Slavlje Australijanki (© Reuters)
Slavlje Australijanki (© Reuters)

Kada ti 75.000 duša daje vetar u leđa sve je moguće: Australija udara na evropskog šampiona i živi san o finalu

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.08.23. | 08:00

Ranjeni lav je najopasniji, a Engleska u nedostatku Loren Džejms je upravo to

Nakon tri izgubljena četvrtfinala (2007, 2011 i 2015) fudbalerke Australije pred više od 75.000 svojih navijača igraće prvo polufinale Svetskog prvenstva u istoriji (sreda 12.00). Rival popularnih Matildi, evropski šampion Engleska još nikada nije igrala u finalu Mundijala i ne želi da joj se ponove ishodi sa prethodne dve planetarne smotre kada je zaustavljana upravo u polufinalima.

Sanjala je čitava australijska nacija u prethodne četiri sedmice da vidi svoje ljubimice u samoj završnici Svetskog prvenstva. Nakon trijumfa protiv Francuske u četvrtfinalu, ostvarenje sna postalo je sve realnije. Neigranje prve zvezde tima Sem Ker i poraz od Nigerije u drugom kolu grupne faze prilično su uplašili i ulili pesimizam među pristalice domaćina turnira, ali je on završetkom svake sledeće utakmice iščezavao. Trijumf protiv Danske u osmini finala (2:0) ostvaren je prilično rutinski, i to je bio jedan od glavnih razloga da Australijanke u dobrom raspoloženju dočekaju duel protiv moćnih Francuskinja u četvrtfinalu. Nije domaća publika bezrazložno strepela pred taj duel.

Izabrane vesti

Znali su svi koliko je tim Ervea Renara dobro podmazana mašinerija i da je nakon eliminacije SAD-a u osmini finala iskočila u prvi plan, kao glavni favorit za osvajanje turnira. Viđena je u Brizbejnu prilično izjednačena borba tokom 120 minuta, čak je evropska selekcija i bila nešto opasnija, ali je rešavanje sudbine jedanaestercima bilo najpravednije. Upravo je u toj penal seriji dostignut vrhunac napetosti u dosadašnjem toku turnira, a sve je bilo gotovo nakon desete serije, kada je Kortni Vajn savladala Paulin Pejro.

Šveđanin Toni Gustavson (50) uradio je ono što njegovi prethodnici nisu. Odveo je Australiju kao selektor prvi put među četiri najbolje na planeti, a da bi uveo svoje izabranice u nedeljno finale, pored perfektne partije biće mu potrebno i malo sreće. Ipak je Engleska neporažena na velikim takmičenjima već četiri godine, od meča za treće mesto 2019. Ušla je Sem Ker u 55. minutu protiv Francuske i jasno je da ima snage za bar jedno poluvreme, ali bi možda i najveća opasnost po Meri Erps mogla da bude njena imenjakinja Fauler. Supertalentovana igračica Mančester Sitija postigla je dva gola uz jednu asistenciju u dosadašnjem delu takmičenja, a oba puta se u strelce upisala u drugim poluvremenima. Duel protiv Gordog Albiona pokazaće da li je već sada stasala za velika dela.

Napad Engleske predvodi Alesija Ruso. Igračica Mančester Junajteda ima više udaraca u okvir gola od bilo koje druge igračice na prvenstvu, a igra Engleske posebno zavisi od nje nakon diskvalifikacije Loren Džejms. Nakon što je podmuklo nagazila igračicu Nigerije u osmini finala, sjajna igračica je kažnjena sa dva meča suspenzije. Nije igrala protiv Kolumbije u četvrtfinalu, a sada će odraditi i drugi meč suspenzije. Džejms će svakako moći da igra u narednoj utakmici Engleske, bilo u finalu, bilo u duelu za bronzu.

Glvni arbitar meča biće 38 - godišnja Amerikanka Tori Penso.

DAME IGRAJU, MOZZART NAGRAĐUJE

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svakog dana takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKOGA DANA!

Prvi takmičarski dan je počeo u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ŽENE - POLUFINALE

Utorak:

Španija – Švedska 2:1 (0:0)

/Paraljuelo 81, Karmona Garsija 89 – Blomkvist 88/

Sreda:

12.00: (3,15) Australija (3,05) Engleska (2,45)




tagovi

AustralijaEngleskaSvetsko prvenstvo za ženepolufinale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara