednika Đozepa Bartomeua, koja je umalo koštala posla Luisa Enrikea. Nije njega, ali jeste sportskog direktora Andonija Zubizaretu.

Što se tiče Mesija, on je odlučio da se dan posle utakmice ne pojavi na treningu, jednom od retkih u Barseloni otvorenom za medije, a preskočio je i tradicionalan odlazak u dečje bolnice koji klub organizuje početkom januara.

Odsustvo je pravdano stomačnim virusom, ali malo ko je poverovao u to. Posebno jer je samo nekoliko dana ranije klupska legenda Ćavi Ernandez dao intervju u kom je izjavio da gastroenteritis u svetu fudbala najčešće znači izgovor kada se nešto drugo dešava.

Na sledećoj utakmici, igranoj na Nou Kampu, Luisa Enrikea dočekali su zvižduci Barsinih navijača, a pojedini mediji pisali su da je Mesi išao direktno kod predsednika Bartomeua da traži otkaz treneru.

Ulogu vatrogasca preuzeo je kapiten Ćavi, ali je poboljšanju atmosfere doprinela i pobeda nad aktuelnim šampionom Atletiko Madridom 3:1, kojom je Barselona utabala put ka osvajanju Triplete (Liga šampiona, Primera i Kup kralja).

Priznao je kasnije Enrike da je u tom periodu postojala tenzija, međutim, govorio je i da za Mesija ima samo lepe reči.

DOŠAO NA TRENING, ALI DA GLEDA

Mesi i Pep Gvardiola (©Reuters)Mesi i Pep Gvardiola (©Reuters)

U prvoj sezoni po preuzimanju A tima, Pep Gvardiola je zamenio Lionela Mesija u duelu sa Valensijom. Katalonci su vodili 4:0, a do kraja meča je bilo još samo devet minuta, međutim, Argentinac je ljutito podneo odluku trenera.

Po informacijama radio stanice RAC1, sutradan nije želeo da dođe na trening, ali je to ipak učinio posle brojnih poziva saigrača. Iako se pojavio u trening centru, Mesi je odbio da se presvuče i pridruži saigračima na terenu.

Zvanično objašnjenje kluba bilo je da se radi o lakšoj povredi zbog koje je morao na terapije, ali je navodno Mesi bio novčano kažnjen zbog takvog poteza. I pored toga, Argentinac je poslao jasnu poruku treneru, pa ga je Gvardiola do kraja sezone još samo jednom izveo iz igre.

SMS ZBOG ZLATANA IBRAHIMOVIĆA

Mesi i Zlatan Ibrahimović (©Reuters)Mesi i Zlatan Ibrahimović (©Reuters)

Mnogo veći problem za Lea Mesija pod vođstvom Pepa Gvardiole od izmena u trenucima kada je utakmica uveliko rešena bio je dolazak Zlatana Ibrahimovića.

Barselona je Interu za njegov transfer platila 46.000.000 evra i u Milano poslala Samjuela Etoa, a Šveđanin je imao perfektan start. U prva četiri meseca dao je 11 golova, uključujući pobedonosni u El Klasiku sa Real Madridom.

Tada 22-godišnji Mesi video je Ibrahimovića kao pretnju, a pošto je bio stidljiv za direktan razgovor - po navodima iz knjige "Mesijeve misterije", objavljene 2012, a koju su napisali novinari Alehandre Huilar i Sebastijan Fest - odlučio je da pošalje SMS poruku Gvardioli. Sedeći samo nekoliko redova iza trenera u klupskom autobusu, napisao je: "Vidim da više nisam važan za tim, tako da...", ostao je nedorečen, ali se iz napisanog može zaključiti spremnost na odlazak iz kluba.

Mesiju je smetalo što je zbog Ibrahimovića pomeren sa pozicije lažne devetke na desno krilo, na kom je bio manje efikasan. Usledila je rotacija, koja je ovaj put uticala na Ibrahimovićevu efikasnost, pa je Šveđanin ubrzo i napustio Barselonu.

Kasnije je u svojoj autobiografiji napisao: "Pepu je bilo važnije da učini Mesija srećnim, mene nije cenio".

OTVORENO NEZADOVOLJSTVO SETJENOM

Mesi i Kike Setjen (©Reuters)Mesi i Kike Setjen (©Reuters)

Verovatno najpoznatiji i najdirektniji sukob imao je Lionel Mesi sa trenerom Kikeom Setjenom, zbog čega se Španac i zadržao samo pola sezone u Barseloni (januar 2020. - avgust 2020).

Besan je bio Argentinac zbog otkaza Ernestu Valverdeu s kojim je imao odličnu saradnju, pa se po prvi put upustio u javni sukob sa nekim iz kluba. Oštrom porukom na Instagramu kritikovao je nekadašnjeg saigrača, a tadašnjeg sportskog direktora Erika Abidala, koji je kasnije i dobio otkaz.

"Na nož" je dočekao novog trenera Setjena, s kojim se - po podacima iz knjige "Barsa: Insajderska priča o najvećem klubu na svetu, novinara Sajmona Kupera - verbalno sukobio tokom utakmice sa Betisom, nezadovoljan jer je trener u startnu postavu kao levog beka stavio Žuniora Firpa umesto njegovog dugogodišnjeg saigrača i prijatelja Đordija Albu.

Navodno je Setjen u poluvremenu meča u kom je Barsa dvaput stizala vođstvo rivala i sa 2:2 otišla na pauzu pitao Mesija šta misli o igri tima.

"Šta misliš da mislim", brecnuo se Argentinac po Kuperovim informacijama, a onda i povikao: "Ovo nije omladinski tim. Igraj sa najboljim igračima".

ČETVRTAK, 22.00: (5.70) KADIZ (4.00) BARSELONA (1.60)

Trener ga je poslušao i uveo Albu umesto Firpa, a Barselona je utakmicu dobila sa 3:2.

Kasnije se Setjen poverio bivšem selektoru Španije Visente del Boskeu u novini El Pais koliko je teško biti šef Lionelu Mesiju.

"Veoma je rezervisan, ali te tera da vidiš ono što on želi. Ne priča mnogo, ali posmatra. Ko sam ja da ga menjam, ako ga je klub prihvatao tolike godine i nikada nije tražio da se prilagođava", konstatovao je Kike Setjen.

Nesporno je da se radi o jednom od, za mnoge i najvećem fudbaleru svih vremena, ali i o čoveku teškog karaktera. U Barseloni su odlučili da ga trpe i plaćaju preko 500.000.000 evra, a zauzvrat su dobili trofeje, golove, rekorde, planetarnu popularnost...

Videćemo s kakvim stavom će se PSŽ postaviti, koji se za kratko vreme našao na prvom testu.


tagovi

Lionel MesiMaurisio PoketinoPari Sen ŽermenBarselonaPep GvardiolaZlatan IbrahimovićLuis Enrike

Obaveštavaj me

Barselona
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara