Kakav fudbal, kakav Molde! Galatasaraju pobeda pala s neba u 90+4 (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.08.23. | 23:01

Norvežani blistali 90 minuta, nikako nisu zaslužili da izgube

U središnjoj Norveškoj celzijus noćas jedva dobacuje do desetog podeoka, a u Moldeu, na simpatičnom stadionu Aker, kuvalo kao u ekspres loncu! Prštalo kao da je derbi grupne faze Lige šampiona, a ne plej-of. Ako do sad niste imali prilike da gledate Molde, verovatno ste u blagom šoku. Na kraju poraz, ali domaćin može da bude ponosan na sve što je priredio i svojim i navijačima onima kraj malih ekrana. Sve do sudijske nadoknade vladao je utisak da Galatasaraj nikako nije zaslužio da se provuče sa 2:2 na dalekom severu Evrope. Pa šta onda reći nakon što je Fredrik Midtše, adut Okana Buraka sa klupe, doneo trijumf Turcima - 3:2

Nošeni sjajnom podrškom sa tribina igrali su domaći svih 90 minuta kao u transu. Reklo bi se čak značajno iznad sopstvenih (realnih) mogućnosti, što im je za rezultat donelo pravo na kakvu-takvu nadu da će prvi put u ovom veku uspeti da se nađu u grupnoj fazi Lige šampiona. Biće vraški teško, biće jednako, ako ne i vrelije na tribinama u Istanbulu, ali ovakav Molde može svima da pomrsi konce. Pitanje je samo može li da odigra na sličnom nivou van svog bunjišta. Jer u drugoj i trećoj kvalifikacionoj rundi videli smo da su Norvežani na strani i te kako ranjivi. Izgubili su i o Ki Klaksvika i od Helsinkija.

Izabrane vesti

Bilo kako bilo, Galatasaraj je nakon svega viđenog trebalo da bude prezadovoljan sa 2:2, a dogodilo se da mu je pobeda pala s neba. To je zaista jedina ispravna formulacija nakon svega viđenog.

A evo i tog trenutka:

Izvaredna partija čete Erlinga Mojea i potčinjavanje Galate u svakom smislu na težini dobija ako znamo da Molde maltene na kraju svake sezone ostaje bez najboljih igrača. Postali su Norvežani ozbiljni izvoznici, dok Turci ulažu kao u najslavnija vremena. Pogotovo njihovi najveći klubovi. Kao proizvod imamo činjenicu da je vrednost sastava turskog šampiona 226.000.000, a norveškog jedva 25.000.000.

Ali eto, izgleda da se časno može protiv aždaja i sa vrlo skromnim ulaganjima kada postoji sistem, ta magična i pomalo izrabljena reč. Ali u ovom slučaju ne možemo da je izbegnemo. Jer Molde zaista ima svoju filozofiju i veruje u nju, a jedan od njenih glavnih činilaca je pomenuti trener Moj. On je već osam godina klubu (tri je proveo kao pomoćnik) i ekipa pod njegovim vođstvom igra uvek isto.

Energija na maksimumu, bundesligaški ritam, napad, napad i samo napad. Dobro, i kao mali tajni adut 'veštak' kao uvek nezgodna podloga za one što se s njim retko susreću.

Preživeo je Galatasaraj noćas uraganske udare domaćina, imao sreće da Serž Oliveira pogodi iz slobodnog udarca nakon što je lopta skrenula pošto je zakačila nekoga u živom zidu, ali imao je i fantastičnog Maura Ikardija, koji pored toga što je namestio pobedonosni pogodak, u 30. minutu režirao je najlepši trenutak utakmice. Majstoriju Argentinca pogledajte OVDE.

Kako-tako gosti su se držali u prvom delu, imali svoje šanse, imali poništen gol jer mu je prethodio faul Drisa Mertensa, zatim VAR proveru za penal početkom drugog dela, kada je Haugen igrao rukom u svom šesnaestercu, ali pošto se ispostavilo da je prethodno bio fauliran, Entoni Tejlor nije pokazao na belu tačku.

Od tog trenutka Molde kao da je ubacio u petu brzinu. Počeo je da melje rivala, da niže šanse i polušanse i pravo je čudo kako makar još dve ili tri lopte nisu završile iza leđa veterana Fernanda Muslere. Naravno, njegove zasluge nisu male.

Impsresivno je bilo gledati kako domaćin puni šesnaesterac moćnog tima kakav je Galatasaraj. Pomenuti Erik Haugen je, primera radi, levi spoljni, a čini se da je više vremena proveo u završnoj trećini terena nego pred svojim golom. Upravo je on u 56. minutu pogodio za 2:2, a 12 minuta pre kraja imao najbolju šansu za preokret.

Kad se crta podvuče, verovatno ima i do iskustva. I to je valjda jedini 'argument' kojim možemo da objasnimo konačan rezultat. Pored sreće, razume se...

Ukoliko uspe da odbrani ovih 3:2 kod kuće, Galatasaraj će se po 17. put naći u grupnoj fazi Lige šampiona. Moldeu bi to bilo prvo učešće u eliti u ovom veku, a drugo ukupno. Poslednji put igrao je u sezoni 1999/2000.

LIGA ŠAMPIONA, PLEJ-OF - PRVI MEČEVI

Utorak

Antverpen - AEK 1:0 (1:0)

/Jansen 16/

Rakov - Kopenhagen 0:1 (0:1)

/Rakovitan 9ag/

Rendžers - PSV 2:2 (1:0)

/Sima 45, Matondo 76 - Sangare 61, De Jong 80/

Sreda

Braga - Panatinaikos 2:1 (0:0)

/Abel Ruiz 51, Đalo 73 - Mansisni 90+5/

Makabi Haifa - Jang Bojs 0:0

Molde - Galatasaraj 2:3 (1:2)

/Elingsen 8, Haugen 56 - Serž Oliveira 25, Ikardi 30, Midtše 90+4/


tagovi

Liga šampionaMauro Ikardi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara