Buskets i Pike u razgovoru sa Ćavijem (Reuters)
Buskets i Pike u razgovoru sa Ćavijem (Reuters)

Kako da Barsu ne trese kriza kad na Pikea, Busketsa i Albu godišnje troši 71.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | pet. 07.01.22. | 08:58

A bruto plata Samjuela Umtitija godišnje izbije Barseloni iz budžeta čak 20.000.000 evra

Godinama unazad Barselona je raskalašno živela, kao i njeni fudbaleri, pa dovela sebe u situaciju da zbog odredbi finansijskog fer-pleja prošlog leta izgubi najvećeg kojeg je ikada imala. Otišao je Lionel Mesi, novi predsednik Đoan Laporta uveo mere štednje, ali klub se pola godine kasnije nije oporavio u dovoljnoj meri. Vidi se to uostalom i kroz nemogućnost registracije novopečenog pojačanja Ferana Toresa dok se ne rastereti igrački kadar, odnosno platni spisak.

Barsa uveliko radi na ispraćaju Felipea Kutinja, a cilj joj je da do kraja januara pozdravi bar još Samjuela Umtitija. Samo bi se odlaskom njih dvojice oslobodila preko 30.000.000 evra godišnjih troškova. U kakvom je Barsa problemu vidi se i kroz podatak da toliki novac daje na Brazilca koji je u ovoj polusezoni odigrao tek nešto više od 600 minuta i Francuza koji u istom periodu na kontu ima tek jednu utakmicu.

Izabrane vesti

Da dobijete još jasniju sliku koliko finansije Katalonaca trpe zbog nepromišljenog davanja astronomskih ugovora fudbalerima, koristićemo informacije je obelodanio Luis Kanut, novinar Mundo Deportiva. Da ne bude zabune predstavaljene su bruto zarade, dok samim fudbalerima pripada nešto više od 50 posto pomenute sume.

Najjače ugovore imaju starosedeoci - trenutni rekorder je Đerar Pike sa 28.000.000 evra. Bez obzira što je letos pristao na smanjenje plate, prema rečima Kanuta, ona opet raste kroz bonus za lojalnost, koji se aktivira ukoliko igrač do kraja odsluži dogovoreni mandat. Pikea prati Serhio Buskets sa 23.000.000 evra, a treće mesto dele Đordi Alba i jedna od najvećih noćnih mora Barselone poslednjih godinu dana, Samjuel Umtiti. Francuz je odbio čak pet ponuda za promenu sredine do sada, ali je voljan da ode na pozajmicu do kraja sezone i sa Kataloncima radi na pronalaženju novog kluba.

Odmah posle Umtitija ide Felipe Kutinjo (16.000.000), a velikan sa Kamp Noua uveliko pregovara sa Aston Vilom i pokušava da izdejstvuje da premijerligaš na sebe preuzme teret oko 70 posto Brazilčeve zarade. Mark Andre Ter Štegen ima, za svoje kvalitete, vrlo realnih 14.000.000 evra bruto, dok na Usmana Dembelea koji je, kako stvari stoje na izlaznim vratima kluba godišnje ode 12.000.000, isto kao i na Serđija Roberta.

Dakle, navedena osmorka koja prednjači po zaradama na Kamp Nou, godišnje Barseloni iz klupske kase izbije čak 145.000.000 evra. Opet, u poređenju sa 135.000.000 evra koliko je prema nezvaničnim informacijama išlo samo na Lionela Mesija godišnje, ova suma ne deluje zabrinjavajuće, ali da pravi velike probleme klubu bilo je jasno odmah nakon što je Laporta nasledio Đozepa Mariju Bartomeua. Tada je pred upravni odbor kao prioritet broj jedan istaknuto rešenje pitanja basnoslovnih zarada.


tagovi

Barselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara