Kurtoa (©Reuters)
Kurtoa (©Reuters)

Kako je rang lista najboljih golmana sveta napravila hobotnicu od Kurtoe i lansirala Real na vrh Evrope

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.05.22. | 09:07

“Nisu me stavili među deset najboljih”, objasnio je Belgijanac posle finala

Legendarni engleski trener Brajan Klaf, koji je čuda činio sa Notingem Forestom i Derbijem, a bio je, rekli bismo, Murinjo pre Murinja, imao je čuvenu rečenicu: “Ne bih rekao da sam najbolji trener na svetu, ali sam sigurno u Top 1”.

I Tibo Kurtoa danas može da kaže nešto slično. Možda nije u Top 10 golmana na svetu, ali je sigurno u Top 1.

Izabrane vesti

Jedna takva lista, rangiranje najboljih golmana na svetu, lansirala je Real Madrid na evropski tron. Real, kojem pre nego što je krenula osmina finala, gotovo niko nije davao šanse da može do titule. Viđeni su Kraljevi kao potrošeno veće staraca, od kojih ima mnogo mlađih, gladnijih, boljih, kad ono...

Danas na Santjago Bernabeuu mogu da spreme flašu najboljeg vina i korpu voća da pošalju jednoj redakciji, koja im je silno pomogla da postanu prvaci Evrope. O kojem se mediju radi, ostaće zasad tajna, ali je Tibo Kurtoa poslao zahvalnicu posle finala Lige šampiona, posle podignutog pehara.

Ima jedan magazin koji me u martu nije stavio među deset najboljih golmana na svetu. Naravno, ne mislim da bi morali da me stave za broja jedan, ali da nisam ni u prvih deset, to je malo čudno”, poručio je Kurtoa.

Nije tu stao...

“Pretpostavljam da sve to ima veze sa načinom kako sam otišao iz Čelsija, ali osvojio sam dve Premijer lige u Engleskoj. Nikada nisam dobio prave zasluge za to, pogotovo nakon moje prve sezone u Realu. Mnogo ljudi me ismevalo, ali evo me, stojim tu kao pobednik”, naglasio je Tibo Kurtoa.

Belgijanac je bio kao džin ispred gola Reala prethodne večeri u Parizu. Čista snaga volje ili inata, što bi se kod nas reklo. Kao u transu je čuvao gol Madriđana, skidao i ono što je bilo već viđeno u golu. Odbrana nadlakticom Salahovog zicera naterala je i Egipćanina da u očaju lupa rukom o zemlju. Tada je valjda i poslednji istinski tračak nade iscureo iz srca momaka u crvenim dresovima.

Fudbalska je nepravda što će ime Vinisijusa žuniora zauvek stajati u almanasima kao čoveka koji je rešio finale Lige šampiona 2022. godine, a samo oni koji su gledali meč i imaju dobro pamćenje sećaće se da je Kurtoa taj koji je obeležio meč i koji je držao Špancima glavu iznad vode, iako su u većem delu utakmice bili dobrano nadigrani.

Ni Karlo Ančeloti nije mogao posle meča da bude ravnodušan.

“To što je Kurtoa radio je bilo neverovatno. Zaista i dalje ne mogu da poverujem kako je branio”, priznao je Italijan.

Možda za tamo neki magazin Tibo Kurtoa nije u deset najboljih golmana na svetu. U nekom njihovom svetu između četiri zida. Za Madriđane, Špance i sve oni koji gledaju fudbal širom otvorenih očiju nema dileme posle prolećne nestvarne Realove bajke:

Imao je Tibo neverovatne odbrane u finalu, ali ne zaboravite kako je nogom skinuo šansu Mančester sitija u polufinalu u produžetku. On je najbolji na svetu”, poentirao je Florentino Perez, predsednik Reala. Najboljeg kluba na svetu.


tagovi

Tibo KurtoaReal MadridLiga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara