(©AFP)
(©AFP)

Kada veštačka inteligencija bira pojačanja: Sitiju treba Haland, Liverpulu Upamekano, Junajtedu Brant, Čelsiju još jedan Nemac...

Vreme čitanja: 10min | čet. 17.12.20. | 06:55

Zanimljiv izbor sistema koji bi mogao da promeni način funkcionisanja klubova na transfer pijaci...

Zimski prelazni rok je iza ugla. Sve su glasnije spekulacije oko predstojeće transfer pijace i nagađanja ko bi mogao da napravi bolji posao i ko će da pogodi, a ko da promaši sa pojačanjima.

Januarski prelazni rok tradicionalno je minsko polje za najbogatije klubove Evrope, jer su se upravo na polovini sezone desili transferi koje pamtimo kao čiste greške i bacanje para niz reku. Setimo se Liverpulove kupovine Endija Kerola pre bezmalo deset godina ili za to vreme astronomski transfer Fernanda Toresa u Čelsi i kako su ti poslovi završili. Ili, ako premotamo film unapred, šta se dešava s Filipeom Kutinjom u Barseloni, iako je plaćen preko 160.000.000 evra sa sve bonusima... Ima naravno i onih dobrih poslova poput transfera Nemanje Vidića u Mančester junajted, Marsela u madridski Real ili najskorije - Virdžila van Dajka u Liverpul.

Izabrane vesti

Pre nego što se transfer dogodi, traženi igrač prolazi kroz detaljnu analizu trenera, skauta, lekarskog osoblja, marketing stručnjaka i ostalih faktora koji upotpunjuju veliku i kompleksnu celinu. A, šta ako bi taj posao u budućnosti radila mašina, odnosno veštačka inteligencija?

Britanski Dejli Mejl je javnosti predstavio program AI Abacus, veštačku inteligenciju koja može da odredi koliko se igrač podudara psihičkim i fizičkim kvalitetima, stilom igre, statistikom i “hemijom“ s potencijalnim saigračima ili klubom. Vlasnik ovog programa Ram Milvaganam objasnio je da će njegov izum pomoći da se lakše proveri odnos svih postavljenih kriterijuma, što bi potencijalno trebalo značajno da olakša posao klubovima u donošenju konačne odluke.

Podsetimo, Fulam je u vreme trenerskog mandata Slaviše Jokanovića igrače dovodio na sličan način, odnosno implementiranjem kompleksnih formula koje su određivale koja su pojačanja idealna za klub. Takvo poslovanje dovelo je Jokanovića do otkaza, a Fulam do ispadanja iz Premijer lige, mada je Skot Parker samo godinu dana kasnije uspeo da vrati Kolibare u elitu.

AI Abacus je tako analizirao situaciju u najbogatijim klubovima Premijer lige – Liverpulu, Mančester Sitiju, Čelsiju, Totenhemu, Mančester junajtedu i Arsenalu – kako bi odredio koja su pojačanja potrebna u nastavku sezone za još bolji učinak na terenu.

LIVERPUL - DAJO UPAMEKANO

U slučaju Liverpula fokus je bio na zameni za Virdžila van Dajka. Holandski štoper će zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta biti van terena najmanje do kraja sezone, zbog čega je program našao idealnu zamenu u liku Dajoa Upamekana. Iako su Liverpulovi klinci Ris Vilijams i Natanijel Filips bili odlični otkako se Van Dajk povredio, štoper Lajpciga je predodređen kao idealna zamena za jednog od najboljih štopera današnjice.

Ovakav sud donet je na osnovu analize Upamekanove i Liverpulove igre i potencijalne hemije koju bi francuski štoper imao sa novim saigračima. Pozitivna stvar je ta što Liverpul i Lajpcig gaje sličan stil igre, oba kluba forsiraju visoki presing u odbrani, a Upamekano nema problem da pomera defanzivnu liniju napred. Takođe je dobar sa loptom. Prema rezultatima analize, francuski štoper bi se idealno uklopio sa Endijem Robertsonom, Fabinjom i Džoelom Matipom, kao i Van Dajkom s obzirom da gaje fudbalski stil koji odgovara onoj drugoj strani. Van Dajk je mnogo bolji u vazduhu, dok se Upamekano snalazi više s loptom u nogama.

Kao alternativna, ujedno i nešto jeftinija rešenja pominju se Džonatan Ta iz Bajera, odnosno Žil Kunde iz Sevilje. Ta je već bio meta Redsa u vreme kada se klub odlučio da kupi Džoela Matipa, dok je Kunde na radaru aktuelnog prvaka Engleske poslednjih godinu dana. Doduše, kako u Lajpcigu ima platu od svega 45.000 evra sedmično, Upamekano ne bi trebalo da optereti Liverpulov budžet previše. Pitanje je samo koliko bi moralo novca da se izdvoji na ime obeštećenja...


MANČESTER SITI - ERLING HALAND

Mančester Siti se još oporavlja od odlaska Davida Silve i pokušava da pronađe novi identitet bez uticaja španskog kreativnog veziste. Sitijeva igra ove sezone prilično je sumorna, na momente bezidejna i jednolična, a Silva je znao jednim potezom da promeni ne samo tok utakmice, već i da istu reši.

Međutim, fokus programa AI Abacus nije na nasledniku Davida Silve, već – Serhija Aguera. Siti je ispod standardna iz prethodnih godina, ali i pored toga nalazi se u dobroj poziciji na tabeli. Kao jedan od problema aktuelnog vicešampiona pominje se realizacija, što je direktno povezano sa zdravstvenim stanjem argentinskog golgetera. Siti jeste postigao 18 golova u 12 utakmica, ali je Barnli zatrpao s pet golova... Protiv VBA nedavno bivši šampion Engleske je izgledao jako loše...

Aguero je sve češće povređen, ima ozbiljnih problema sa kolenom i zbog toga Siti sve više trpi u pogledu rezultata. Osim toga, popularnog Kuna polako stižu godine i sve se više na Etihadu razmišlja o dovođenju naslednika. Trebalo je to da bude Gabrijel Žezus koga su jedno vreme svi upoređivali s Ronaldom Fenomenom, ali mladi Brazilac je takođe opterećen povredama i pokazalo se da ipak kaska za Aguerom.

Zato je norveško čudo Erling Haland obeležen kao idealni naslednik Sitijeve legendarne “devetke“. Supertalentovani napadač postigao je 17 golova na 14 utakmica ove sezone i ima godinu iz snova. Podsetimo, Dortmund ga je doveo prošle zime iz Salcburga za samo 20.000.000 evra i od tada je njegova vrednost doživela vrtoglavi uspon. Danas vredi preko 75.000.000 evra, ima ugovor s Milionerima do juna 2022, a prema nagađanjima stručnjaka Halandov kupac moraće da iskešira oko 120.000.000 evra.

Haland može komotno da igra kao usamljeni napadač, uz podršku brzonogih krila sa dobrim osećajem za centaršut, što je stil koji je gotovo identičan Sitijevom. U Dortmundu mladi Norvežanin posebno dobro igra kada je na terenu Torgan Azar, koji je prema oceni ove aplikacije sličnih karakteristika kao Rijad Marez. Svakako je najvažniji detalj da bi se Haland odlično uklopio sa prvom zvezdom Sitija Kevinom de Brujneom, koji je praktično glavni izvor golova za Aguera.

S druge strane, Sitiju se kao sekundarna rešenja nude nova urugvajska senzacija Darvin Nunjez, zatim Holanđanin iz PSV Donjel Malen i Juventusov Paulo Dibala. Nunjez je viđen kao Aguerova kopija, Malen bi bio najjeftinije rešenje, mada se i njegova cena vrti oko sume od 50.000.000 evra, dok je Dibala na dijagramu najslabije rangiran u ovoj konkurenciji. Naravno, razlika je očigledna samim tim što nije klasična “devetka“ kao sunarodnik iz Sitija ili preostali konkurenti sa spiska...

ČELSI - ADRIJAN FAJN

Čelsi je ovog leta napravio tektonske promene u timu pod vođstvom Frenka Lamparda, ali je i pored ulaganja od skoro 300.000.000 evra ostala jedna pozicija bez još jednog kvalitetnog rešenja. Radi se o popularnom “sidru” iliti defanzivnom vezisti kvaliteta Jaje Turea u najboljim danima.

Celog leta se vrtela priča o dolasku Deklana Rajsa iz Vest Hema, ali je ta investicija bila prevelika s obzirom da su Čekićari za realizaciju tražili 90.000.000 evra. Teoretski bi tu poziciju trebalo da popuni Ngolo Kante. Ali Lampard ne vidi francuskog asa u ulozi “holding midfielder”, pošto Čelsi uglavnom igra sa dvojicom defanzivnih vezista, da li sa Žoržinjom ili Mateom Kovačićem, jasno je da Kante nije taj čovek.

Na osnovu rezultata detaljne pretrage ustanovljeno je da je čovek po Čelsijevoj meri Adrijan Fajn. Mladi Nemac iz redova PSV bi se navodno idealno uklopio u redovima Plavaca u pogledu stila Čelsijeve igre i timske hemije, što ne bi bilo nikakvo čudo s obzirom da u klubu iz Zapadnog Londona nastupaju sunarodnici Kai Haverc, Timo Verner i Antonio Ridiger.

Fajn igra odlično u timu iz Ajndhovena gde je trenutno na pozajmici iz Bajerna. PSV ima opciju da na kraju sezone otkupi Fajna što će izvesno i da uradi. Talentovani nemački vezista je diplomac Bajernove fudbalske škole, prošle sezone nastupao je za Hamburg u Cvajti, a ove sezone odigrao je deset utakmica za PSV.

AI Abacus ustanovio je da Čelsi i PSV gaje sličnu filozofiju igre, što bi Fajnu olakšalo proces uklapanja, a dublja analiza pokazala je da bi mu idealni saigrači bili Ben Čilvel, Žoržinjo i Hakim Zijeh.

Osim Fajna pominju se imena i prezimena Bubakara Kamare i Maneula Lokatelija. Prvi je pominjan kao meta Mančester Sitija i Vest Hema, a dobro se snalazi i kao štoper. Iako je program utvrdio da bi vezista Marselja imao odličnu hemiju sa igračima Čelsija, procenjuje se da je on manje atraktivna opcija naspram Fajna i Lokatelija. Italijanski vezista pruža odlične igre u Sasuolu i jedan od glavnih razloga zašto se tim iz Ređo Emilije nalazi na šestoj poziciji tabele Serije A. Lokateli je dete Milana, disciplinovan je i talentovan vezista. Rezultati istraživanja kažu da bi se Lokateli savršeno snašao na terenu sa gotovo svim Čelsijevim defanzivcima, ali i Zijehom u veznom redu. Uprkos tome što je Sasuolova igra drugačija od Čelsijeve, navodno ne bi trebalo da ima problema oko uklapanja ako bi se preselio u Zapadni London.

TOTENHEM - BREL EMBOLO

Totenhem je i ovog leta tražio podršku s klupe za Harija Kejna i to je plan koji na realizaciju čeka još od leta 2017. godine. Ovog leta doveden je Brazilac Karlos Vinisijus na jednogodišnju pozajmicu iz Benfike, ali još nije ostavio dobar utisak.

Brel Embolo možda nije ime zbog kojeg će navijači Totenhema pasti sa stolice od uzbuđenja, ali je napadač Borusije Menhengladbah okarakterisan kao najbolja rezerva za Harija Kejna iako je u protekle četiri sezone propustio 51 meč. Što zbog povreda, što zbog bolesti.

Embolo nije novo ime u tefteru Totenhemovih skauta i već dve godine njegovo ime se pominje kao jedno od rešenja. Svojevremeno su Pevci ispustili šansu da ga dovedu kada je cena bila samo 9.000.000 evra, a sada se procenjuje da bi Danijel Levi morao da plati preko 30.000.000 evra za njegove usluge. Kako se ističe, iako je postigao samo tri i namestio još dva gola, njegov profil se savršeno uklapa Kejnovom.

Embolo u Borusiji igra u sličnoj formaciji kao Totenhem, ima dobar osećaj za igru i otvara prostor saigračima ispred protivničkog gola jer navlači štopere na sebe. Ima i dobru saradnju s bekovima Menša, a osim toga odlično se kreće i unutar kaznenog prostora.

Ako Embolo nije taj, onda su alternative Borha Majoral iz Rome i Ivan Toni iz Brentforda. Borha svojim kvalitetima se manje uklapa u Totenhemov sistem, ali je zato i znatno jeftiniji od Embola i cena mu je oko 20.000.000 evra. Toni je postao jedan od vodećih golgetera Čempionšipa i od debija je postigao 16 golova na 21 utakmici, a u Brentfordu igra najčešće u formaciji 4-3-3. Njegova cena je takođe oko 20.000.000 evra, ali je ocenjen daleko najslabije u ovoj konkurenciji…

MANČESTER JUNAJTED - JULIJAN BRANT

Junajtedova vrhuška bila je ubeđena prošlog leta da će moći da aktivira transfer bombu i dovede Džejdona Sanča. Pokušali su Ed Vudvord i njegovi saradnici da nekom vrstom ucene nateraju čelnike Dortmunda da prihvate postavljene uslove, ali su iz vrha Borusije samo se nasmejali na takve “pretnje“ i ostali dosledni svojim zahtevima, a to je 120.000.000 evra odjednom ili ništa.

Vudvord se kasnije kod navijača pravdao da nije želeo da ulazi u posao s Dortmundom kako bi se vodila odgovorna finansijska politika u vreme ekonomske krize, pa se klub zato okrenuo drugim rešenjima, na drugim pozicijama i desno krilo uopšte nije ni dovedeno.

To bi moglo da se promeni ovog januara, ali samo ako se ukaže idealna prilika. A AI Abacus tvrdi da je pravi čovek za Junajted Julijan Brant. Zapravo, ideja je da Junajted s Brantom dobije na kreativnosti i da se rastereti Bruno Fernandeš na čijim leđima stoji praktično cela Junajtedova sezona. Brant je po vokaciji krilo, ali je prošle sezone gurnut više ka sredini ofanzivnog trilinga u formaciji 4-2-3-1, koji takođe preferira i Junajted. Prošle sezone skupio je 13 asistencija na 42 utakmice.

Prema rezultatima analize, Brant bi se na terenu najbolje uklopio sa Polom Pogbom koji se ipak nalazi na izlaznim vratima Old Traforda posle frontalnog napada njegovog agenta Mina Rajole na upravu Đavola. Osim toga, Brant bi potencijalno imao odličnu saradnju i sa Brunom Fernandešom, Markusom Rašfordom, Antonijem Marsijalom i Aleksom Teljesom.

Rame uz rame sa Brantom po gotovo svim karakteristikama je Markus Tiram iz Borusije Menhengladbah, a zanimljivo je i ime Emilijano Buendija iz Noriča. Upravo je mladi Argentinac viđen kao znatno jeftinija verzija Džejdona Sanča, a igra vrlo dobro otkako je iz stigao iz Hetafea 2018. godine. Svakako najjeftinija opcija u ovom krugu.

ARSENAL – FLORIJAN NOJHAUS

Stručnjaci gotovo sedmicama pričaju o tome kako je Dominik Soboslaj rešenje za Arsenalove muke. Ali, AI Abacus ne misli tako. Naime, on je kao najbolje rešenje na ofanzivnom veznom pronašao Florijana Nojhausa.

Mladi Nemac je označen kao novi Tomas Miler i jako je cenjen u tamošnjim fudbalskim krugovima jer ume jako lepo da se uvuče između protivničkih linija i napada u visokom ritmu. U Borusiji Menhengladbah ima 12 golova i 16 asistencija na 89 utakmica, a najbolje igra kada je iza dvojice napadača.

Alternative su Dominik Soboslaj i Lorenco Pelegrini. Mađar se uklapa po mnogim psihičkim karakteristikama u Arsenalovu svlačionicu, ipak je Nojhaus ispred njega, a posebno bi se dobro snašao kraj Pepea, Vilijana i Tomasa Partija. Pelegrinija sistem uklapa najviše sa Pjer Emerikom Obamejanom i Granitom Džakom. Ipak znatno je skuplji od Nojhausa koga procenjuju mnogi na oko 22.000.000 evra, dok je Italijan negde oko 35.000.000 evra.


tagovi

Florijan NojhausAdrijan FajnJulijan BrantDajo UpamekanoErling HalandTotenhemLiverpulMančester SitiČelsiArsenalPremijer ligaZimski prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Junajted
Man. Siti
Totenhem
Liverpul
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara